Ζητούμενο σύστημα υγείας με χαμηλό κόστος και υψηλή ποιότητα

Ζητούμενο σύστημα υγείας με χαμηλό κόστος και υψηλή ποιότητα

Δημοσιεύθηκε Εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής – 19.05.2019

Στην καρδιά των πολιτικών ερωτημάτων είναι τί σύστημα υγείας θέλουμε και πώς θα καταφέρουμε να το διαμορφώσουμε.

Είναι αλήθεια ότι τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε ελλιπής έλεγχος της φαρμακευτικής δαπάνης, σχεδόν ανύπαρκτη μηχανοργάνωση των νοσοκομείων και καμιά καταγραφή διαδικασιών και πρωτοκόλλων. Το αποτέλεσμα ήταν υπέρμετρες δαπάνες και χαμηλό επίπεδο εξυπηρέτησης των ασθενών. Σπατάλες χωρίς ουσιαστικό έλεγχο και χωρίς ποιοτικές υπηρεσίες. Υπήρχε ανάγκη για εξορθολογισμό δαπανών και διαδικασιών και για βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Όμως, οι μεταρρυθμίσεις τα τελευταία χρόνια έχουν αφήσει μια πικρή γεύση στους πολίτες, οι οποίοι εξακολουθούν να πληρώνουν πολλά για κακές υπηρεσίες. Πράγματι, η Ελλάδα κατέχει το θλιβερό ρεκόρ των υψηλότερων ιδιωτικών δαπανών για την περίθαλψη, στο 34,4%, ενώ στον ΟΟΣΑ το ποσοστό δεν ξεπερνά το 18,2%. Μόνο ένας στους δέκα έχει πρόσβαση σε οικογενειακό γιατρό και τα νοσοκομεία μας έχουν κακοσυντηρημένες υποδομές και σοβαρές ελλείψεις σε βασικά είδη, όπως γάζες ή σύριγγες θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των ασθενών. Συγχρόνως, δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα για την προαγωγή της δημόσιας υγείας: Η Ελλάδα ανήκει στις χώρες με το υψηλότερο ποσοστό νοσοκομειακών λοιμώξεων στην Ευρώπη (8% με τον μ.ό. της Ε.Ε. στο 5%), η παιδική παχυσαρκία έχει αυξηθεί κατά 50% την τελευταία δεκαετία, ενώ έχουμε το υψηλότερο ποσοστό καπνιστών στην ΕΕ, στο 44%, έναντι 27% του μέσου όρου της ΕΕ.

Για την Νέα Δημοκρατία η υγεία αποτελεί προϋπόθεση ευημερίας. Ξεκινούμε από ένα πρόγραμμα-επανάσταση στην πρόληψη, ονομαζόμενο «Σπύρος Δοξιάδης», προς τιμήν του σπουδαίου γιατρού που πρώτος την δεκαετία του 70 εισήγε στην Ελλάδα πολιτικές πρόληψης, μείωσης του καπνίσματος και δημιουργίας του ΕΣΥ.

Στόχος μας υπάρξει συστηματική ενημέρωση για την υιοθέτηση υγιούς τρόπου ζωής, τον περιορισμό του καπνίσματος, την άσκηση και την υγιεινή διατροφή. Οι καλές συνήθειες από νωρίς, αυξάνουν τις πιθανότητες να είναι κανείς υγιής όταν γεράσει, με αποτέλεσμα καλύτερη καθημερινότητα για τον ίδιο και τους οικείους του. Επίσης έχει αποδειχθεί ότι η επένδυση στην πρόληψη αποδεδειγμένα έχει σημαντικό οικονομικό όφελος στη συνολική εθνική οικονομία. Στις ΗΠΑ για κάθε $1 που επενδύεται στην πρόληψη, η οικονομία κερδίζει πάνω από $4.

Επιπλέον, προγραμματίζουμε πρόγραμμα δωρεάν προληπτικών εξετάσεων για όλους, με στόχο την έγκαιρη διάγνωση και την αποτελεσματική αντιμετώπιση των νόσων, με προτεραιότητες τον έλεγχο του καρκίνου του μαστού, του τραχήλου της μήτρας και του παχέος εντέρου. Η πολιτεία θα ενημερώνει για τις αναγκαίες προληπτικές εξετάσεις ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα, με αυτόματη παραπομπή για εξετάσεις.

Στόχος μας είναι προσβάσιμη υγεία, με ανθρώπινες συνθήκες για όλους: όταν κάποιος νοσήσει, θα πρέπει να έχει την συμπαράσταση της πολιτείας χωρίς άγχος, αναμονή και δυσανάλογα έξοδα. Με σταδιακή εγκατάσταση τηλεφωνικής γραμμής 24ωρης ιατρικής εξυπηρέτησης, στα πρότυπα των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών,  ραντεβού με γιατρό εντός 24 ωρών για τις ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού, και αναβαθμισμένα κέντρα υγείας, με προτεραιότητα τις δυσπρόσιτες περιοχές. Όποιος χρειαστεί να νοσηλευτεί, θα αντιμετωπίζεται καλύτερα, με την ανάπτυξη των αυτόνομων τμημάτων επειγόντων περιστατικών, θέτοντας ένα τέλος στον εφιάλτη των εφημεριών.

Αυτός είναι ο βασικός στόχος. Αυτό το στόχο πρέπει να υπηρετούν τα δημόσια νοσοκομεία, αυτό πρέπει να στοχεύει η πολιτεία. Αν όμως αυτές οι υπηρεσίες μπορούν φθηνότερα και αποτελεσματικότερα να παρέχονται από τον ιδιωτικό τομέα, τότε δεν πρέπει να έχουμε ταμπού. Το κράτος θα τις αγοράζει και οι πολίτες θα ωφελούνται.

Αντίστοιχα, ναι πρέπει να τολμήσουμε πιλοτικά ένα δημόσιο νοσοκομείο, να το δώσουμε όλο outsourcing, να αναθέσουμε σε ιδιώτες τη διαχείρισή του. Αν οι υπηρεσίες είναι καλύτερες και φθηνότερες, ούτε εκεί πρέπει να έχουμε ταμπού. Μια τέτοια λογική νομίζω θα είναι αποδοτικότερη και σίγουρα με πολύ λιγότερο γραφειοκρατική, άρα πολύ λιγότερη ταλαιπωρία για τους πολίτες.

Στην υγεία, στην περίθαλψη και στην αξιοπρεπή ανθρώπινη ζωή, δεν πρέπει να υπάρχουν ταμπού. Δεν πρέπει να βάζουμε κόκκινες γραμμές. Τα όσα ακούστηκαν από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ για όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι οι κόκκινες γραμμές του κρατισμού που ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να διατηρήσει κι εμείς θέλουμε να ξεριζώσουμε!