Υπόβαθρο για κανονικότητα και ανάπτυξη

Υπόβαθρο για κανονικότητα και ανάπτυξη

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής – 11.08.2019

Με τα πρώτα τρία νομοσχέδια της Κυβέρνησης, που πλέον αποτελούν νόμους του κράτους, δημιουργείται υπόβαθρο για επιστροφή στην κανονικότητα, στη σοβαρότητα, στην υπευθυνότητα, στοιχεία που αποτελούν προαπαιτούμενα για να επιστρέψει η χώρα στην ανάπτυξη.

Ο νόμος για το επιτελικό κράτος, πράγματι επιφέρει ουσιαστικές αλλαγές στη λειτουργία του δημοσίου τομέα. Ενδεικτικά:

  • Μειώνει τις Γενικές Γραμματείες από 93 σε 58.
  • Εξορθολογικοποιεί τις Γενικές Γραμματείες, όπως π.χ. μεταφέρει τη Γεν. Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας στο Υπουργείο Ανάπτυξης, τη Γεν. Γραμματεία Διαχείρισης Αποβλήτων στο Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας
  • Ξεχωρίζει τους πολιτικούς Γενικούς Γραμματείς από τους Διοικητικούς, βάζοντας έτσι διακριτό όριο στις ευθύνες της πολιτικής ηγεσίας, απαλλάσσοντάς τη από την διοικητική διεύθυνση των Υπουργείων, που πλέον είναι αποκλειστική ευθύνη της δημόσιας διοίκησης.

Η ασυδοσία στα Πανεπιστήμια τερματίζεται. Το «άσυλο» που προστάτευε παραβατικές συμπεριφορές στα Πανεπιστήμια σε βάρος της ελευθερίας, της γνώσης, της ποιότητας και της προόδου, πλέον δεν ισχύει. Αυτό έχει τεράστια σημασία για την ποιότητα της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα μας, που έχει τα φόντα και το ανθρώπινο δυναμικό να αυξήσει τις επιδόσεις της προς όφελος φυσικά των φοιτητών, της έρευνας, της γνώσης και τελικά της ευημερίας της κοινωνίας. Η Κυβέρνησή μας στην πράξη στηρίζει τη δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση, απαλλάσσοντάς την από εμπόδια που την καθήλωναν σε χαμηλές επιδόσεις και την εξέθεταν διεθνώς.

Μπαίνει ένα πρώτο φρένο στην ακυβερνησία των Δήμων και των Περιφερειών. Αν πραγματικά θέλουμε αποκέντρωση, τότε πρέπει να δώσουμε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση τα εργαλεία να κάνει καλά, γρήγορα και χωρίς περιττές γραφειοκρατίες τη δουλειά της. Δουλειά που μπορεί να την κάνει καλύτερα, ποιοτικότερα, ταχύτερα και φθηνότερα από το κεντρικό κράτος. Οι ιδεοληψίες του ΣΥΡΙΖΑ και η εμμονή του να κάνει τις εκλογές στην αυτοδιοίκηση με απλή αναλογική, έφερε την αυτοδιοίκηση ένα βήμα από το χάος και την ακυβερνησία, που τελικά θα εισέπρατταν οι πολίτες μέσα από την αναποτελεσματικότητα και τις κακές υπηρεσίες. Με σοβαρότητα και τόλμη η Κυβέρνηση κάνει το αυτονόητο. Δίνει στο Δήμαρχο, σε αυτόν δηλαδή που εμπιστεύτηκαν οι πολίτες, τα εργαλεία να κάνει τη δουλειά του. Βάζει φρένο σε παρασιτικά φαινόμενα και εκβιασμούς, που είχαν ήδη εμφανιστεί πριν καν εφαρμοστεί η απλή αναλογική.

Τέλος οι αλλαγές που έγιναν και δρομολογούνται στην οικονομία, ανακουφίζουν αισθητά τους πολίτες και τις επιχειρήσεις και τελικά ετοιμάζουν τη χώρα να εισέλθει σε μια μακροχρόνια φάση υψηλής ανάπτυξης. Η μείωση του ΕΝΦΙΑ από φέτος θα ανακουφίσει τα ελληνικά νοικοκυριά. Περισσότερο τους ιδιοκτήτες με χαμηλά περιουσιακά στοιχεία, όμως μεσοσταθμικά κατά 22%. Θα ανακουφίσει αισθητά τη μεσαία τάξη. Επίσης η τριετής αναστολή ΦΠΑ στις οικοδομές και στις μεταβιβάσεις ακινήτων, δημιουργεί ενδιαφέρον και κινητικότητα στην αγορά, ενώ η αύξηση των τιμών των ακινήτων που ήδη παρατηρείται, θα βοηθήσει δανειολήπτες και τράπεζες στην αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος των κόκκινων δανείων.

Η μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000, καθώς και η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, ανακουφίζουν χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, που η φορολογική πολιτική της προηγούμενης Κυβέρνησης τους είχε οδηγήσει ουσιαστικά εκτός αγοράς.

Η μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 28%, στο 24% από το 2020 και στο 20% το 2021, είναι προφανές ότι αυξάνει την προσδοκία των πιθανών επενδυτών για τις επενδύσεις που σκέπτονται να κάνουν στη χώρα μας, καθιστώντας αυτομάτως ελκυστικότερες τις επενδύσεις αυτές. Ας μη γελιόμαστε… Τη διαφορά στην ανάπτυξη και στην ευημερία θα την κάνουν οι νέες επενδύσεις, οι οποίες θα φέρουν μαζί νέες δουλειές και καλύτερες αμοιβές. Τη διαφορά θα την κάνει το κλείσιμο της ψαλίδας των επενδύσεων σε σχέση με το μέσο όρο της ΕΕ που είναι 10% περίπου του ΑΕΠ, δηλαδή νέες επενδύσεις ύψους 20 δισ. ευρώ το χρόνο.

Όλα αυτά τα άμεσα μέτρα, έχουν φέρει αισιοδοξία στους πολίτες. Φέρνουν ξανά τη χώρας μας μετά από μια 10 ετία, στο επενδυτικό επίκεντρο. Δείχνουν σταδιακά επιστροφή στην κανονικότητα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του, όπως πλέον έχουν καταλάβει οι Έλληνες πολίτες, έχουν σχέδιο καλά μελετημένο και καλά επεξεργασμένο και είναι έτοιμοι και αποφασισμένοι για την ταχύτερη δυνατή εφαρμογή του.

Και είμαστε μόνο στην αρχή, μόλις στον πρώτο μήνα.