Πρoσδοκίες και σχέδιο

Πρoσδοκίες και σχέδιο

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος – 20.07.2019

Είναι θετικές οι προσδοκίες των επενδυτών για την οικονομία, όπως διαμορφώνονται τις τελευταίες εβδομάδες προεκλογικά και μετεκλογικά. Οι θετικές προσδοκίες των τελευταίων ημερών που αποτυπώνονται ανάγλυφα στο επιτόκιο του 1,9% του τελευταία έκδοσης ομολόγων από τη νέα Κυβέρνηση, μπορεί να διαβαστούν πολλαπλώς. Δείχνουν, πρώτον, ότι επί ΣΥΡΙΖΑ δεν δημιουργήθηκαν οι συνθήκες για την επιστροφή της εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και την οικονομία της, ούτως ώστε να επιστρέψουν και οι επενδυτές. Αντιθέτως, εδώ και τέσσερα χρόνια ζούμε σε περιβάλλον κεφαλαιακών ελέγχων, η υψηλή φορολογία έχει στραγγίξει τα διαθέσιμα των επιχειρήσεων, μεγάλες εταιρείες έχουν εγκαταλείψει την Ελλάδα ενώ πολλές έκλεισαν. Αυτό σημαίνει ότι έχουν χαθεί επίσης πολλές, κατά τεκμήριο καλές θέσεις εργασίας, και έτσι εξακολουθούμε να διατηρούμε το θλιβερό προνόμιο της υψηλότερης ανεργίας στην ΕΕ, στο 18,1% και παρατηρούμε την μεγαλύτερη έξοδο ταλέντων (braindrain) μετά τον πόλεμο.

Δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι η νέα κυβέρνηση πρέπει να δράσει γρήγορα. Ο επενδυτικός κόσμος εντός και εκτός της χώρας έχει εναποθέσει τις ελπίδες του σε αυτήν. Ενώ καμία μεγάλη επένδυση δεν είχε ευδοκιμήσει, η νέα κυβέρνηση κάνει σημαία της την ταχεία δρομολόγηση του Ελληνικού μαζί με την γενικότερη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την γρήγορη αντιστροφή του οικονομικού κλίματος και κυρίως την ανάκτηση της εμπιστοσύνης. Πρώτος μας στόχος είναι η προσέλκυση επενδύσεων, όχι ως αυτοσκοπός, αλλά ως το μοναδικό μέσο για την δημιουργία πολλών, ποιοτικών θέσεων εργασίας. Η βελτίωση του επενδυτικού κλίματος είναι προϋπόθεση για την εφαρμογή του συνολικού κυβερνητικού προγράμματος, που στόχο έχει την βελτίωση της ποιότητας ζωής των Ελλήνων. Η πρόθεση του κυρίου Στουρνάρα για εισήγηση στην ΕΚΤ για την κατάργηση των κεφαλαιακών ελέγχων είναι ένα πολύ μεγάλο βήμα.

Ο επανακαθορισμός του ρόλου του κράτους είναι άλλο ένα βασικό μέλημα. Το κράτος πρέπει να αποδεσμευτεί από τις δραστηριότητες που δεν μπορεί να αναλάβει αποτελεσματικά και οικονομικά, αφήνοντας χώρο στην ιδιωτική πρωτοβουλία όπου αυτό είναι προς όφελος του πολίτη. Ακολουθώντας το παράδειγμα των ΚΤΕΟ, θα επεκταθεί η δυνατότητα να εκτελούν ελέγχους πιστοποιημένοι ιδιώτες, για παράδειγμα για την έγκριση και έλεγχο επενδύσεων, με παράλληλη εισαγωγή αποκλειστικών προθεσμιών. Και τέλος, η υιοθέτηση της αρχής της γνωστοποίησης και εκ των υστέρων ελέγχου, αντί για την έκδοση άδειας, για ακόμη περισσότερες δραστηριότητες, θα διευκολύνει το επιχειρείν. Η αποσαφήνιση των απαιτήσεων προκειμένου να ξεκινήσει μια δραστηριότητα, όπως και η ψηφιοποίηση των διαδικασιών – προτεραιότητα του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής- και η κωδικοποίηση της νομοθεσίας θα βελτιώσουν αισθητά τις συναλλαγές μεταξύ διοίκησης και διοικουμένων.

Το κράτος πρέπει να δώσει χώρο στην ιδιωτική οικονομία να αναπτυχθεί, προτείνοντας παράλληλα ένα τριμερές κοινωνικό συμβόλαιο, εργοδοτών, εργαζομένων και κράτους. Έτσι, στις άμεσες προτεραιότητες της Νέας Δημοκρατίας – ένα από τα πρώτο νομοσχέδια μόλις ανοίξει η Βουλή- θα είναι η φορολογική ελάφρυνση των επιχειρήσεων, με στόχο την ενίσχυση της καινοτομίας και των επενδύσεων. Η μείωση της φορολογίας από το 28% στο 20% εντός διετίας, η άμεση μείωση του φόρου στα μερίσματα στο 5% θα δώσουν το μήνυμα ότι η κυβέρνηση δίνει ανάσα στον επιχειρηματικό κόσμο. Από τις επιχειρήσεις ζητείται η τήρηση της εργατικής νομοθεσίας και των φορολογικών τους υποχρεώσεων.

Πολύ σημαντική για την ορθή λειτουργία της οικονομίας, λόγω του φαινομένου ντόμινο που έχει, είναι η άμεση εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου – ο πρωθυπουργός το κατέστησε σαφές στην πρώτη του επίσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο εκτέλεσης του προϋπολογισμού[1]μόνο οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων αγγίζουν τα 700 εκ. ευρώ, από 417 που ήταν μόλις τον Μάρτιο.

Η παραπάνω λίστα δεν είναι εξαντλητική. Είναι προφανές ότι η επαναφορά της υγιούς λειτουργίας της οικονομίας, δεν περνά μόνο μέσα από φορολογικά ή θεσμικά μέτρα γύρω από την επιχειρηματικότητα, αλλά αγγίζει κάθε πτυχή του κυβερνητικού έργου: η λειτουργία της δικαιοσύνης, το νέο πτωχευτικό δίκαιο, η επίλυση των κόκκινων δανείων και μέτρα ενθάρρυνσης των συνεπών επιχειρηματιών, όπως η λευκή λίστα, η αντιμετώπιση του προβλήματος της ΔΕΗ και η μείωση του κόστους της ενέργειας, θα συμβάλλουν και αυτά.

Οι πολίτες περιμένουν να δουν πώς θα γίνουν πράξη οι προεκλογικές δεσμεύσεις. Είναι υποχρέωση της νέας Κυβέρνησης να μην τους απογοητεύσει.

[1]Βλ. Υπουργείο Οικονομικών, Δελτίο μηνιαίων στοιχείων γενικής κυβέρνησης, Απρίλιος 2019,