Πως αντιμερωπίζεται η παράλυση που θα φέρει η απλή αναλογική στην Αυτοδιοίκηση

Home / Uncategorized / Πως αντιμερωπίζεται η παράλυση που θα φέρει η απλή αναλογική στην Αυτοδιοίκηση
Πως αντιμερωπίζεται η παράλυση που θα φέρει η απλή αναλογική στην Αυτοδιοίκηση

Το μοντέλο του κράτους που είχε μεγάλο ρόλο και παρέμβαση στην κοινωνία και στην οικονομία, άρα και μεγάλο κόστος, είναι αυτό που οδήγησε στη χρεωκοπία της χώρας μας.

Αν αυτό δεν αλλάξει, τότε η χώρα θα πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Επιβάλλεται να ξεριζωθεί ο κρατισμός που έχει μπει γερά στο DNAτου συντριπτικού τμήματος του πολιτικού κόσμου, μεγάλου τμήματος της κοινωνίας και στο σύνολο της κρατικοδίαιτης επιχειρηματικότητας, που ήταν η ατμομηχανή της οικονομίας μέχρι λίγα χρόνια πριν.

 

Ο ρόλος και το κόστος του κράτους αντιμετωπίζονται με δύο μέτρα:

  • Πρώτο, αρμοδιότητες που σήμερα ασκεί το κράτος να περάσουν στον ιδιωτικό τομέα, όπου μπορεί να γίνουν αποτελεσματικότερα, αποδοτικότερα και φθηνότερα για τον πολίτη και
  • Δεύτερο, να περάσουν αρμοδιότητες της κεντρικής διοίκησης προς την τοπική αυτοδιοίκηση, όπως συμβαίνει στις ανεπτυγμένες χώρες.

 

Η Νέα Δημοκρατία θα κάνει και τα δύο. Λόγω της εγγύτητας του θεσμού με τους πολίτες, οι αρμοδιότητες που ασκούνται από τους ΟΤΑ, ασκούνται με τρόπο φιλικότερο σε σχέση με το κεντρικό κράτος. Επίσης ασκούνται φθηνότερα, όπως δείχνουν τα οικονομικά στοιχεία, όπου πλέον οι Δήμοι έχουν πλεονασματικούς οικονομικούς απολογισμούς. (συνολικά χρέη ΟΤΑ 2,2 δισ. ευρώ που όμως καλύπτονται από ταμειακά διαθέσιμα 2,7 δισ. ευρώ).

Όμως υπάρχει ένα ακόμα προαπαιτούμενο. Να ασκούνται γρήγορα και χωρίς γραφειοκρατία. Εκεί το πρόγραμμά μας για την αυτοδιοίκηση, είναι τολμηρό και βοηθά τους ΟΤΑ να κάνουν πιο εύκολα τη δουλειά τους. Έχουμε διακηρύξει ήδη μια θεμελιώδη αρχή που αποτελεί τομή. «Κάθε απόφαση ή έλεγχος, θα γίνεται από ένα και μόνο όργανο διοίκησης ή ελέγχου».

Στον αντίποδα όμως η σημερινή Κυβέρνηση, αντί να συμβάλει σε αυτό, κάνει ακριβώς το ανάποδο. Υιοθετεί την απλή αναλογική, άρα δυσκολεύει τις δημοτικές αρχές να ασκήσουν τις αυτονόητες αρμοδιότητές τους.

Το σημερινό πλαίσιο άσκησης αρμοδιοτήτων, ταυτόχρονα με την απλή αναλογική, θα δημιουργήσουν χάος.

Η Νέα Δημοκρατία, αν έχουν προηγηθεί οι Βουλευτικές εκλογές, θα καταργήσει την απλή αναλογική, άρα θα λύσει το πρόβλημα που δημιούργησε στην αυτοδιοίκηση η σημερινή κυβέρνηση.

 

Αν όμως οι δημοτικές εκλογές γίνουν με την απλή αναλογική, τότε η παρέμβαση πρέπει να γίνει στο σημερινό πλαίσιο διακυβέρνησης των ΟΤΑ. Εκεί με νομοθετικές παρεμβάσεις, μπορούν ενδεικτικά να γίνουν τα εξής:

  • Σειρά από αρμοδιότητες που αφορούν την καθημερινή λειτουργία των ΟΤΑ, να περάσουν στην οικονομική επιτροπή και στην επιτροπή ποιότητας ζωής, όπου οι δημοτικές αρχές θα έχουν την απόλυτη πλειοψηφία.
  • Ο λειτουργικός προϋπολογισμός των ΟΤΑ και οι αναμορφώσεις του, να γίνονται από την οικονομική επιτροπή και μόνο.
  • Αρμοδιότητες τρέχουσας λειτουργίας να περάσουν στο Δήμαρχο.
  • Δυνατότητα του δημάρχου, όπως συμβαίνει στην κεντρική κυβέρνηση, να δημιουργεί κωδικούς αριθμούς εξόδων στον προϋπολογισμό, μέχρι ένα μικρό όμως ύψος δαπάνης.

 

Προσωπικά, ζω την αυτοδιοίκηση τα τελευταία 25 χρόνια και γνωρίζω ότι τα παραπάνω είναι εύκολα να γίνουν και θα ανακουφίσουν τις εκλεγμένες δημοτικές αρχές να παίρνουν εύκολα αποφάσεις, χωρίς κάθε φορά να καταφεύγουν σε άγονους, ευκαιριακούς και ιδιοτελείς συμβιβασμούς, προκειμένου να γίνουν τα αυτονόητα.

Η απλή αναλογική όμως αντιμετωπίζεται και από τους ίδιους τους πολίτες με τις επιλογές τους, καθώς και από τους υποψηφίους δημάρχους και συμβούλους.

Πιο συγκεκριμένα η απλή αναλογική αντιμετωπίζεται με δημιουργία μεγάλων δημοτικών παρατάξεων και σχηματισμών. Μεγάλες δημοτικές παρατάξεις που μπορούν από την πρώτη Κυριακή των εκλογών να ξεπεράσουν σε ποσοστά το 40%. Δημοτικές παρατάξεις, με εσωτερικές διαδικασίες λήψεις αποφάσεων, που θα εγγυούνται την ομαλή πορεία του Δήμου, αλλά και τη δημοκρατία στο εσωτερικό τους.

Αλλά και οι πολίτες μπορούν να αντιμετωπίσουν την απλή αναλογική στην πράξη, επιλέγοντας μεγάλες, μαζικές δημοτικές παρατάξεις και γυρνώντας την πλάτη τους στους αρκετούς καιροσκόπους που θα προσπαθήσουν να μαζέψουν κάποιους φίλους τους, να δημιουργήσουν δημοτική παράταξη με στόχο να εκλεγούν οι ίδιοι δημοτικοί σύμβουλοι και μετά να «πουλήσουν» την ψήφο τους, με το μεγαλύτερο δυνατό καλύτερο τίμημα για αυτούς. Τίμημα που φυσικά θα είναι σε βάρος των πολιτών.

Ανεξάρτητα από το εκλογικό σύστημα, η επόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα διορθώσει αποφασιστικά τα προβλήματα που φέρνει στο θεσμό η ιδεοληπτική εμμονή του ΣΥΡΙΖΑ, στην εφαρμογή της απλής αναλογικής. Θα καταστήσει την αυτοδιοίκηση βασικό εργαλείο ώστε τελικά ο κρατισμός να μειωθεί και οι πολίτες να λαμβάνουν καλύτερες και με χαμηλότερο κόστος υπηρεσίες.