Πολιτική συνεννόηση στα εθνικά θέματα

Home / Uncategorized / Πολιτική συνεννόηση στα εθνικά θέματα
Πολιτική συνεννόηση στα εθνικά θέματα

Κάποια ζητήματα επιβάλλουν την εθνική συνεννόηση. Κατά την προσωπική μου γνώμη σε αρκετούς τομείς οι πολιτικές δυνάμεις στη χώρα πρέπει να αναζητούν την κοινή συνισταμένη, όπως γενικά συμβαίνει στην Ευρώπη. Όμως στα εθνικά ζητήματα είναι «εκ των ων ουκ άνευ» η εθνική συνεννόηση προκειμένου να αποφεύγονται οι εθνικές ήττες.

Η χώρα δυστυχώς στερείται κουλτούρας πολιτικής συνεννόησης, αλλά και θεσμών που θα οδηγούν σε αυτή. Οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από το θέμα των Σκοπίων και τα όσα τραγελαφικά έχουν γίνει το 2018 με τις εντελώς διαφορετικές θέσεις των Υπουργών Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας για το θέμα, αλλά και τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, αναδεικνύουν αυτή την ανάγκη.

Η χώρα δεν πέτυχε καλή συμφωνία. Η αναγνώριση της «μακεδονικής γλώσσας» που επεδίωκαν οι σκοπιανοί, αλλά και η σκόπιμη σύγχυση περί ιθαγένειας και εθνότητας, είναι τα κύρια αρνητικά της συμφωνίας. Και στα δύο η χώρα, αν είχε σταθερή πορεία, θα είχε πετύχει, σχετικά εύκολα κατά τη γνώμη μου, τους στόχους της.

Δυστυχώς η σημερινή κυβέρνηση, αντί να λειτουργήσει με εθνική συνεννόηση και θεσμική εθνική μνήμη για το θέμα, επέλεξε αρχικά να δημιουργήσει πρόβλημα στην αντιπολίτευση και στη συνέχεια να βάλει τις εσωτερικές της διαφορές κάτω από το χαλί. Έκανε στροφή στη μέχρι τότε εθνική γραμμή, μια από τις λίγες που είχε καταφέρει να διατηρήσει το πολιτικό σύστημα. Ο υπουργός εξωτερικών διαπραγματευόταν ερήμην των κομμάτων της αντιπολίτευσης και ο κ. Πρωθυπουργός δεν μπήκε καν στον κόπο να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς της αντιπολίτευσης, τους οποίους τη θετική ψήφο ζητά μερικούς μήνες μετά πάνω σε μια συμφωνία για εθνικό θέμα, που δεν κλήθηκαν να διατυπώσουν τη γνώμη τους και τις θέσεις τους νωρίτερα.

Πλέον, με την κύρωση της συμφωνίας από τους σκοπιανούς, η συμφωνία αυτή πολύ δύσκολα αλλάξει και φαίνεται ότι σε λίγες μέρες θα κυρωθεί και από την Ελληνική Βουλή, άρα θα γίνει μέρος του διεθνούς μας δικαίου.

Ένας ασφαλής τρόπος υπάρχει για να αποφεύγονται τέτοιου είδους εθνικές ήττες. Η εθνική συνεννόηση σε θεσμικό επίπεδο. Η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για υπεύθυνη και θεσμική λειτουργία συμβουλίου εθνικής ασφαλείας στη χώρα, είναι επίκαιρη παρά ποτέ. Ένα τέτοιο όργανο θα εξασφαλίζει την απαιτούμενη ενιαία εθνική στάση, τη συμφωνία των κομμάτων στις επιμέρους ενέργειες και τη συνέχεια και τη θεσμική μνήμη του πολιτικού συστήματος και της εκτελεστικής εξουσίας, για κάθε ειδικό θέμα. Το συμβούλιο αυτό θα αποτελεί ασπίδα αποτροπής ανόητων ενεργειών που στοχεύουν στην εσωτερική κατανάλωση, σας αυτές που ουκ ολίγες φορές είδαμε το τελευταίο χρονικό διάστημα από τον κ. Καμμένο. Θα

βγάλει επίσης από τον ανούσιο πολιτικό διάλογο που πολλές φορές επιδίδονται πολιτικοί στη χώρα, τα εθνικά θέματα. Ενώ αν λειτουργήσει αποτελεσματικά και αποδοτικά για τα εθνικά μας συμφέροντα, κάτι που φυσικά μπορεί να γίνει, ίσως αποτελέσει ένα θετικό προηγούμενο για ανάλογες εθνικές γραμμές και σε άλλα θέματα όπως της παιδείας, του συνταξιοδοτικού που έρχεται απειλητικό μπροστά μας και γιατί όχι και της οικονομίας με εθνικό στόχο αυτό της αύξησης του εθνικού μας πλούτου, κάτι που φυσικά θα βελτιώσει και την ευημερία των Ελλήνων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αντιλαμβάνεται την ανάγκη η χώρα να πορευθεί στο μέλλον με συγκλίσεις. Θα λειτουργήσει αποτελεσματικά το συμβούλιο εθνικής ασφαλείας και ανεξάρτητα από την επίτευξη ή όχι της αυτοδυναμίας στη Βουλή, θα επιδιώξει κυβερνητικές συγκλίσεις με όσο το δυνατό περισσότερες δυνάμεις που βλέπουν το μέλλον της χώρας μέσα στο μεγάλο ευρωπαϊκό μας σπίτι.

Μέχρι τώρα η εθνική συνεννόηση έλλειπε από την πολιτική μας ζωή. Ώρα να τη βάλουμε όμως πριν είναι αργά…POlti