Πήρε πολλά από όλους, δίνει ψίχουλα σε λίγους

Home / Uncategorized / Πήρε πολλά από όλους, δίνει ψίχουλα σε λίγους
Πήρε πολλά από όλους, δίνει ψίχουλα σε λίγους

Η χώρα μετά από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προσπαθεί να βρει τον βηματισμό της. Βρίσκεται ουσιαστικά εκτός αγορών,  οι οφειλές των πολιτών σε ασφαλιστικά ταμεία και δημόσιο αυξάνονται,  οι υποχρεώσεις του κράτους προς τους ιδιώτες παραμένουν υψηλές. Το τραπεζικό σύστημα είναι ουσιαστικά νεκρό. Αποταμίευση δεν υπάρχει, οι καταθέσεις δεν επιστρέφουν, τα κόκκινα δάνεια υπονομεύουν τον πιστωτικό του ρόλο του, οι τραπεζικές μετοχές έχουν εξαυλωθεί, το χρηματιστήριο καταρρέει. Η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μειώνεται, οι μεταρρυθμίσεις και οι αποκρατικοποιήσεις έχουν βαλτώσει, παραπάνω από τις μισές νέες θέσεις εργασίας είναι μερικής απασχόλησης. Οι κρατικές υποδομές (ΔΕΗ-Αστικές Συγκοινωνίες- Νοσοκομεία) βρίσκονται σε αποσύνθεση.

Η χώρα σταθερά αποκλίνει από την Ευρώπη τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Σε ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων, χαμηλών τιμών πετρελαίου και υψηλής ρευστότητας,  η οικονομία μας παρέμεινε στάσιμη.  Οι χώρες της Ευρωζώνης έτρεξαν με ρυθμό ανάπτυξης 7% την ίδια περίοδο που εμείς καταφέραμε να καταγράψουμε το αναιμικό ρυθμό του 1%. Αυτά τα αποτελέσματα αντανακλούν την φιλοσοφία της κυβέρνησης. Μιας κυβέρνησης που έχει στο πολιτικό της DNAτον κρατισμό, και αντιλαμβάνεται την οικονομική πολιτική ως ένα παιχνίδι διορισμών και επιδομάτων σε μία χώρα όπου η τύχη και η ζωή των πολιτών της θα εξαρτώνται αποκλειστικά από τις διαθέσεις της εκάστοτε εξουσίας.  Η κυβέρνηση είναι βαθιά αντιαναπτυξιακή και σταθερά ενάντια σε κάθε πολιτική που προστατεύει και ενδυναμώνει  την οικονομική ελευθερία.

Ο Πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο πανηγυρίζουν για τον πρώτο μεταμνημονιακό προυπολογισμό και για τις μειώσεις φόρων που φέρνει για τους ασθενέστερους. Μόνο που αυτή η οπτική δεν είναι τίποτα άλλο από μία εικονική πραγματικότητα.

Η κυβέρνηση κατάφερε μέσα σε τέσσερα χρόνια να επιβάλει νέα μέτρα λιτότητας 9,5 δις ευρώ, να βάλει 29 νέους φόρους, φόροι και επιβαρύνσεις που διατηρούνται και στον προϋπολογισμό του 2019. Την ίδια στιγμή για να πετύχει τους στόχους των υπερβολικών και αχρείαστων πλεονασμάτων στράγγιξε την οικονομία. Υπερφορολόγησε κάθε οικονομική δραστηριότητα, επέκτεινε τις κατασχέσεις και τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, κήρυξε εσωτερική στάση πληρωμών και μείωσε το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Στην ουσία κράτησε τη χώρα σε αναιμικά επίπεδα ανάπτυξης, την κατέστησε μη φιλική στις επενδύσεις και στις νέες δουλειές που είναι η πραγματική απάντηση στην κρίση. Και όλα αυτά για να έρθει σήμερα και να μοιράσει ψίχουλα.

Το πακέτο παροχών για το οποία πανηγυρίζει η κυβέρνηση δεν είναι τίποτα άλλο από παρηγοριά στον άρρωστο. Η μείωση του ΕΝΦΙΑ, που η κυβέρνηση θα καταργούσε, αφορά ελάχιστους. Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών (την αύξηση των οποίων η ίδια μόνη της ψήφισε) είναι μικρή και αφορά λίγους. Τα υπόλοιπα κινούνται στην ίδια παλιά πελατειακή λογική. Αύξηση των κρατικών δαπανών, κλείσιμο του ματιού σε συντεχνίες και ημέτερους, υποσχέσεις για διορισμούς.

Οι Έλληνες πολίτες γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν έχουν να περιμένουν κάτι καλύτερο από την σημερινή κυβέρνηση. Γνωρίζουν επίσης ότι το κεφάλαιο της παρακμής πρέπει να κλείσει εδώ. Η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει μπροστά με υγιή και βιώσιμο τρόπο. Οι Ελληνες θέλουν δουλειές και ευκαιρίες. Αυτή είναι η προτεραιότητα της αυριανής Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Να πάμε την Ελλάδα μπροστά, με λιγότερους φόρους και εισφορές, με λιγότερη γραφειοκρατία, με αποκρατικοποιήσεις, με μικρότερο και καλύτερο κράτος που θα λειτουργεί με αξιολόγηση και αξιοκρατία. Να δώσουμε την ευκαίρία σε όσους γονάτισαν τα χρόνια της κρίσης να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους με αξιοπρέπεια και δύναμη.