Δημοσιεύθηκε Eφημερίδα Ελεύθερος Τύπος – 25.05.2019
Πριν λίγες μέρες έγινε γνωστό ότι η Ελλάδα δεν θα συμμετάσχει στον Ευρωπαϊκό στόλο πυροσβεστικών αεροσκαφών, που τέθηκε σε λειτουργία στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών RescEU.
Τί να πρωτοπεί κανείς; Την ώρα που ακόμη δεν έχει επιστρέψει η ζωή στο Μάτι, που ακόμη δεν έχουν νοικιαστεί τα αεροσκάφη για την αντιπυρική περίοδο – που όμως έχει ξεκινήσει από τις αρχές του Μαΐου!- η Κυβέρνηση χωρίς καμία προφανή δικαιολογία δεν συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή αυτή προσπάθεια αλληλεγγύης. Την ώρα που όλες οι προβλέψεις λένε ότι η κλιματική αλλαγή θα έχει ως συνέπεια την αύξηση των «ακραίων» καιρικών φαινομένων, και ενώ η Ελλάδα βρίσκεται σε ευάλωτη γεωγραφικά περιοχή και είναι γνωστές πια οι μεγάλες περίοδοι ξηρασίας τα καλοκαίρια, η χώρα μας αποφασίζει να μη συμμετάσχει σε ένα όργανο υψίστης σημασίας για την καταπολέμηση των πυρκαγιών.
Όπως έχει πει παλαιότερα ο Ζαν-Κλωντ Γιουνκέρ, όταν καίγεται η Καλιφόρνια, λέμε ότι καίγονται οι ΗΠΑ. Όταν καίγεται η Δανία, δεν θα πρέπει να λέμε ότι καίγεται η Ευρωπαϊκή Ένωση; Μπορούμε να βάλουμε στην θέση της Δανίας οποιαδήποτε χώρα μέλος, ειδικά μάλιστα μία χώρα του Νότου, για τον οποίο ακριβώς συγκροτήθηκε αυτή η πρώτη Ευρωπαϊκή ομάδα κρούσης. Η έμπρακτη απόδειξη της Ευρωπαϊκής αλληλεγγύης είναι λοιπόν ακριβώς αυτό.
Πρέπει να επισημάνουμε ότι ο ευρωπαϊκός μηχανισμός πολιτικής προστασίας (RescEU) δεν είναι μόνον τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα. Σταδιακά, θα ενισχυθεί με ιατρικό εξοπλισμό και φάρμακα, αλλά και μέσα για την αντιμετώπιση βιολογικών ή πυρηνικών ατυχημάτων. Η ανταλλαγή ενημέρωσης και καλών πρακτικών θα ενισχυθεί. Επίσης, ο Μηχανισμός θα παρέχει οικονομική στήριξη για την συντήρηση και αναβάθμιση των μέσων που έχουν διατεθεί από τις χώρες μέλη.
Η απάντηση της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, ότι κατά την μεταβατική περίοδο ο Μηχανισμός δεν χρησιμοποιεί ιδία μέσα, αλλά εξοπλίζεται με μέσα που συνεισφέρουν οικειοθελώς οι χώρες, δεν είναι καν απάντηση. Είναι σαν να παραδεχόμαστε ότι δεν θέλουμε να συμμετάσχουμε τώρα, αλλά επιφυλασσόμεθα να κάνουμε χρήση των δυνατοτήτων στο μέλλον, όταν η δύναμη θα εξοπλίζεται μόνο με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση! Η Ελλάδα όφειλε να έχει ήδη δηλώσει παρούσα και να έχει συνεισφέρει δυνάμεις, ενισχύοντας έτσι την δική της πολιτική προστασία και δείχνοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη της με τους εταίρους. Και μόνο η εμπειρία που θα αποκτούσαν τα Ελληνικά πληρώματα από την συνεργασία με τους λοιπούς Ευρωπαίους, είναι πολύτιμη.
Από αυτό το γεγονός νομίζω ότι εξάγονται δύο συμπεράσματα: συμπέρασμα πρώτο – ότι χρειαζόμαστε άμεσα μία κυβέρνηση που θα πάρει επιτέλους στα σοβαρά την πολιτική προστασία στην Ελλάδα. Που δεν θα παραμυθιάζει τους πολίτες με σκηνοθετημένες συσκέψεις την ώρα που η καταστροφή μαίνεται ανεξέλεγκτα. Όπου ο πρωθυπουργός θα έχει την απαίτηση από τους πολιτικούς του υφισταμένους και τους υπεύθυνους κρατικούς λειτουργούς να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να υποβάλουν την παραίτησή τους. Όπου η Κυβέρνηση, ένα χρόνο μετά το Μάτι, θα είχε καταθέσει ένα σχέδιο πολιτικής προστασίας που θα ανέφερε ρητώς τα μέτρα που θα λάβει για να μην επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα.
Η Νέα Δημοκρατία έχει καταθέσει πλήρες σχέδιο αναδιάρθρωσης της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας. Το σχέδιο βάζει στο επίκεντρο την ανθρώπινη ζωή και προβλέπει καλύτερο συντονισμό των υπηρεσιών, εκσυγχρονισμό των διαθέσιμων μέσων, έγκαιρο προγραμματισμό και τέλος λογοδοσία.
Τέλος, η Νέα Δημοκρατία – και αυτό είναι το δεύτερο συμπέρασμα- είναι η πολιτική δύναμη που στηρίζει διαχρονικά την Ευρωπαϊκή προοπτική της πατρίδας μας. Αυτό σημαίνει ότι κατανοούμε ότι η ΕΕ δεν είναι α λα καρτ. Η συμμετοχή μας έχει πλεονεκτήματα πολλά, αλλά μας δημιουργεί και υποχρεώσεις, τις οποίες πρέπει να τηρούμε. Η αλληλεγγύη των εταίρων μας, που έχει – έστω και αδέξια- επιβεβαιωθεί πολλάκις στα χρόνια της κρίσης, απαιτεί από την πλευρά μας την στήριξη των ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών όπως το RescEU. Είναι ένας τρόπος αμοιβαία επωφελής να δείξουμε ότι αντιλαμβανόμαστε ότι με τις άλλες χώρες έχουμε κοινή μοίρα, και ότι θέλουμε να συμβάλουμε στην επίτευξη της ευημερίας όλων. Πόσο μάλλον που αυτό σημαίνει και αμοιβαίο όφελος.
Την ώρα που προσερχόμαστε στις κάλπες, ας μην ξεχάσουμε ποιος στηρίζει έμπρακτα την Ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας.