Ο Κυριάκος κάνει τα αυτονόητα

Ο Κυριάκος κάνει τα αυτονόητα

«Ζητείται η επανάστασή της κοινής λογικής», άκουγα πολλές φορές σε συναντήσεις με πολίτες κατά τη διάρκεια της πρόσφατης προεκλογικής περιόδου.

Πλέον μετά από περίπου δύο μήνες δράσης του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Πρωθυπουργία της χώρας, αποδεικνύεται ότι τελικά αυτό ήταν το ζητούμενο, ότι η κοινή λογική είχε χαθεί από τους κυβερνώντες των τελευταίων 4,5 ετών, αλλά τολμώ να πω και από το τρόπο που στήθηκε το κράτος μας.

Ο Κυριάκος στην παρούσα φάση έχει δώσει προτεραιότητα στην υλοποίηση του αυτονόητου, ώστε έτσι η χώρα να επιστρέψει στην κανονικότητα. Έχουμε και λέμε λοιπόν:

Αυτονόητο ήταν ότι το πρώτο νομοσχέδιο ήταν η λειτουργία του κράτους, όπου μέσα σε αυτό υπήρχαν πολλά αυτονόητα. Πχ. αυτονόητο ήταν η ενοποίηση όλων των ελεγκτικών φορέων και μηχανισμών, αυτονόητο ότι η διοικητική, οικονομική και τεχνική λειτουργία των Υπουργείων, ήταν καθαρά υπηρεσιακή διαδικασία, άρα καταργήθηκαν μονομιάς πολλές Γενικές Γραμματείες με αποτέλεσμα ο αριθμός τους να μειωθεί σε 58 από 93. Εξίσου αυτονόητο, ότι αυτές οι γραμματείες έπρεπε να στελεχωθούν άμεσα, έτσι σε 10 μέρες οι νέοι Γεν. Γραμματείς της Κυβέρνησης ήταν στις θέσεις τους και ήδη δουλεύουν πάνω από ένα μήνα.

Αυτονόητο ότι έπρεπε το συντομότερο να καθαριστεί το οικόπεδο στο Μάτι που επί πολλούς μήνες αποτελούσε πιθανή εστία νέας ανάφλεξης, αλλά και μνημείο αναποτελεσματικότητας της ελληνικής πολιτείας. Αυτονόητος επίσης και ο τρόπος με τον οποίο έγινε. Με μηδενικό κόστος, στα πλαίσια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης μεγάλων επιχειρήσεων.

Αυτονόητο ότι πρέπει να αρχίσουν να μειώνονται οι φόροι σε μια κοινωνία που είχε εξαντλήσει τη φοροδοτική της ικανότητα, σε μια κοινωνία που δημιουργούσε κάθε μήνα νέες υποχρεώσεις προς την εφορία περίπου 1 δισ. ευρώ. Αυτονόητο επίσης ότι η μείωση των φόρων έπρεπε να ξεκινήσει από τον ΕΝΦΙΑ και να είναι μεγαλύτερη στις πιο αδύναμες οικονομικά κοινωνικές τάξεις. Επίσης αυτονόητο ότι έπρεπε να απαλλαγεί η οικοδομή από ΦΠΑ και φόρο μεταβίβασης, ώστε να υπάρξει συνολικά μια ουσιαστική ανακούφιση που μπορεί να κινήσει επενδύσεις και κεφάλαια προς την οικοδομική δραστηριότητα.

Αυτονόητη η κατάργηση του ασύλου της ανομίας στα Πανεπιστήμια. Δεν μπορεί στους χώρους που πρέπει να ανθεί η γνώση, να «ανθεί» παραεμπόριο, η διακίνηση ναρκωτικών και η αστυνομία να μην μπορεί να επέμβει.

Αυτονόητο ότι πρέπει να μπει ένα φρένο στο μπάχαλο που προκάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στους Δήμους. Οι προ ΣΥΡΙΖΑ Δήμαρχοι είχαν τα χέρια τους λυμένα να κάνουν τη δουλειά για την οποία τους εξέλεξαν οι πολίτες, αυτονόητο λοιπόν την ίδια αυτονόητοι δουλειά, να μπορούν να την κάνουν και οι μετά ΣΥΡΙΖΑ Δήμαρχοι.

Αυτονόητο ότι έπρεπε να μπει ένα τέρμα στις καταλήψεις σε κτήρια στα Εξάρχεια και να αρχίσει να ξηλώνεται η παραβατικότητα στην περιοχή. Αυτονόητο ότι πρέπει η περιοχή να αποτελέσει ξανά μια φιλόξενη για τον καθένα γειτονιά της Αθήνας.

Αυτονόητο ότι πρέπει να «τρέξει με 1000» η μεγαλύτερη επένδυση που έχει γίνει ποτέ στη χώρα, αυτή του Ελληνικού. Η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση στην ΕΕ σε σχέση με τις επενδύσεις / ΑΕΠ και είναι αυτονόητο ότι για να καλύψει το χάσμα πρέπει να ξεμπλοκάρει τη μεγαλύτερη επένδυση, ώστε αυτή να λειτουργήσει ως «κράχτης» και προπομπός για τις υπόλοιπες. Αυτονόητο λοιπόν ότι τα σχετικά ΠΔ ήδη εκδόθηκαν.

Απολύτως αυτονόητο ότι δεν έπρεπε να αφεθεί η ΔΕΗ να κλείσει. Όσο και να θέλουν οι προηγούμενοι κυβερνώντες να εξωραΐσουν την πραγματικότητα, η σκληρή αλήθεια είναι ότι άφησαν την επιχείρηση να «μπαίνει μέσα» 2,3 εκατ. ευρώ τη μέρα!!! Αυτονόητο ότι αυτό έπρεπε να σταματήσει. Αυτονόητο ότι για να σταματήσει αυτό, ήταν να σταματήσει η παγκόσμια πρωτιά της ΔΕΗ, να πουλά ρεύμα στους ανταγωνιστές της μέσα των ΝΟΜΕ, με τίμημα χαμηλότερο του κόστους!!

Τέλος αυτονόητο ήταν, στην πρόσφατη επίσκεψή του στο Βερολίνο, να ζητήσει ο Πρωθυπουργός με το σπαθί του από τη κα Μέρκελ επενδύσεις στην Ελλάδα και όχι χατίρια. Με τα χατίρια δεν είδαμε προκοπή. Επιβεβαιώναμε απλώς την αδυναμία μας να καταλάβουμε πώς θα βγούμε από το αδιέξοδο.

Έτσι λοιπόν ο Κυριάκος περιορίζεται μέχρι σήμερα να υιοθετεί την κοινή λογική. Μόλις τελειώσει αυτή την τακτοποίηση σε όλα τα επίπεδα, τότε θα αρχίσει την εφαρμογή του σχεδίου για την αναγέννηση της χώρας. Τότε είναι που η Ελλάδα θα περάσει οριστικά στην μεταπολιτευτική εποχή, σε μια εποχή δημιουργίας, ανάπτυξης και προόδου.