Ο κρατισμός καλά κρατεί…

Ο κρατισμός καλά κρατεί…

Δημοσιεύθηκε Εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος – 23.3.2019

Εμπόδιο στην επιχειρηματικότητα και ταλαιπωρία στους πολίτες, φέρνει το μεγάλο, σπάταλο, αντιπαραγωγικό, γραφειοκρατικό δημόσιο που έχουμε στη χώρα. Κάτω από σοσιαλίζουζες αντιλήψεις, το δημόσιο μεγάλωνε και πλήρωνε τις υποχρεώσεις του με φορολογία και δανεικά.

Όταν τα δανεικά τελείωσαν, αντί να μαζευτεί το δημόσιο, αντί γενικά να επιλεγεί μια πολιτική μείωσης δαπανών, επιλέχθηκε η αύξηση των φόρων. Εξαίρεση θα έλεγα σε αυτό ήταν η περίοδος διακυβέρνησης της χώρας από τον Αντώνη Σαμαρά.

Επί ΣΥΡΙΖΑ τα πράγματα ξέφυγαν εντελώς. Έχουμε και λέμε ενδεικτικά:

  • 32 νέες γενικές γραμματείες που το μόνο που κάνουν είναι να φορτώνουν γραφειοκρατία.
  • Αύξηση των εξόδων μισθοδοσίας της γενικής κυβέρνησης, από 15,6 δισ. ευρώ το 2014 σε 16,9 δισ. ευρώ το 2018, αύξηση 1,3 δισ. ευρώ!
  • Αύξηση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων στα χρόνια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κατά 52.000 άτομα.
  • Η ΔΕΗ παραμένει κρατική, με αποτέλεσμα να μην ακολουθεί τις εξελίξεις, να αδυνατεί να πληρώσει τις υποχρεώσεις της, να μας χρεώνει το ρεύμα ακριβά και σε εμάς και στη βιομηχανία.

Όλα αυτά χρηματοδοτήθηκαν με αύξηση των φόρων και μείωση των επενδύσεων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Όλα λάθος λοιπόν. Αντί να μειωθούν οι δαπάνες και έτσι να μειωθούν οι φόροι, ώστε να προσελκύσει η χώρα νέες επενδύσεις και να περάσει γρήγορα σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, επιλέχθηκε ο άλλος δρόμος, ο δρόμος του ΣΥΡΙΖΑ, ο δρόμος του κρατισμού: Αύξηση δαπανών του δημοσίου, αύξηση γραφειοκρατίας, αύξηση φόρων, αδυναμία προσέλκυσης επενδύσεων, άρα χαμηλότερη από τις προβλέψεις και κυρίως αναιμική ανάπτυξη.

Μέχρι πότε πρέπει να περιμένουμε για να καταλάβουμε ότι το αδιέξοδο που μας οδηγεί ο δρόμος του κρατισμού; 30 χρόνια ακολουθούμε (με ελάχιστες εξαιρέσεις) το δρόμο του κρατισμού και έτσι οδηγηθήκαμε στη χρεοκοπία, αυτό δεν αρκεί να το κατανοήσουμε; 10 χρόνια τώρα δεν θα καταφέρουμε να βγούμε από την κρίση, κάνοντας έτσι παγκόσμιο ιστορικό ρεκόρ, ούτε αυτό αρκεί να το κατανοήσουμε; 4 χρόνια όμως ο ΣΥΡΙΖΑ αυξάνει το κράτος και την εκλογική του πελατεία, βάζοντας φόρους σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, κάτι που μάλλον το έχουμε όλοι καταλάβει καλά.

Η χώρα για να πετύχει ευημερία για τους πολίτες της, πρέπει το συντομότερο να αλλάξει κατεύθυνση. Να κοιτάξουμε δυτικά και να δούμε τι κάνει ο προηγμένος κόσμος που πετυχαίνει ανάπτυξη συνεχώς. Τι έκανε η ευρωζώνη που τα την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ αναπτύχθηκε πάνω από 8,5% και εμείς παλεύουμε να φτάσουμε το 2%;

Η αλλαγή πορείας είναι σαφής. Ξερίζωμα του κρατισμού. Μείωση του ρόλους του κράτους. Θέλουμε να κάνουμε ένα κράτος να παρεμβαίνει λιγότερο στις ζωές μας και στις δουλειές μας. Θέλουμε να κάνουμε ένα κράτος να μας βοηθά να πουλάμε προϊόντα και υπηρεσίες στο εξωτερικό και όχι να μας χρωστά τον πιστωτικό ΦΠΑ, ή να μας βάζει τέλος διανυκτέρευσης για να πληρώνει την εκλογική πελατεία του ΣΥΡΙΖΑ. Θέλουμε ένα κράτος να μας φορολογεί λιγότερο, ώστε να έχουμε περισσότερα χρήματα διαθέσιμα σε εμάς και την οικογένειά μας. Θέλουμε με άλλα λόγια ένα φυσιολογικό κράτος δυτικού τύπου. Που θα το πληρώνουμε για τις υπηρεσίες του, αλλά θα μας τις ανταποδίδει.

Όσο απλοϊκά ακούγονται τα παραπάνω, τόσο δύσκολο είναι να εφαρμοστούν. Και αυτό γιατί ο κρατισμός είναι καλά ριζωμένος στη χώρα μας. Είναι αρχικά ριζωμένος σε μεγάλα στρώματα της κοινωνίας. Είναι ριζωμένος στο ίδιο το δημόσιο που παραμένει ακούνητο τα τελευταία χρόνια φοβούμενο τις αλλαγές. Και δυστυχώς είναι ριζωμένος στο πολιτικό σύστημα, που αδυνατεί να κόψει τον ομφάλιο λώρο με το δημόσιο τομέα. Είναι ριζωμένος σε όλα τα κόμματα και δεν φοβάμαι να πω ότι ισχυρούς θύλακες κρατισμού βρίσκει κάποιος και μέσα στη Νέα Δημοκρατία.

Όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταλαβαίνει ότι η ευημερία της χώρας, περνά μέσα από το μικρότερο και καλύτερο κράτος, μέσα από το ξερίζωμα του κρατισμού. Και το κυριότερο έχει τη βούληση να το κάνει.