Μήνυμα σοβαρότητας από τη ΔΕΘ που προκαλεί επενδύσεις

Μήνυμα σοβαρότητας από τη ΔΕΘ που προκαλεί επενδύσεις

Δημοσιεύθηκε στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής – 08.09.2019

Το βήμα της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης αποτελεί για κάθε Πρωθυπουργό την ευκαιρία να αναπτύξει τα σχέδιά του για την οικονομική πολιτική του επόμενου έτους.

Φέτος η ΔΕΘ έχει μια συγκεκριμένη ιδιαιτερότητα. Είναι η πρώτη ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη ως Πρωθυπουργού, που θα του δώσει τη δυνατότητα να περιγράψει την πολιτική του για το 2020, την πρώτη χρονιά που θα έχει την ευθύνη της χώρας η νέα Κυβέρνηση.

Ένα είναι βέβαιο. Ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εκπέμψει σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Ειλικρίνεια και σχέδιο. Με την επιφύλαξη των θετικών εκπλήξεων που έχει το δικαίωμα ένας Πρωθυπουργός να αφήσει για την ομιλία του, λίγο πολύ το σχέδιο της Κυβέρνησης είναι γνωστό.

Μάζεμα κράτους και εξόδων του, που θα δώσει τη δυνατότητα μείωσης φόρων. Μάλιστα εμβληματικότερη κίνηση από τη συνεργασία της Ελληνικής Κυβέρνησης με τον πρώην πρωθυπουργό και αρχιτέκτονα του e-Estonia, δεν νομίζω ότι μπορούσε να υπάρχει. Σε ότι αφορά τη μείωση φόρων, στον μειωμένο πλέον ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να αναμένουμε και μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από το 28% στο 24%, μείωση του φόρου μερισμάτων από το 10% στο 5%. Τις λοιπές μειώσεις φόρων, ας αφήσουμε τον Πρωθυπουργό να τις προδιαγράψει από το βήμα της ΔΕΘ.

Πέραν αυτών όμως, ένα είναι βέβαιο και σε απόλυτη αντιδιαστολή με τα πεπραγμένα της προηγούμενης Κυβέρνησης. Ότι η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κάνει σοβαρή και υπεύθυνη προσπάθεια να φέρει επενδύσεις στην Ελλάδα. Οι επενδυτές δεν είναι κουτοί. Αντιλαμβάνονται απόλυτα αν μια χώρα επιθυμεί διακαώς να προσελκύσει επενδύσεις ή όχι. Έτσι αν μια χώρα κάνει ότι μπορεί να καθυστερήσει τη μεγαλύτερη επένδυση σε αυτή, όπως το Ελληνικό, δεν ζυγώνουν. Φυσικό επακόλουθο οι επενδύσεις να μειώνονται το 2019 κατά την περίοδο ευθύνης του ΣΥΡΙΖΑ, σημαντικά σε σχέση με το 2018.

Στο Ελληνικό είναι πλέον βέβαιο ότι οι συνεχείς, επίπονες και αποφασιστικές προσπάθειες της Κυβέρνησης, πιάνουν τόπο. Σε 3 – 4 μήνες οι μπουλντόζες θα έχουν εγκατασταθεί. Αυτό συμπαρασύρει όπως φαίνεται και επενδυτές για το καζίνο. Αυτό θα συμπαρασύρει επενδυτές σε άλλους κλάδους και τελικά θα δώσει για το 2020 την ανάπτυξη πάνω από το 3%, όπως ήδη προβλέπει ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας. Όμως βέβαια δεν είναι μόνο το Ελληνικό. Το τέλος της περιπέτειας των επενδυτών στην Ελληνικός Χρυσός, είναι μια ακόμα απόδειξη. Η απλοποίηση των διαδικασιών αδειδότησης επιχειρήσεων και εγκαταστάσεων, αποτυπώνουν ξεκάθαρα τη βούλησή μας να προσελκύσουμε ουσιαστικό επενδυτικό ενδιαφέρον. Η αλλαγή πορείας προς έργα ΣΔΙΤ παντού, αλλά και στα απορρίμματα ειδικότερα, αυτό ακριβώς αποδεικνύει.

Κάτι αλλάζει στη χώρα λοιπόν και αυτό θα φανεί και στο βήμα της ΔΕΘ από τον Πρωθυπουργό. Η χώρα έχει περάσει σε μια περίοδο κοινής λογικής, άρα σοβαρότητας και υπευθυνότητας στο δημόσιο λόγο. Ήδη οι πρώτες έρευνες της κοινής γνώμης δείχνουν αποδοχή των πολιτών στην προσπάθεια που γίνεται. Το 2020 με ουσιαστική ανάπτυξη, μείωση της ανεργίας και αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος, τόσο λόγω των επενδύσεων, όσο και λόγω μείωσης της φορολογίας, θα φέρουν την αισιοδοξία σε κάθε σπιτικό. Θα αυξήσουν την ευημερία του συνόλου του Ελληνικού λαού, κάτι που έχει μεγαλύτερη αξία για τον άνεργο που θα βρει δουλειά και για το χαμηλόμισθο που θα δει αισθητά αυξημένες τις αποδοχές του. Η Ελλάδα μετά από 9 χρόνια περιπέτειας, μοιάζει πάλι να χαμογελά, πορευμένη μπροστά με σταθερότητα, σχέδιο, υπευθυνότητα και αισιοδοξία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αυτό ακριβώς θα εκπέμψει με την γνήσια απλότητά του, ότι η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα, ότι ο Ελληνικός λαός μπορεί να είναι ξανά υπερήφανος για την ηγεσία του.