Με σχέδιο αντιμετωπίζονται οι «στραβές»

Home / Uncategorized / Με σχέδιο αντιμετωπίζονται οι «στραβές»
Με σχέδιο αντιμετωπίζονται οι «στραβές»

«Η στραβή» είναι κάτι εντελώς έκτακτο, κάτι αναπάντεχο, κάτι μη προβλέψιμο.

Όταν υπάρχουν όμως συνθήκες πρόβλεψης, τότε δεν μιλάμε για «στραβή», αλλά μάλλον για αδιαφορία, ανεπάρκεια ή ανικανότητα.

Όταν γνωρίζεις 24 ώρες πριν ότι την επόμενη μέρα από τις 12.00 μέχρι τις 18.00 περίπου, πρέπει να είσαι σε απόλυτη επιφυλακή και δεν το κάνεις, δεν έχουμε «στραβή». Έχεις έγκαιρα την πληροφόρηση, έχεις διαθέσιμα τα μέσα σου, έχεις έτοιμα τα σχέδιά σου, έχεις έτοιμες τις εναλλακτικές σου και φυσικά είσαι σε απόλυτη εγρήγορση, σε απόλυτη επιφυλακή, άρα αποφεύγεις τη «στραβή».

Τίποτε από όλα αυτά δεν έγινε. Έτσι ένα ακόμα καλοκαίρι θρηνούμε νεκρούς και μάλιστα μέσα σε λίγες ώρες, σε λίγα τετραγωνικά χλμ και λίγα χλμ από το κέντρο της Αθήνας.

Το σημερινό κράτος, έτσι όπως είναι δομημένο, με τη νοοτροπία που έχει να τηρεί τον τύπο και να χάνει την ουσία, δεν μπορεί να παντρέψει τις ανάγκες της πολιτικής προστασίας με τα διαθέσιμα μέσα. Πράγματι οι συνθήκες είναι χειρότερες, πράγματι η κλιματική αλλαγή είναι ήδη εδώ και κάνει τα φαινόμενα να έχουν ασυνήθιστη ένταση. Όμως εδώ είναι και η τεχνολογία, εδώ είναι και η δυνατότητά σου να αντιλαμβάνεσαι με αισθητήρες τη φωτιά μέσα σε ελάχιστα λεπτά από την εκδήλωσή της, εδώ είναι η δυνατότητά σου μέσα από ειδικά προγράμματα προσομοίωσης να προβλέπεις με βάση την ένταση και κατεύθυνση των ανέμων που θα πάει η φωτιά, εδώ είναι η δυνατότητά σου να επικοινωνείς άμεσα με SMSπρος τους ενδιαφερόμενους, ότι πρέπει να ακολουθήσουν ένα σχέδιο διαφυγής, που μπορεί μάλιστα να το λαμβάνουν άμεσα ως πληροφόρηση στα κινητά τους.

Αρκεί φυσικά να τα έχεις προβλέψει όλα αυτά, αρκεί να έχεις στοιχειώδη συναίσθηση των ευθυνών σου απέναντι στην κοινωνία, αρκεί να μην έχεις ιδεοληψίες, αρκεί να συνεχίζεις το έργο των προηγούμενων.

Η σημερινή κυβέρνηση με την ανάληψη των καθηκόντων της πάγωσε το 2015, τις συμβάσεις σε δύο έργα πληροφορικής που αν είχαν προχωρήσει και αν φυσικά οι αρμόδιοι χειριστές τους δεν έδειχναν αδιαφορία, τότε θα είχαμε αποφύγει τους 93 θανάτους. Το περίφημο 112 ήταν το ένα έργο που πάγωσε για 2 χρόνια και το 2οήταν η διαλειτουργικότητα των σωμάτων ασφαλείας για τις ανάγκες της πολιτικής προστασίας, που και αυτό πάγωσε το 2015.

Έτσι αποφεύγονται οι «στραβές». Με σοβαρή πρόληψη και άρτια επιχειρησιακή ετοιμότητα, ώστε να μην ξεφύγει η φωτιά και σχέδιο, μαζί με χρήση σύγχρονης τεχνολογίας, για να μην θρηνούμε θύματα εν έτη 2018.

Η Νέα Δημοκρατία, ήδη σε ανύποπτο χρόνο, από το Δεκέμβριο του 2017, έχει παρουσιάσει το σχέδιό της για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.

Επιγραμματικά μιλούσαμε για:

(α) επιτάχυνση του χωροταξικού σχεδιασμού

(β) σαφή ορισμό του «δάσους», ώστε επιτέλους να ξεκαθαρίσουν στη χώρα οι δασικές εκτάσεις

(γ) καθαρισμό δασών, διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών, εγκατάσταση δεξαμενών

(δ) χρήση τεχνολογίας στην παρακολούθηση της κατάσταση των δασικών περιοχών

(ε) αναδιοργάνωση υπηρεσιών πολιτικής προστασίας

(στ) δημιουργία συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης, ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος απωλειών σε ανθρώπινες ζωές.

 

Αν είχαμε εισακουστεί, αν όλα αυτά είχαν γίνει πράξη, τότε θα είχαμε αποφύγει τη «στραβή».

 

Η οδύνη για το θάνατο των 93 συμπατριωτών μας, δεν περιγράφεται. Ας είναι τα τελευταία θύματα της αδιαφορίας και της κρατικής ανεπάρκειας…