Στόχος μας η ισχυρή οικονομία – Συνέντευξη Deal News – 28.06.2019

Στόχος μας η ισχυρή οικονομία – Συνέντευξη Deal News – 28.06.2019

Συνέντευξη που παραχωρήθηκε και δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα Deal News – 28.06.2019

 

O Aναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ μιλάει στη Deal

Τι λέει: Για το διακύβευμα της 7ης Ιουλίου, την Αυτοδυναμία της ΝΔ και πως ο κυριάκος Μητσοτάκης θα πετύχει υψηκούς στόχους ανάπτυξης

Την αύξηση της ισχύος της χώρας θεωρεί ως την πιο σημαντική “δουλειά” της επόμενης Κυβέρνησης, στη συνέντευξή του στη Deal, ο νέος Αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Μανώλης Γραφάκος.  Και χώρα με ισχύ, είναι χώρα με ισχυρή οικονομία, για την οποία, όπως τονίζει, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πετύχει σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Πρώτος στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να μειώσει δαπάνες του κράτους, ώστε να μπορέσει να μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές το 2020 και το 2021.

Ο κ. Γραφάκος δηλώνει βέβαιος για την επίτευξη αυτοδυναμίας της Ν.Δ. στις εκλογές της 7 Ιουλίου διακύβευμα των οποίων αναγορεύει την ανάγκη η χώρα να ξεφύγει από το τέλμα των τελευταίων 4 ετών.  Επίσης, αισιοδοξεί για το ότι η νέα κυβέρνηση θα καταφέρει να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους για την ανάγκη μείωσης των πλεονασμάτων.

 

Δέκα ημέρες πριν τις εκλογές, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν άνετη επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας. Ή μήπως η κάλπη μπορεί να κρύβει παγίδες και ποιες;

Η κάλπη μπορεί πράγματι να κρύβει παγίδες, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση όλα δείχνουν ότι οι Έλληνες πολίτες για μια ακόμα φορά μετά την 26ηΜαϊου, θα δώσουν ισχυρή στήριξη στη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη να εφαρμόσει το πρόγραμμά του, ώστε η ελληνική οικονομία να προσελκύσει επενδύσεις, να πετύχει σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης και τελικά να αυξηθεί η ευημερία του Ελληνικού λαού. Φαίνεται ότι η Νέα Δημοκρατία έχει πείσει μεγάλα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας για την ορθότητα του προγράμματός της, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταφέρει να εμπνεύσει τους συμπατριώτες μας και για αυτό πιστεύουμε σε μια μεγάλη νίκη στις 7 Ιουλίου, όπως προεξοφλούν οι δημοσκοπήσεις.

 

Ποιο είναι το διακύβευμα της 7ης Ιουλίου για τη χώρα και τους πολίτες;

Το διακύβευμα είναι αν η χώρα θα επιστρέψει στην κανονικότητα, αν θα επικρατεί κοινή λογική στις αποφάσεις των κυβερνώντων, έτσι ώστε η πατρίδα μας να ξεφύγει από το τέλμα των τελευταίων τεσσάρων ετών και να πετύχει στην οικονομία σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Ανάπτυξη σημαίνει νέες δουλειές για τον άνεργο, καλύτερες αμοιβές και συνθήκες εργασίας για το μισθωτό, πιο ευνοϊκό περιβάλλον για τον ελεύθερο επαγγελματία. Το δίλημμα της 7ηςΙουλίου, είναι ή παραμένουμε στις παθογένειες του κρατισμού, ή ξεριζώνουμε τον κρατισμό για να αναπτυχθεί η οικονομία και να επανέλθει το χαμόγελο στους Έλληνες.

 

Ανεξαρτήτως ευθυνών, δεν είναι πλήγμα για την ενημέρωση των πολιτών που δεν πραγματοποιείται το debate μεταξύ των πολιτικών αρχηγών;

Προφανώς και είναι. Νομίζουμε ότι οι πολίτες θα κέρδιζαν από την πραγματοποίησή του. Για αυτό άλλωστε εμείς στη Νέα Δημοκρατία κάναμε τα πάντα για να πραγματοποιηθεί. Συμφωνήσαμε για τη Δευτέρα 2 Ιουλίου, αντιπροτείναμε μετά την 27 ή την 28ηΜαΐου, ξανασυμφωνίσαμε για 1ηΙουλίου… Παρόλα αυτά δεν κατέστη δυνατό να πραγματοποιηθεί και εκφράζουμε τη λύπη μας για αυτό.

 

Πώς θα πρέπει η νέα κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τις κλιμακούμενες τουρκικές απειλές σε Κύπρο και Αιγαίο;

Άμεσα η νέα Κυβέρνηση πρέπει να δείξει ψυχραιμία. Στη συνέχεια να ισχυροποιήσει την εθνική θέση μέσα από ένα ισχυρό αρραγές εθνικό μέτωπο. Παράλληλα να συνεχίσει τις προσπάθειες να έχει κοντά της τους ευρωπαίους εταίρους απέναντι στις κλιμακούμενες απειλές της Άγκυρας. Όμως η πιο σημαντική «δουλειά» της επόμενης Κυβέρνησης, είναι η αύξηση της ισχύος της χώρας. Χώρα με ισχύ, είναι χώρα με ισχυρή οικονομία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα καταφέρει να πετύχει στην οικονομία σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης και αυτό με τη σειρά του όπως είναι προφανές αυξάνει την ισχύ της χώρας συνολικά, αυξάνει το διπλωματικό της βάρος και φυσικά με τις απαραίτητες προμήθειες αμυντικών συστημάτων, αυξάνει και την αποτρεπτική ισχύ της χώρας και σε στρατιωτικό επίπεδο.

 

Πολλοί υποστηρίζουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ αφήνει εσκεμμένα «νάρκες» και «καμένη γη» στην οικονομία. Το συμμερίζεστε; Πώς ο Κυρ. Μητσοτάκης θα πετύχει μείωση των πλεονασμάτων;

Ο ΣΥΡΙΖΑ αφήνει σοβαρά προβλήματα στην οικονομία, δεν θα έλεγα ότι τα κάνει εσκεμμένα, αλλά νομίζω ότι γίνονται από ιδεοληψία. Πχ. η ΔΕΗ, που είναι ίσως το αμεσότερο και οξύτερο από αυτά, έχει φτάσει στο σημείο «μηδέν», λόγω των ιδεολογικών εμμονών της Κυβέρνησης. Επίσης η αύξηση του κρατισμού και των δαπανών στο δημόσιο, είναι αποτέλεσμα ιδεολογικών αγκυλώσεων και προσπάθεια εξυπηρέτησης της εκλογικής πελατείας του ΣΥΡΙΖΑ. Πρώτος στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να μειώσει δαπάνες κράτους, ώστε ν μπορέσει να μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές το 2020 και το 2021. Αυτό το σχέδιο δεν σχετίζεται με τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων κάτω από 3,5%. Η μείωσή τους είναι ένας δεύτερος στόχος, που προφανώς πρέπει να έχει τη σύμφωνη γνώμη των ευρωπαίων εταίρων μας. Αυτό γίνεται με διάλογο και επιχειρήματα. Πιστεύουμε, ότι με την αυξημένη αξιοπιστία που θα έχει η Κυβέρνησή μας, σε συνδυασμό με τα πρώτα αποτελέσματα της πολιτικής μας, θα καταφέρουμε να τους πείσουμε να συναινέσουν στη μείωση των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων, που αποδεδειγμένα πλέον εμποδίζουν την ανάπτυξη, άρα θα καταστήσουν δυσκολότερη την επιστροφή των χρημάτων σε αυτούς. Σημειώνω όμως, ότι για πρώτη φορά στην Ευρώπη, ακούγονται φωνές, υπέρ της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων. Αυτό, σε συνδυασμό με την προσπάθειά μας και την καλή μας προετοιμασία, μας κάνει να αισιοδοξούμε ότι θα καταφέρουμε να μειώσουμε αυτή την υποχρέωση.

Έχετε μια πολύ πετυχημένη θητεία στο χώρο της Αυτοδιοίκησης. Ποιες αλλαγές απαιτούνται από τη νέα διακυβέρνηση;

Στην αυτοδιοίκηση με την απλή αναλογική, έχουμε μια άλλη ιδεολογική εμμονή του ΣΥΡΙΖΑ. Τα αποτελέσματα των εκλογών δείχνουν ότι οι νέες δημοτικές αρχές δεν θα μπορούν να πάρουν εύκολα αποφάσεις, άρα θα είναι λιγότερο αποτελεσματικές στην επίλυση των προβλημάτων των δημοτών τους. Εμείς θα κάνουμε άμεσες αλλαγές, ώστε να μπορούν οι νέες διοικήσεις να λειτουργήσουν ομαλά και χωρίς προσκόμματα την καθημερινότητα των Δήμων. Οι αλλαγές θα είναι στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του ρόλου του Δημάρχου, αλλά και των δύο επιτοπών. Της οικονομικής επιτροπής και της επιτροπής ποιότητας ζωής. Επίσης θα μειώσουμε δραστικά τη γραφειοκρατία στους ΟΤΑ, καθιερώνοντας την αρχή ότι ένα όργανο λαμβάνει απόφαση, βάζοντας τέλος στη γραφειοκρατική αλυσίδα των διαδοχικών εισηγήσεων των οργάνων προς το Δημοτικό Συμβούλιο. Φυσικά θα καταργήσουμε την απλή αναλογική σε όλα τα επίπεδα.

 

ΤΟ “ΜΗΝΥΜΑ” ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ

“Οι φοροελαφρύνσεις θα υλοποιηθούν”

Ο ΣΥΡΙΖΑ σας κατηγορεί ότι προαναγγέλλετε καθυστέρηση στην εφαρμογή των φοροελαφρύνσεων. Ποια είναι η αλήθεια;

Εμείς θα αναλάβουμε τη διακυβέρνηση στις 8 Ιουλίου, σε μέσα της χρονιάς. Έχουμε πει ότι θα αφήσουμε τον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους να υλοποιηθεί σε γενικές γραμμές. Ο προϋπολογισμός του 2020 που θα καταθέσουμε, θα έχει το 50% περίπου του ύψους των φοροελαφρύνσεων που έχουμε εξαγγείλει, οι οποίες θα ισχύσουν από 1/1/2020, δηλαδή μετά από έξι μήνες από την εκλογή μας. Το υπόλοιπο 50% των εξαγγελιών μας θα εφαρμοστεί από 1/1/2021. Άλλωστε θυμίζω ότι το 2016 που ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ ανακοίνωσε το πρόγραμμά μας, είχε από τότε πει ότι οι μειώσει στη φορολογία θα ισχύσουν σε βάθος δύο ετών.

Ποιο είναι το μήνυμα του Κυρ. Μητσοτάκη στον επιχειρηματικό κόσμο μετά από 8 χρόνια κρίσης; Γιατί να τον εμπιστευτεί;

Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο. Ξέρουμε πολύ καλά τα προβλήματά σας με τη σημερινή γραφειοκρατία, με την υψηλή φορολογία, με το υψηλό κόστος ενέργειας λόγω της κρατικής ΔΕΗ. Ξέρουμε ότι αυτά τα βάρη πρέπει να τα αφαιρέσουμε, ώστε οι επιχειρήσεις να ανασάνουν και να παράξουν έτσι νέο πλούτο, που θα διαχυθεί ομαλά στην κοινωνία και θα ωφελήσει κυρίως του αδύναμους. Να μας εμπιστευτούν γιατί είμαστε αποφασισμένοι να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα στη χώρα, είμαστε εξαιρετικά καλά προετοιμασμένοι και κυρίως γνωρίζουμε ότι πλέον δεν πάει άλλο με αυτό το γραφειοκρατικό και σπάταλο κράτος που ταλαιπωρεί την επιχειρηματικότητα και τους πολίτες. Είμαστε οι μόνοι που πιστεύουμε σε ένα μικρότερο και καλύτερο κράτος και δεν έχουμε καμία δυσκολία να εφαρμόσουμε στην πράξη την ιδεολογία μας.