Δημοσιεύθηκε στον Ελεύθερο Τύπο – 19.10.2019
Στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας ο Πρωθυπουργός της χώρας Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινίασε το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, το αιολικό πάρκο της Enel Green Power στον Καφηρέα Ευβοίας. Ένα έργο που σηματοδοτεί την στροφή της χώρας μας στην πράσινη ανάπτυξη στηρίζοντας παράλληλα την τοπική οικονομία. Το κόστος του πάρκου ξεπέρασε τα 300 εκατομμύρια ευρώ, δημιουργώντας 1.200 θέσεις εργασίας κατά τη κατασκευή του, εκ των οποίων το 45% καλύφθηκε από την τοπική κοινωνία. Παράλληλα ενισχύθηκαν οι τοπικές υποδομές καθώς κατασκευάστηκαν 110 χιλιόμετρα οδικού δικτύου, αναδασώθηκαν 350 στρέμματα και ακόμα 640 φυτεύτηκαν. Χτίστηκαν πυροφυλάκια και αγοράστηκαν δύο οχήματα για τους τοπικούς εθελοντές πυροσβέστες.
Η επένδυση θα υποστηρίζει στο μέλλον την περιοχή ποικιλοτρόπως, καθώς το 3% των εσόδων θα αξιοποιείται σε σειρά έργων που θα ενισχύσουν την χρήση γης, τις αλιευτικές υποδομές, τις σχολικές μονάδες, το οδικό δίκτυο και πολιτιστικές ή αθλητικές δραστηριότητες. Μόνο ο Δήμος Καρύστου θα έχει έσοδα γύρω στα 11 εκατομμύρια. Άλλα 2,5 θα κατευθυνθούν στο «Πράσινο Ταμείο». Το μεγάλο αυτό αιολικό πάρκο θα καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες 130.000 νοικοκυριών και θα μειώσει την καύση λιγνίτη στην χώρα μας κατά 450.000 τόνους ετησίως, περιορίζοντας σημαντικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
Έχουμε λοιπόν ένα παράδειγμα πως η ιδιωτική πρωτοβουλία μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στην πράσινη ανάπτυξη, στην αύξηση του παραγόμενου πλούτου, υπηρετώντας ταυτόχρονα τους τρεις βασικούς άξονες της ενεργειακής πολιτικής της χώρας: την αντικατάσταση του λιγνίτη από ηπιότερες μορφές παραγωγής, την απελευθέρωση της αγοράς ώστε να προκύψουν θέσεις εργασίας και φθηνότερη ενέργεια και τον περιορισμό της οικονομικής «αιμορραγίας» που προκαλούν οι εισαγωγές ρεύματος.
Θα πρέπει να γίνει σαφές ότι όταν μιλάμε για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας δεν αναφερόμαστε μόνο στις μεγάλες εγκαταστάσεις και τις μεγάλες επενδύσεις. Οι ΑΠΕ αφορούν και τον μικρό οικιακό παραγωγό που θα επιλέξει το δρόμο της ενεργειακής αυτονομίας με ένα φωτοβολταϊκό σύστημα στη στέγη του, πουλώντας παράλληλα ενέργεια στο δίκτυο όποτε αυτό το έχει ανάγκη. Με άλλα λόγια, η «πράσινη» ανάπτυξη των επόμενων ετών είναι μία εθνική υπόθεση που θα μας αφορά όλους.
Η ένταξη των ΑΠΕ στις τοπικές οικονομίες δεν μπορούν να γίνουν ερήμην των τοπικών κοινωνιών. Πρωτίστως αυτές εμπλέκονται και αυτές θα έχουν τα πρώτα και μεγαλύτερα οφέλη όπως συμβαίνει στην επένδυση την Εύβοια. Οι τοπικές αρχές οφείλουν να αναδείξουν τις επενδύσεις, να απαντήσουν στα ερωτήματα των πολιτών και να προτείνουν εναλλακτικά σχέδια για την αρμονική ένταξη των ΑΠΕ στο ελληνικό τοπίο, με σεβασμό στις κλίμακες ειδικά όταν αφορούν μικρά νησιά.
Η κυβέρνηση θα συμβάλει σε αυτή την προσπάθεια με κάθε δυνατό τρόπο. Έως το τέλος του 2019 θα έχει υπογραφεί το νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ, ενώ μέχρι τότε θα προχωρήσουμε σε τροποποιήσεις του ισχύοντος, για την αντιμετώπιση των πολλών αγκυλώσεων που δυστυχώς εξακολουθούν να υπάρχουν.
Η επένδυση στον Καφηρέα Ευβοίας, δείχνει τον δρόμο, στο πως μπορεί η χώρα μας να αξιοποιήσει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και τον φυσικό της πλούτο στις ΑΠΕ. Αποδεικνύει όμως και κάτι ακόμα. Ότι ανάπτυξη, ιδιωτική πρωτοβουλία και προστασία του περιβάλλοντος είναι έννοιες ταυτόσημες. Αρκεί να υπάρχει κυβερνητικό σχέδιο με ξεκάθαρους και μετρήσιμους στόχους και σαφείς κανόνες παιχνιδιού. Αυτό καλούμαστε να υπηρετήσουμε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.