Η χώρα χρειάζεται φιλελεύθερο Σύνταγμα

Home / Uncategorized / Η χώρα χρειάζεται φιλελεύθερο Σύνταγμα
Η χώρα χρειάζεται φιλελεύθερο Σύνταγμα

Ποιος πιστεύει ότι αυτό που έχει ανάγκη σήμερα η χώρα είναι η απαγόρευση διορισμού εξωκοινοβουλευτικών πρωθυπουργών; Ποιος πιστεύει ότι έχουμε ανάγκη την απλή αναλογική στις εθνικές και περιφερειακές εκλογές ή την κατοχύρωση του δικαιώματος για τη διενέργεια δημοψηφίσματος με «λαική πρωτοβουλία» για ψηφισμένο νομοσχέδιο; Ποιος αλήθεια πιστεύει ότι η χώρα σήμερα, το έτος 2018, χρειάζεται Σύνταγμα που ρητά να ορίζει κρατικό έλεγχο στο νερό και στην ενέργεια;

Αυτές είναι μερικές από τις προτάσεις της κυβέρνησης για την Συνταγματική Αναθεώρηση. Ένα άθροισμα ιδεοληπτικών διατάξεων ξεπερασμένων από την εποχή μας (απαγόρευση ιδιωτικών πανεπιστημίων), κομματικών μεθοδεύσεων (απλή αναλογική, δημοψηφίσματα με λαϊκή πρωτοβουλία), υποκριτικών εξαγγελιών για εσωκομματική κατανάλωση (απαγόρευση πώλησης νερού και ηλεκτρισμού, ενώ έχουν εκχωρήσει τη δημόσια περιουσία για 99 χρόνια).

Οι προτάσεις αυτές είναι μία προσπάθεια επιστροφής στην δεκαετία του 80, μία προσπάθεια επιστροφής στον κρατισμό. Συνιστούν ένα ασφυκτικό έλεγχο του κράτους σε όλες τις βαθμίδες της δημόσιας πολιτικής. Δεν ακουμπούν καθόλου τομείς όπως η Δημόσια Διοίκηση, η Εκπαίδευση, η  Ανάπτυξη, η Δικαιοσύνη, η Δημοσιονομική Σταθερότητα. Με λίγα λόγια αφήνουν άθικτες όλες εκείνες τις δομές που συνέτειναν στη σημερινή κρίση. Δεν έχουν ουσία και προστιθέμενη αξία, δεν απαντούν στα σημερινά αδιέξοδα, είναι μία ακόμα άστοχη προσπάθεια της κυβερνητικής πλειοψηφίας για να αλλάξει την ατζέντα.

Η χώρα έχει ανάγκη από μία γενναία και τολμηρή αλλαγή του καταστατικού της χάρτη. Ένα νέο Σύνταγμα λιτό, χωρίς περιττές και αναχρονιστικές διατάξεις. Που θα εξασφαλίζει τη συνέχεια και την αποτελεσματικότητα του Κράτους, θα διαχωρίζει τις εξουσίες, και θα θωρακίζει τη Δικαιοσύνη. Ένα φιλελεύθερο Σύνταγμα που θα εγγυάται το σταθερό οικονομικό περιβάλλον, τη δημοσιονομική σταθερότητα και την ανάπτυξη. Και παράλληλα θα εξασφαλίζει την κοινωνική αλληλεγγύη και τις ίσες ευκαιρίες, ως εργαλείο κινητικότητας και βασική συνθήκη ευημερίας για όλους.

Στη Νέα Δημοκρατία έχουμε δουλέψει την πρότασή μας και έχουμε παρουσιάσει τις προθέσεις ανοίγοντας ουσιαστικά τον διάλογο για την  συνταγματική αναθεώρη από το 2016 σε ανύποπτο πολιτικό χρόνο. Προετείναμε τότε στην κυβέρνηση να έλθουν προς αναθεώρηση σε αυτή την Βουλή όλα τα άρθρα που θα προταθούν από τα δημοκρατικά κόμματα  για να ξεκινήσει η διαδικασία αναθεώρησης. Και να τοποθετηθούν οι πολίτες για την κατεύθυνση των αλλαγών με την ψήφο τους στις επόμενες εκλογές.

Οι προτάσεις μας είναι συγκεκριμένες και απαντούν κατά τη γνώμη μας στα μεγάλα θέματα που πρέπει να αντιμετωπίσει η χώρα την επόμενη 20ετία:

ØΑλλαγή στο άρθρο 16, ώστε να λειτουργήσουν επιτέλους μη κρατικά Πανεπιστήμια υπό δημόσια εποπτεία ανεξάρτητης Αρχής υψηλού κύρους.

ØΚαθιέρωση σταθερού εκλογικού κύκλου, ώστε η οικονομία και κοινωνία να απεξαρτηθούν από την ομηρία των κομματικών σκοπιμοτήτων.

ØΕνίσχυση της λειτουργίας της Βουλής, με κανόνες καλής νομοθέτησης και αποφυγή της πολυνομίας.

ØΑλλαγή του άρθρου 86 για το νόμο περί ευθύνης υπουργών, μία πρόταση την οποία είχε καταθέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το 2006.

ØΚαθιέρωση κανόνων που θα αποτρέπουν τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας.

ØΕνίσχυση του υγιούς ανταγωνισμού και των επενδύσεων, ώστε η χώρα να περάσει σε μια διαρκή φάση ανάπτυξη;.

ØΕισαγωγή ουσιαστικής αξιολόγησης και αξιοκρατίας σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας διοίκησης.

ØΕνίσχυση της οικονομικής και διοικητικής αυτοτέλειας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και σαφείς κανόνες ευθύνης και λογοδοσίας.

Εχουμε μπροστά μας μια ιστορική ευκαιρία. Να υπερβούμε τις διαχωριστικές γραμμές και να προχωρήσουμε με συναίνεση και σύμπνοια σε ένα νέο Σύνταγμα που θα απαντά στις προκλήσεις των καιρών. Ένα Σύνταγμα που θα προασπίζει τα ατομικά δικαιώματα, την οικονομική ελευθερία και θα δίνει προοπτική ανάπτυξης και ευημερίας. Δεν αντέχουμε ως χώρα να χάσουμε άλλη μια δεκαετία.