Η πολιτική αστάθεια εμποδίζει την ανάπτυξη

Home / Uncategorized / Η πολιτική αστάθεια εμποδίζει την ανάπτυξη
Η πολιτική αστάθεια εμποδίζει την ανάπτυξη

Η οικονομία μιας χώρας για να μπορέσει να προσελκύσει επενδύσεις και να ελπίζει σε επέκταση της οικονομικής δραστηριότητας, πρέπει να διακρίνεται κυρίως από σταθερότητα. Σταθερότητα πολιτική, οικονομική, φορολογική, θεσμική, πολεοδομική αλλά και δικαστική.

Δυστυχώς τις τελευταίες μέρες ζούμε μια απίστευτη πολιτική αστάθεια που εκφράζεται πολλαπλά στο Κοινοβούλιο. Η ιστορία της γκαζόζας και η ιστορία με την παραίτηση Παπαχρηστόπουλου, είναι απλά μια η κορυφή του παγόβουνου στα όσα τραγελαφικά γίνονται τις τελευταίες μέρες. Η Κυβέρνηση δεν έχει την πλειοψηφία του Κοινοβουλίου και κάθε φορά επιδιώκει να εξασφαλίζει τους Βουλευτές που απαιτούνται για να ψηφίσει τα σχέδια νόμου.  Έτσι έγινε με την ψήφο εμπιστοσύνης, έτσι έγινε με τις Πρέσπες, έτσι έγινε με το τελευταίο νομοσχέδιο προχθές στη Βουλή.

Είναι προφανές, ότι αυτή η λειτουργία δεν μπορεί να πάει μακριά. Τα παζάρια, οι εκβιασμοί, τα πίσω-εμπρός για την επίτευξη κάθε φορά της πολυπόθητης πλειοψηφίας, δεν δημιουργούν συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας. Συνθέτουν ένα περιβάλλον έντονης πολιτικής αστάθειας που επηρεάζει αρνητικά την οικονομία. Δύσκολα μπορεί κάποιος να σκεφτεί μια μεγάλη επένδυση μέσα σε αυτό το κλίμα. Ακόμα πιο δύσκολα μπορεί κάποιος μικρομεσαίος επιχειρηματίας ή επαγγελματίας να σκεφτεί μια μικρότερη επένδυση, που θα γίνει όμως από το υστέρημά του και που έχει κατά κανόνα μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία στο ΑΕΠ της χώρας μας. Όλοι θα αναβάλουν τα σχέδιά τους σε επόμενο χρόνο όταν η πολιτική αστάθεια θα έχει καταλαγιάσει, όταν το κλίμα θα έχει σταθεροποιηθεί, όταν η χώρα θα κυβερνάται από μια σταθερή Κυβέρνηση που θα έχει συγκεκριμένους στόχους και προσανατολισμό, από μια Κυβέρνηση που θα στοχεύει στην προσέλκυση ή πρόκληση επενδύσεων.

Άλλη λύση από τις εκλογές σήμερα δεν υπάρχει. Όπως με γενναιότητα το 1993 ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης προχώρησε στην καθαρή λύση των εκλογών όταν έχασε τον 151οΒουλευτή της τότε κοινοβουλευτικής του πλειοψηφίας. Δεν κάθισε να ανταλλάξει την παραμονή του στην πρωθυπουργία για ακόμα 6 μήνες, με τα προβλήματα και την αστάθεια που θα δημιουργούσε στην οικονομία.

Αντιθέτως οι σημερινοί κυβερνόντες, δεν αντιλαμβάνονται ότι η τρίμηνη ή η οκτάμηνη παραμονή τους ακόμα στην εξουσία, που αποτελεί κύριο στόχο τους, δεν μπορεί να επιφέρει το τέλμα που βλέπουμε και που θα παρατηρούμε εντονότερα σε λίγο χρονικό διάστημα στην οικονομία. Η οικονομία θέλει γρήγορα επενδύσεις, τώρα που τα επιτόκια αρχίζουν να παίρνουν την πάνω βόλτα, τώρα που η παγκόσμια οικονομία δείχνει σημάδια βραδύτερης ανάπτυξης. Όμως η διατήρηση στα χέρια τους του κράτους λάφυρο για λίγους ακόμα μήνες, τους κάνει να αδιαφορούν για τις πραγματικές ανάγκες των μικρομεσαίων της αγοράς. Αδιαφορούν αν παγώσει η αγορά και μαζί παγώσει η ρευστότητα, παγώσει η δυνατότητα των επιχειρήσεων να καταβάλουν τις υποχρεώσεις τους σε προμηθευτές, ασφαλιστικά ταμεία, εφορία. Μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδος από τη φύση της παγώνει την οικονομία, όταν μάλιστα συνοδεύεται και από πολιτική αστάθεια που αγγίζει τα όρια της αδυναμίας νομοθέτησης, τότε το κακό που γίνεται στην οικονομία είναι πολύ σοβαρό.

 

Άμεσα εκλογές και όσο το δυνατό ταχύτερη επιστροφή στην πολιτική σταθερότητα, ώστε η οικονομία μας να προσελκύσει επενδύσεις που θα συμβάλλουν στην εξωστρέφειά τους, σε μια κρίσιμη χρονική καμπή για την παγκόσμια οικονομία.

 

Η ευημερία των Ελλήνων, περνά μέσα από πολιτική σταθερότητα και ανάπτυξη.