Η μεγάλη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ

Η μεγάλη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος 08.06.2019

Ήταν πια καιρός η κυβέρνηση, μετά από τέσσερα χρόνια στο τιμόνι της χώρας και έχοντας ακυρώσει τις προηγούμενες μεγάλες μεταρρυθμίσεις, στην δημόσια διοίκηση και την οικονομία, έχοντας αυξήσει την φορολογία σε επίπεδο δημευτικό και παραλύσει την ανάπτυξη, να ηττηθεί στις εκλογές. Η ήττα της όμως δεν είναι το κύριο που μας ενδιαφέρει.

Αυτό που μας ενδιαφέρει πρωτίστως, είναι πώς θα ξαναφτιάξουμε την Ελλάδα! Πώς θα μπορέσουμε να επαναφέρουμε την εμπιστοσύνη, στο εσωτερικό της χώρας αλλά και απέναντι στους εταίρους μας. Πώς θα βάλουμε γρήγορα τις βάσεις για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, που θα φέρει νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας για τους πολίτες.

Η ζημία που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια, μας έχει διδάξει πολλά για την επόμενη ημέρα. Το πρώτο μέλημα της νέας κυβέρνησης θα πρέπει να είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης. Ας μην ξεχνάμε, η Ελλάδα ζει εδώ και τέσσερα χρόνια σε περιβάλλον κεφαλαιακών ελέγχων. Αυτό μπορεί να μην είναι αισθητό στους πολίτες στην καθημερινότητά τους, ωστόσο οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες στις συναλλαγές τους, ειδικά με το εξωτερικό. Η ανησυχία ότι η άρση των κεφαλαιακών ελέγχων μπορεί να οδηγήσει σε φυγή κεφαλαίων ακόμα υπάρχει, διαφορετικά η κυβέρνηση θα είχε επαναφέρει την κανονικότητα.

Επίσης, αν και η μνημονιακή εποπτεία έχει αντικατασταθεί από την αυξημένη εποπτεία στο πλαίσιο της δανειακής σύμβασης και η Ελλάδα δεν υπόκειται πια στα αυστηρά προαπαιτούμενα των αξιολογήσεων, ωστόσο οι προεκλογικές παροχές της κυβέρνησης προς διάφορες κοινωνικές ομάδες έχουν διαρρήξει εκ νέου την εμπιστοσύνη. Το μήνυμα που έχει περάσει είναι ότι, χωρίς το μνημόνιο, η Ελλάδα θα επιστρέψει στις παλιές πρακτικές που μας έφεραν στην χρεοκοπία. Παράλληλα, στο εσωτερικό της χώρας, η τακτική της συνεχούς διάψευσης των προσδοκιών, της μη τήρησης των δεσμεύσεων που η ίδια η κυβέρνηση ανακοινώνει ή διαρρέει, έχει οδηγήσει στην διάρρηξη της εμπιστοσύνης μεταξύ της κυβέρνησης και των πολιτών.

Εκτός από την ουσία και την σοβαρότητα της διακυβέρνησης, είναι σημαντικό ένας πολιτικός να ακούει την κοινωνία, αλλά κυρίως να σέβεται τους πολίτες. Εκτός από τις ανεκδιήγητες περιπτώσεις, προβληματικές αλλά περιθωριακές, αυτό που έχει σημασία είναι με την συμπεριφορά του ο πολιτικός να μπορεί να αποτελεί πρότυπο για όλους εμάς. Χωρίς απαραίτητα να είναι «ένας από εμάς», θα πρέπει να μπορεί να μας εμπνέει, να μας κινητοποιεί θετικά. Αντιστοίχως, η κυβέρνησή του, θα πρέπει να δίνει το παράδειγμα, να ενημερώνει με ειλικρίνεια τους πολίτες και να είναι συνεπής στα λόγια και τις πράξεις της. Μόνον έτσι θα μπορέσει να συμπαρασύρει την κοινωνία να στηρίξει το έργο της, και δεν θα την έχει απέναντί της.

Η Νέα Δημοκρατία έχει εδώ και καιρό προετοιμάσει το πρόγραμμά της, ενώ έχει ανακοινώσει σημαντικές πτυχές του κατά καιρούς. Την ώρα της γενικής στασιμότητας σε οικονομία και κοινωνία, το πρόγραμμά μας έχει στο επίκεντρο τον πολίτη και στόχο την βελτίωση της καθημερινότητάς μας, την οικονομική ανάπτυξη και κυρίως την δημιουργία πολλών, ποιοτικών θέσεων εργασίας.

Κυρίως, η απελευθέρωση της οικονομίας από τα δεσμά του κρατισμού, μετά από δέκα χρόνια κρίσης, δεν έχει ακόμη επιτευχθεί. Η λύση για να πάμε μπροστά, δεν είναι με την επιδοματική πολιτική, ούτε με την ασφυκτική εμπλοκή του κράτους στην οικονομική δραστηριότητα. Αντίθετα με την απερχόμενη κυβέρνηση, εμείς πρεσβεύουμε την ανοιχτή οικονομία, την δραστική μείωση της γραφειοκρατίας, την αξιολόγηση παντού. Θέλουμε το κράτος αρωγό στον πολίτη και την επιχείρηση, όχι μοιράζοντας επιδόματα, αλλά δίνοντάς του τον χώρο για προσωπική και επαγγελματική ολοκλήρωση. Αυτός ο «χώρος», δίνεται με μείωση φόρων και εισφορών, που απελευθερώνουν εισόδημα και επιτρέπουν επενδύσεις, άρα την αύξηση του εθνικού πλούτου. Η επιδοματική πολιτική έχει αξία μόνον ως λύση σε αυτούς που πραγματικά την έχουν ανάγκη.

Η πρώτη φορά αριστερά δοκιμάστηκε και απέτυχε παταγωδώς. Βασιζόμενη στο ψέμα, απέτυχε να βρει πραγματικές λύσεις στα προβλήματα της Ελλάδας, αλλά αντίθετα παρέτεινε αχρείαστα την κρίση ταλαιπωρώντας και διχάζοντας τους πολίτες και τους εταίρους μας.

Στις κάλπες που έρχονται, οι πολίτες έχουν μία επιλογή: να αρκεστούν στην πρόσφατη  μεγάλη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, ή να την μεγαλώσουν ακόμη περισσότερο!