Η καλύτερη δημόσια υγεία, δεν είναι ευχή, είναι βασικός στόχος μας

Home / Uncategorized / Η καλύτερη δημόσια υγεία, δεν είναι ευχή, είναι βασικός στόχος μας
Η καλύτερη δημόσια υγεία, δεν είναι ευχή, είναι βασικός στόχος μας

Έχουμε όλοι χρησιμοποιήσει κάποια στιγμή τις υπηρεσίες του δημόσιου συστήματος υγείας. Στα επείγοντα, στο Νοσοκομείο Παίδων, σε μία νοσηλεία. Όλοι γνωρίζουμε από πρώτο χέρι ότι το σύστημα έχει πολλά προβλήματα. Ότι οι γιατροί και οι νοσηλευτές καταβάλλουν γενικά υπεράνθρωπες προσπάθειες για να ασκήσουν το λειτούργημά τους με αξιοπρέπεια, για τους ιδίους αλλά και για τους ανθρώπους που καλούνται να περιθάλψουν.

Ως χρήστης ο ίδιος των υπηρεσιών υγείας, έχω και εγώ άποψη για τις παθογένειες. Από την άλλη, ως αναπληρωτής γραμματέας προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας μέχρι πρόσφατα, παρακολούθησα από κοντά την προσπάθεια εκπόνησης ενός συνεκτικού και υλοποιήσιμου προγράμματος για την υγεία, το οποίο ανακοινώθηκε στις 23 Φεβρουαρίου από τον  Πρόεδρο Κυριάκο Μητσοτάκη.

Δύο είναι τα ερωτήματα που τίθενται: πρώτον, τί θα ήθελε ο κάθε πολίτης από το δημόσιο σύστημα υγείας; Ποιότητα, ταχύτητα και χαμηλό κόστος. Δεύτερον, πώς θα διασφαλιστεί η βιωσιμότητα και την αποτελεσματικότητα του συστήματος; Με γνώμονα αυτά τα δύο ερωτήματα, σχεδιάστηκε ένα πρόγραμμα. Ας δούμε κάποια βασικά χαρακτηριστικά, που μας αφορούν όλους και θα συμβάλουν στην βελτίωση της υγείας μας, αυξάνοντας το αίσθημα σιγουριάς.

Η πρώτη μέριμνα, είναι βεβαίως η διατήρηση της καλής υγείας μας. Κανείς δεν θέλει να καταλήξει στο νοσοκομείο. Για να το πετύχουμε όμως αυτό, χρειάζεται μία μεγάλη επανάσταση στην πρόληψη, με την συμμετοχή όλων μας. Η θέσπιση ενός προγράμματος ενημέρωσης για τις υγιεινές συμπεριφορές, οι πολιτικές μείωσης της παιδικής παχυσαρκίας, η προώθηση υγιεινών συνηθειών – με προμετωπίδα της εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου- και η καθιέρωση δωρεάν προληπτικών εξετάσεων για ασθένειες υψηλού κινδύνου, όπως ο καρκίνος, είναι σίγουρα πολύ σημαντικές. Ακόμη, σε τοπικό επίπεδο, ο ρόλος των μονάδων υγείας και των δήμων σε θέματα ενημέρωσης είναι κομβικός: για παράδειγμα, η ενημέρωση για την σωστή βάδιση και ισορροπία, μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη από οστεοπορωτικά κατάγματα, μία βασική αιτία μείωσης της ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων.

Παράλληλα, πρέπει επιτέλους να αποσυμφορήσουμε τα νοσοκομεία από τα μη σοβαρά περιστατικά. Η προσφυγή στο νοσοκομείο πρέπει να περιορίζεται στην ανάγκη για νοσηλεία. Για όλα τα άλλα, προτείνουμε να  υπάρχει μία τηλεφωνική γραμμή ιατρικών συμβουλών και καθοδήγησης και ιατρεία της γειτονιάς, ούτως ώστε όλοι μας να αισθανόμαστε μεγαλύτερη ασφάλεια, αλλά και να έχουμε άμεση εξυπηρέτηση. Έτσι, όταν πραγματικά υπάρξει ανάγκη, τα νοσοκομεία, και τα αυτόνομα τμήματα επειγόντων περιστατικών, θα μπορούν να αντιμετωπίζουν πιο γρήγορα και αποτελεσματικά τα περιστατικά.

Παράλληλα, θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα πρόγραμμα ταχείας και καλύτερης αντιμετώπισης των ασθενειών που ευθύνονται για τα περισσότερα περιστατικά: τον καρκίνο, την άνοια, τις καρδιοαναπνευστικές παθήσεις, τον διαβήτη και τα εγκεφαλικά. Στόχοι είναι η μείωση κατά 30% των επιπλοκών από διαβήτη τύπου 2, καρδιά και εγκεφαλικά σε μία πενταετία, η διάγνωση περισσότερων καρκίνων σε πρώιμο στάδιο, και τελικώς η μείωση των θανάτων κατά 40.000 σε βάθος δεκαετίας.

Όλοι έχουμε να ωφεληθούμε από την πρόληψη και την καλύτερη οργάνωση των υπηρεσιών. Στην Νέα Δημοκρατία πιστεύουμε όμως πολύ και στην καλή και αξιοπρεπή θεραπεία, σε προσιτό κόστος. Σήμερα στην Ελλάδα έχουμε το υψηλότερο ποσοστό ιδιωτικών δαπανών υγείας σε όλο τον ΟΟΣΑ, που αγγίζει το 35%. Στο πρόγραμμά μας, δίνουμε έμφαση στις δράσεις που θα συμβάλουν στην μείωση της ταλαιπωρίας και του κόστους για τους πολίτες: προβλέπονται, ενδεικτικά, η επέκταση της διάρκειας των επαναλαμβανόμενων συνταγών στους 12 μήνες, αλλά κι η διανομή κατ’οίκον για τα φάρμακα υψηλού κόστους, με στόχο την μείωση της ταλαιπωρίας στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Ακόμη, είναι προτεραιότητά μας η κάλυψη των κενών θέσεων, ειδικά σε νοσηλευτικό προσωπικό, και η διασφάλιση της πρόσβασης σε γιατρό για τις απομακρυσμένες περιοχές, με προσλήψεις και μέσω τηλεϊατρικής και τηλε-θεραπείας. Τέλος, δομές εξω-νοσοκομειακής περίθαλψης και η νοσηλεία στο σπίτι θα προσφέρουν καλύτερες συνθήκες σε όσους έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη.

Όλα αυτά έχουν βεβαίως κόστος, ωστόσο ένα είναι σίγουρο: στην υγεία δεν μπορείς να κάνεις εκπτώσεις. Οι απαραίτητοι πόροι θα διασφαλιστούν, ως προτεραιότητα του κυβερνητικού έργου. Συγχρόνως, η εισαγωγή ψηφιακών διαδικασιών, η αναδιοργάνωση των δομών και η αξιολόγηση, αλλά και μέτρηση των αποτελεσμάτων των πολιτικών που ακολουθούνται, θα επιτρέψουν τον περιορισμό των άσκοπων δαπανών. Και όποιο πλεόνασμα δημιουργείται, θα διοχετεύεται κατά προτεραιότητα πάλι στην υγεία. Το πιο πολύτιμο αγαθό μας, που πρέπει να διαφυλάττουμε με προσήλωση και επιμονή.