Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής – 22.09.2019
Η χώρα είναι ουραγός στην ΕΕ στη διαχείριση των απορριμμάτων. Όταν σε όλη την Ευρώπη θάβονται μόλις το 23% των απορριμμάτων, στην Ελλάδα σήμερα το ποσοστό αυτό υπερβαίνει το 82%. Μάλιστα η Ελλάδα είναι εκτός και των δικών της στόχων που για το έτος 2020, με βάση τον εθνικό της σχεδιασμό, είναι ταφή μόλις 26%.
Όλα αυτά συμβαίνουν όχι μόνο γιατί οι στόχοι ήταν μαξιμαλιστικοί, αλλά γιατί δεν υπήρχε προγραμματισμός, ενώ την ίδια ώρα υπήρχαν ιδεοληψίες που σταμάτησαν δρομολογημένα έργα που θα είχαν λύσει σήμερα το πρόβλημα διαχείρισης των απορριμμάτων σε Αττική και Κέρκυρα. Αποτέλεσμα, αβεβαιότητα για το μέλλον στην Αττική και σκουπίδια στους δρόμους ενός από τους κυριότερους τουριστικούς προορισμούς της χώρας.
Πλέον ήρθε η ώρα της σοβαρότατος και της υπευθυνότητας. Και αυτό το δρόμο σηματοδότησε η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στα Γιάννενα, στο σύγχρονο εργοστάσιο διαχείρισης απορριμμάτων που λειτουργεί στην περιοχή και καλύπτει το σύνολο της Περιφέρειας Ηπείρου. Η επίσκεψη στέλνει δυο ηχηρά μηνύματα:
- Πρώτο ότι στην ατζέντα της Κυβέρνησης είναι πολύ ψηλά τα ζητήματα που αφορούν το περιβάλλον και της διαχείρισης των απορριμμάτων ειδικότερα. Η δέσμευση του Πρωθυπουργού ήταν σαφής. Σε τέσσερα χρόνια το πρόβλημα με τα απορρίμματα θα έχει λυθεί. Θα έχει λυθεί με τρόπο φιλικό στο περιβάλλον, με υψηλά ποσοστά ανακύκλωσης, με χαμηλά ποσοστά ταφής και κυρίως με χωρίς σκουπίδια σε δρόμους των πόλεων μας.
- Δεύτερο, ότι ο τρόπος για να λυθεί το πρόβλημα αυτό, είναι η Σύμπραξη Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα. Μερικές περιφέρειες έχουν λύσει το πρόβλημα με τον τρόπο αυτό και η Ήπειρος ήταν ο χώρος που ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήθελε σε στείλει το μήνυμά του, σε όλους τους άλλους που ακόμα ψάχνουν να ανακαλύψουν τον τροχό.
Η χώρα μας πρέπει να δημιουργήσει σύγχρονες εγκαταστάσεις διαχείρισης απορριμμάτων. Μέσα από αυτές, ένα ποσοστό 60% των εισερχόμενων απορριμμάτων θα ανακτώνται, μέσα από αυτές μπορεί να παραχθεί ενέργεια, έτσι ώστε ένα μικρό μόνο τμήμα τους να οδηγείται σε ταφή. Ο δημόσιος φορέας δεν έχει την τεχνογνωσία να στελεχώσει και να λειτουργήσει τις εγκαταστάσεις αυτές. Το λογικότερο λοιπόν είναι τα έργα αυτά να αναλάβει να τα μελετήσει, να τα κατασκευάσει, να τα συντηρήσει και τελικά να τα λειτουργεί, το ιδιωτικός τομέας. Οι ΟΤΑ δεν έχουνε να κάνουν τίποτε άλλο από το να πηγαίνουν τα απορρίμματα στα εργοστάσια. Από εκεί και μετά αναλαμβάνουν οι ειδικοί τους ιδιωτικού τομέα.
Αυτός είναι ο λόγος που όπου έχουν γίνει έργα διαχείρισης απορριμμάτων με ΣΔΙΤ, έγιναν στο χρόνο τους και ήδη λειτουργούν. Σέρρες, Γιάννενα, Κοζάνη είναι τρανταχτά παραδείγματα και μάλιστα λειτουργούν ομαλά.
Η επιλογή προφανώς ανήκει στην αυτοδιοίκηση για τον τρόπο που θα διαχειριστεί τα απορρίμματά της, όμως δουλειά της πολιτείας είναι να δείχνει και τον καλύτερο κατά τη γνώμη της δρόμο. Ώρα λοιπόν σε ένα κρίσιμο ζήτημα για το περιβάλλον και την καθημερινότητά μας, να μπουν στο πλάϊ οι ιδεοληψίες του παρελθόντος και να πάμε επιτέλους μπροστά, σε σύγχρονες λύσεις. Στα Γιάννενα η χώρα δείχνει τον πολιτισμό της με τον τρόπο που διαχειρίζεται τα απορρίμματά της. Ένα εργοστάσιο καθρέπτης του καλού προσώπου της χώρας μας. Όμως λίγα χιλιόμετρα πιο πάνω στην Κέρκυρα, η χώρα δείχνει το χειρότερό της εαυτό με τόνους σκουπίδια στους δρόμους σε ένα από τα τουριστικότερα νησιά της Ελλάδος. Εκεί δεν επικράτησε η λογική και ο πολιτισμός, εκεί επικράτησε σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο η εμμονή του ΣΥΡΙΖΑ. Τα αποτελέσματα βέβαια εκθέτουν αυτούς που έλαβαν τις αποφάσεις στην Κέρκυρα και δικαιώνουν αυτούς που έλαβαν τις αντίστοιχες αποφάσεις στην Περιφέρεια Ηπείρου.
Η παρούσα Κυβέρνηση πιστεύει σε όλους τους τομείς ότι οι συμβάσεις σύμπραξης Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα μόνο θετικά αποτελέσματα μπορούν να έχουν στην κοινωνία. Ειδικά στη διαχείριση των απορριμμάτων η συνεργασία αυτή προάγει την έννοια της ολοκληρωμένης διαχείρισης αποβλήτων με γνώμονα την ασφάλεια και την υγιεινή των κατοίκων και την προστασία του περιβάλλοντος εν γένει.