Η ασφάλεια προϋπόθεση κοινωνικής συνοχής

Home / Uncategorized / Η ασφάλεια προϋπόθεση κοινωνικής συνοχής
Η ασφάλεια  προϋπόθεση  κοινωνικής συνοχής

Υπάρχουν γειτονιές της Αθήνας που είναι νεκρές ζώνες. Περιοχές όπου δεν υπάρχει κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα. Τμήμα της πόλης έχει απαθώς παραχωρηθεί σε κάθε μορφή παραβατικότητας. Μία μικρή βόλτα γύρω από την Πλατεία Ομονοίας αρκεί για να πείσει και τον κάθε κακόπιστο.

Επίσης τα Πανεπιστήμιά μας έχουν αφεθεί στην τύχη τους στον τομέα της ασφάλειας. Οι σχολές κλείνουν συχνά από καταληψίες, συλλογικότητες κρατούν «ομήρους» καθηγητές απαιτώντας παράλογα αιτήματα, ενώ πρόσφατα ο Ρουβίκωνας «άνοιξε» γραφείο στη Φιλοσοφική Σχολή.

Εμβληματικά κτίρια της Αθήνας, δημόσιες υπηρεσίες, ξένες πρεσβείες, αστυνομικά τμήματα, γίνονται στόχος επιθέσεων. Οι φυλακές έχουν μετατραπεί σε επιχειρησιακά κέντρα του εγκλήματος.  Οι ληστείες και οι κλοπές αυξάνονται, οι δημόσιες υποδομές λεηλατούνται, μία διάχυτη αίσθηση αποτυχίας του κράτους στον τομέα της προστασίας της ζωής και της ιδιωτικής περιουσίας γεννά φόβο και ανασφάλεια δημιουργώντας το υπόστρωμα για ακραίες εκφράσεις και συμπεριφορές. Πραγματικά ζούμε οριακές καταστάσεις.

Εχουμε μπροστά μας δύο επιλογές. Η μία είναι αυτή που ζούμε. Η δεύτερη είναι να δράσουμε. Να αντιληφθούμε ότι αυτό που ζούμε δεν μας αξίζει. Να συνειδητοποιήσουμε ότι η ασφάλεια και η δημόσια τάξη δεν έχουν πολιτικό χρώμα, δεν είναι δεξιά ή αριστερή πολιτική, αλλά υπόθεση αξιοπρέπειας και η σημαντικότερη υποχρέωση κάθε ευνομούμενης πολιτείας απέναντι στους πολίτες της. Η ασφάλεια αφορά όλους μας. Είτε είναι κάποιος βιομήχανος, είτε έχει ένα περίπτερο στην Πατησίων. Είτε είναι δημόσιος υπάλληλος, είτε ελεύθερος επαγγελματίας. Είτε μένει στα Σεπόλια, είτε στην Κηφισιά.

Η κυβέρνηση είναι εμφανές ότι δεν έχει κανένα δόγμα τάξης και ασφάλειας. Τα προβλήματα αυτά είναι χαμηλής προτεραιότητας για τα κυβερνητικά στελέχη τα οποία καταδικάζουν την βία με βαριά καρδιά. Ο νόμος Παρασκευόπουλου έχει καταντήσει την πόρτα των φυλακών περιστρεφόμενη πόρτα ξενοδοχείου, κυβερνητικά στελέχη απολογούνται σε ομάδες αναρχικών για την μη αποφυλάκιση τρομοκρατών, σύμβουλοι Υπουργών διαπραγματεύονται με ποινικούς κρατούμενους τα υπό κατάθεση νομοσχέδια. Τα σχέδια για φυλακές υψίστης ασφαλείας, φυλακές που υπάρχουν σε όλες τις δημορατικές χώρες του κόσμου, καταργήθηκαν, η παρουσία της αστυνομίας στους δρόμους μειώθηκε, ενώ σε μία ταραγμένη εποχή, τα σύνορα της χώρας μας είναι ξέφραγο αμπέλι.

Μπροστά σε ανέξέλεγκτες καταστάσεις που με μαθηματική ακρίβεια μας οδηγεί η κυβερνητική πρακτική, εμείς πρέπει να ακολουθήσουμε το δρόμο του μέτρου, της δημοκρατικής νομιμότητας, του σεβασμού και της τήρησης των νόμων. Οι καταδρομικές επιχειρήσεις αντιεξουσιαστών και το άβατο των Εξαρχείων, η εξαθλίωση της ζωής στο κέντρο, οι καταλήψεις των δημόσιων κτηρίων, η βία και το μπάχαλο στα πανεπιστήμια δεν έχουν θέση σε σύγχρονες ευρωπαικές χώρες.

Στη Νέα Δημοκρατία θεωρούμε την δημόσια ασφάλεια βασική προυπόθεση ευημερίας, οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής. Εχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις που αφορούν όλα τα πεδία εφαρμογής: από την κατάργηση των Νόμου Παρασκευόπουλου,  την κατάργηση του ασύλου στα ΑΕΙ, την αναθεώρηση της ποινικής δικονομίας, την χαρτογράφηση της εγκληματικότητας ανά περιοχή, την ενίσχυση της αστυνόμευσης, την μηδενική ανοχή σε κάθε είδους παραβατικής συμπεριφοράς. Πολιτικές ασφάλειας, συνδυασμένες με δράσεις ανάπλασης και οικονομικής δραστηριότητας σε ευαίσθητες περιοχές, για να αποκτήσουν πάλι ζωή. Με εμάς άβατα και νεκρές περιοχές δεν θα υπάρχουν.

Όλα τα παραπάνω όμως για να εφαορμοσθούν με επιτυχία δεν απαιτούν μόνο την πολιτική βούληση της εκάστοτε κυβέρνησης, αλλά και τη στήριξη των πολλών. Μία πλατιά κοινωνική συμμαχία, που θα ορθώσει τείχος απέναντι στη σημερινή παρακμή. Πρέπει να ξανακερδίσουμε τις γειτονιές μας και τις πόλεις μας, ως προϋπόθεση να αυξήσουμε την ευμηερία μας.