Η ανάπτυξη,πραγματική έξοδος από Μνημόνια και επιτήρηση

Home / Uncategorized / Η ανάπτυξη,πραγματική έξοδος από Μνημόνια και επιτήρηση
Η ανάπτυξη,πραγματική έξοδος από Μνημόνια και επιτήρηση

Η αξιολόγηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας από τους θεσμούς την εβδομάδα που μας πέρασε και η μη επίτευξη συμφωνίας σε κρίσιμα και μάλλον λογικά θέματα, όπως αυτό της ρύθμισης οφειλών προς το κράτος σε 120 δόσεις, έδειξε περίτρανα, πως η «έξοδος από τα μνημόνια» που πανηγύριζε η Κυβέρνηση, δεν ήταν παρά μια κλασσική προπαγάνδα, ένα βαρύγδουπο σύνθημα, μια ακόμα ατάκα για τα τηλεοπτικά παράθυρα ή τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, που όμως απέχει πολύ από την πραγματικότητα.

 

Η κατάσταση δυστυχώς είναι εντελώς διαφορετική. Η ελληνική οικονομία έχει σοβαρά προβλήματα. Τα προϊόντα μας δεν στέκονται όπως θα έπρεπε στο διεθνή ανταγωνισμό και η οικονομία αδυνατεί να αυξηθεί με ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Οι ρυθμοί ανάπτυξής της είναι ακόμα χαμηλότεροι από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, άρα η απόκλιση των εισοδημάτων μας από το μέσο ευρωπαίο πολίτη, διευρύνεται.

 

Όσο λοιπόν η κατάσταση παραμένει ως έχει, η πραγματική έξοδος της χώρας από τα μνημόνια και την επιτήρηση θα απομακρύνεται.

 

Η τελευταία επίσκεψη των θεσμών και οι άρνησή τους να συμφωνήσουν στις ρυθμίσεις χρεών που πρότεινε η Κυβέρνηση, είναι ενδεικτικό του ότι η χώρα παραμένει σε αυστηρή εποπτεία. Η Κυβέρνηση του κ. Τσίπρα έχει δεσμευθεί για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 και 1,5% μέχρι το 2060! Η επιτήρηση από τους θεσμούς θα γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα και η μη συμμόρφωσή της ελληνικής πλευράς στις υποδείξεις των δανειστών, μπορεί να έχει καθυστερήσεις στη σταδιακή καταβολή προς το ελληνικό δημόσιο των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα, ποσά που δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητα.

 

Η Κυβέρνηση δεν μπορεί και δεν θέλει να αντιμετωπίσει το κύριο πρόβλημα της χώρας, αυτό του μεγάλου, αναποτελεσματικού, παρεμβατικού και σπάταλου κράτους, που θέλει πολλούς φόρους για να λειτουργήσει. Αντί να μειώνει τις κρατικές δαπάνες η κυβέρνηση, την τετραετία 2015 – 2018, αύξησε τις δαπάνες μισθοδοσίας της Γενικής Κυβέρνησης κατά 1,2 δισ. ευρώ! Αν δεν τις είχε αυξήσει, θα μπορούσε να μειώσει φορολογική επιβάρυνση σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, άρα να τα βοηθήσει και στην καλύτερη αντιμετώπιση των προηγούμενων φορολογικών ή ασφαλιστικών υποχρεώσεών τους.

 

Το συμφέρον της χώρας κατά τη γνώμη μου είναι η όσο το δυνατό συντομότερη προσφυγή στις κάλπες και η εφαρμογή μετά τις εκλογές από το νέο Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, μιας πολιτικής που αρχικά θα συμμαζέψει και θα βελτιώσει το κράτος, μειώνοντας παράλληλα την υψηλή φορολογία και γραφειοκρατία, ώστε τελικά να προσελκύσει σημαντικές επενδύσεις που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Έτσι η οικονομία θα ξαναπάρει εμπρός καθιστώντας την εποπτεία και τον έλεγχο από τους θεσμούς διαδικαστικό θέμα και όχι ουσιαστικό θέμα. Ειδικά για το θέμα της ρύθμισης των χρεών, καλή είναι η προσπάθεια της κυβέρνησης για τις 120 δόσεις, αλλά ακόμα καλύτερα θα είναι να αναπτύξει την οικονομία και να αυξήσει εισοδήματα πολιτών και επιχειρήσεων, ώστε να μπορούν καλύτερα να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

 

Μόνο η εξωστρέφεια και η ανάπτυξη θα βγάλουν οριστικά τη χώρα από τα μνημόνια και την εποπτεία.