Εξωστρέφεια και ανταγωνιστικότητα, προϋποθέτουν μικρότερο κράτος

Home / Uncategorized / Εξωστρέφεια και ανταγωνιστικότητα, προϋποθέτουν μικρότερο κράτος
Εξωστρέφεια και ανταγωνιστικότητα, προϋποθέτουν μικρότερο κράτος

Σήμερα το κύριο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας, είναι ο χαμηλός εθνικός πλούτος, το χαμηλό ΑΕΠ. Αν αυτός δεν αυξηθεί, τότε οι πολίτες, ιδιαίτερα οι οικονομικά ασθενέστεροι, θα βιώνουν την ίδια και ίσως χειρότερη οικονομική κατάσταση. Επίσης η χώρα θα δυσκολευθεί να αντιμετωπίσει τα τρία μεγάλα οικονομικά βάρη που έχει μπροστά της: Το δημόσιο χρέος, το συνταξιοδοτικό και το τραπεζικό σύστημα.

 

Άρα εθνικός στόχος πρέπει να είναι η αύξηση του εθνικού μας πλούτου, του ΑΕΠ. Όμως το ΑΕΠ σήμερα στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία που ζούμε, αυξάνεται από κεφάλαια που θα έρθουν κυρίως από το εξωτερικό, δεδομένου ότι εθνική αποταμίευση δεν υφίσταται και το τραπεζικό σύστημα δεν έχει τα απαιτούμενα κεφάλαια για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Έτσι το ΑΕΠ μας θα αυξηθεί είτε με νέες ιδιωτικές επενδύσεις στην Ελλάδα με χρήματα που βρίσκονται σε τράπεζες του εξωτερικού, ή με εξαγωγές, ή με έσοδα από τον τουρισμό. Άλλη πηγή αύξησης πλούτου δεν υπάρχει.

 

Η επιχειρηματικότητα στη χώρα τα τελευταία χρόνια δεν ανθεί. Δυστυχώς το μεγάλο κράτος την έπληξε με δύο τρόπους. Πρώτο με τη γραφειοκρατία και τα μεγάλα οικονομικά βάρη που της πρόσθεσε και δεύτερον με την κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα που δυστυχώς άνθησε και εμπόδισε την εξέλιξή της στα επίπεδα της ανάπτυξης και της καινοτομίας. Έτσι η επιχειρηματικότητα δεν εξυπηρέτησε την εξωστρέφεια και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής παραγωγής, δημιουργώντας τα μεγάλα ελλείμματα στο ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών, που με τη σειρά τους επηρέαζαν αρνητικά την εξέλιξη του εθνικού μας πλούτου.

 

Πλέον είναι η ώρα για μεγάλες αποφάσεις και τομές. Η Ελλάδα πρέπει να ξαναμπεί στον επενδυτικό χάρτη. Πρέπει να προσελκύσει μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις. Το 2007 αυτές έφτασαν σε επίπεδα 63 δις. ευρώ, όταν ο πλούτος στον κόσμο ήταν μικρότερος από 25% και η παγκόσμια αποταμίευση το 1/3 της σημερινής. Και σήμερα είναι μόλις και μετά βίας στα επίπεδα των 21 δις. ευρώ.

 

Οι επενδύσεις θα βοηθήσουν και το στόχο για αύξηση των εξαγωγών. Μαζί με κεφάλαια θα φέρουν τεχνογνωσία και αυξημένες δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης. Έτσι μόνο η ελληνική παραγωγή θα αυξήσει την ανταγωνιστικότητά της και ο ελληνικός τουρισμός θα αυξήσει τα έσοδα ανά τουρίστα, άρα και τα συνολικά του έσοδα.

 

Όμως για να πετύχουμε το στόχο των επενδύσεων και της εξωστρέφειας, πρέπει να ξεκινήσουμε «μετά του οίκου μας». Να τακτοποιήσουμε το κράτος μας. Τα άλλα κράτη στον κόσμο εκσυγχρονίζονται και βοηθούν την επιχειρηματικότητά τους να γίνει ανταγωνιστική και εξωστρεφής. Έτσι κι εμείς πρέπει να ξεριζώσουμε τη νοοτροπία του κρατισμού, να πατάξουμε γραφειοκρατία, να μειώσουμε το κράτος και τις δομές του, να αυξήσουμε την κινητικότητα στο δημόσιο και να παγώσουμε τις νέες προσλήψεις στο στενό δημόσιο τομέα. Έτσι το κράτος θα θέλει λιγότερους πόρους, κάτι που θα μας επιτρέψει να μειώσουμε τη φορολογία που θα ανακουφίσει τα νοικοκυριά και θα βοηθήσει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.

 

Όμως για να μειωθεί το κράτος, πρέπει να κοπεί ο ομφάλιος λώρος του με το πολιτικό σύστημα. Αυτό είναι μάλλον αδύνατο να το πράξει η σημερινή κυβέρνηση, διότι τρέφεται πολιτικά και κομματικά από τον κρατισμό. Όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία είναι αποφασισμένοι να συγκρουστούν με το κατεστημένο του κρατισμού στη χώρα, σύγκρουση που τελικά θα δώσει τον αναγκαίο εκσυγχρονισμό στην οικονομία και την αύξηση του εθνικού πλούτου και τελικά της ευημερίας των Ελλήνων πολιτών.