Θα καλύψουμε το επενδυτικό κενό 10% του ΑΕΠ

Θα καλύψουμε το επενδυτικό κενό 10% του ΑΕΠ

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος – 14.06.2019

Η χώρα σήμερα με την φοροεπιδρομή που έχει υιοθετήσει η Κυβέρνηση στους Έλληνες πολίτες και στην επιχειρηματικότητα, αδυνατεί να πάρει εμπρός. Η ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο του 2019, είναι αναιμική, κατώτερη των προσδοκιών, κατώτερη των αναγκών και κατώτερη των προβλέψεων με βάση τις οποίες έχει συνταχθεί ο προϋπολογισμός του 2019.

Ανάπτυξη δεν πρόκειται να έρθει αν δεν γίνουν επενδύσεις. Οι επενδύσεις στην Ελλάδα είναι καθηλωμένες στα επίπεδα των 20 δις ετησίως, σε ποσοστό 11% του ΑΕΠ περίπου, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 21%.

Αυτό το επενδυτικό κενό, έρχεται η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης να καλύψουν. Υπάρχουν τρεις βασικές προϋποθέσεις για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος:

(α) Σταθερό πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον. Η νέα Κυβέρνηση θα έχει εκτός αυτοδυναμία, άρα μια καθαρή τετραετία δράσης. Αυτό το προεξοφλούν οι αγορές ομολόγων και μετοχών, που τις τελευταίες μέρες αυξάνονται σημαντικά. Βούλησή μας και δέσμευσή μας είναι επίσης η σταθερότητα των φορολογικών συντελεστών, όταν αυτοί φτάσουν στα επίπεδα του 20% για τις επιχειρήσεις. Για αυτό άλλωστε θυμίζω ότι στις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας για την αναθεώρηση του Συντάγματος, βάλαμε ως συνταγματική επιταγή την πρόβλεψη για σταθερότητα στο φορολογικό σύστημα για μια πενταετία.

(β) Απουσία γραφειοκρατίας. Το σημερινό δημόσιο ταλαιπωρεί τους επενδυτές στις αδειοδοτήσεις επιχειρήσεων. Αυτό είμαστε αποφασισμένοι να το αλλάξουμε. Θα «ισοπεδώσουμε» τα εμπόδια γραφειοκρατικού χαρακτήρα που υπάρχουν σήμερα ως ανόητες και ανούσιες διαδικασίες. Εισάγουμε πετυχημένες πρακτικές από το εξωτερικό, όπως αυτή της αυτοαδειοδότησης, αλλά και της παροχής άδειας υλοποίησης μεγάλων επενδύσεων σε επίπεδο υφυπουργού. Απλοποιούμε και διευκολύνουμε το χωροταξικό πλαίσιο. Φυσικά όμως προστατεύουμε τους εργαζομένους, σεβόμαστε και προστατεύουμε την ελευθερία τους να αποφασίζουν οι ίδιοι για το εργασιακό τους μέλλον. Μεγαλύτερη μέριμνα για τους εργαζομένους, είναι η άσκηση μιας πολιτικής που θα φέρει επενδύσεις, θα φέρει ανάπτυξη και θα αυξήσει τα εισοδήματά τους.

(γ) Μειωμένη φορολογία. Η μείωση των φορολογικών συντελεστών σε δύο χρόνια στο 20% από 28% που είναι σήμερα, η μείωση του φόρου μερισμάτων στο 5%, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σε 15%, θα δώσει ανάσα, αλλά και κίνητρα στις επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα. Η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, η μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στο 9% και η σταδιακή μείωση της προκαταβολής φόρων του 100%, θα ανακουφίσει τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Όλα αυτά σε συνδυασμό με άνοιγμα της αγοράς ενέργειας και αντιμετώπισης του προβλήματος της ΔΕΗ, που θα μειώσει το ενεργειακό κόστος στη βιομηχανία, θα ωθήσει την επιχειρηματικότητα, ελληνική και ξένη, σε νέες επενδύσεις στην Ελλάδα. Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι η επενδυτική ανομβρία, έχει οδηγήσει μέρος του παραγωγικού εξοπλισμού της χώρας να είναι παλαιωμένος, άρα να απαιτείται αντικατάσταση, αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός.

Οι νέες επενδύσεις, θα αυξήσουν τον εθνικό πλούτο, θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Οι νέες επενδύσεις θα εκμεταλλευτούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει σήμερα η χώρα, στους τομείς των υπηρεσιών, του τουρισμού, των μεταφορών, της ενέργειας, της μεταποίησης.

Οι νέες επενδύσεις θα αυξήσουν την εξωστρέφεια, άρα θα ενισχύουν και το 2οσημαντικό αγωγό ροής εισοδημάτων από το εξωτερικό, αυτό των εξαγωγών. Οι νέες επενδύσεις θα βοηθήσουν να λάβουμε το μερίδιο που μας αναλογεί στις ξένες αγορές και παράλληλα να μειώσουμε την ανάγκη εισαγωγών.

Η Νέας Δημοκρατία, θέλει και μπορεί να βάλει τη χώρα σε ένα ενάρετο κύκλο ανάπτυξης. Έχει σχέδιο, έχει βούληση και έχει στο πλευρό της την ελληνική κοινωνία που δικαίως προσδοκά ότι θα έρθουν καλύτερες μέρες στην καθημερινότητά τους. Έχει απέναντί της τα fakenewsκαι το λαϊκισμό, αλλά αυτά βρίσκονται πλέον ένα βήμα από την οριστική τους ήττα.