Ανάπτυξη με σημαντικά οφέλη για τους εργαζομένους

Ανάπτυξη με σημαντικά οφέλη για τους εργαζομένους

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών – 21.06.2019

Η οικονομική κρίση έπληξε σχεδόν το σύνολο της ελληνικής κοινωνία, όμως τις επιπτώσεις της τις βίωσαν εντονότερα οι οικονομικά ασθενέστεροι και οι νέοι. Η κρίση έκανε ανθρώπους να χάσουν τις δουλειές τους, να περάσουν στην ανεργία, άλλους να υποστούν τεράστιες μειώσεις μισθών και άλλοι προκειμένου να αποφύγουν τις αρνητικές συνέπειες της κρίσης, να φύγουν στο εξωτερικό αναζητώντας καλύτερη τύχη.

Αν δεν είχε μεσολαβήσει το καταστροφικό «εξάμηνο Βαρουφάκη» και η μετέπειτα εσφαλμένη πολιτική του κ. Τσίπρα, που αύξησε κρατικές δαπάνες και φορολόγησε υπέρμετρα τους Έλληνες φρενάροντας έτσι την ανάπτυξη, η Ελλάδα θα ήταν σήμερα σε πολύ καλύτερη κατάσταση. Με βάση τις προβλέψεις του μεσοπρόθεσμου του 2015-2108, η χώρα θα είχε σήμερα ΑΕΠ άνω του 10% και εθνικό πλούτο μεγαλύτερο κατά 18 δισ. ευρώ περίπου.

Παρά ταύτα, φαίνεται ότι τα χειρότερα τα αφήσαμε πίσω. Μάλιστα η επικείμενη αλλαγή Κυβέρνησης και η διαφαινόμενη ανάληψη της Πρωθυπουργίας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αντιμετωπίζεται θετικά από τους επενδυτές οι οποίοι ήδη άρχισαν να τοποθετούν κεφάλαια στην Ελλάδα (χρηματιστήριο, ομόλογα), προσδοκώντας σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης για τη χώρα.

Η ανάπτυξη θα έρθει αρχικά με νέες επενδύσεις στη χώρα. Τα τελευταία χρόνια οι επενδύσεις σημείωσαν ραγδαία πτώση και είναι καθηλωμένες στα επίπεδα του 11% του ΑΕΠ, όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 21%. Αυτό το επενδυτικό κενό πρέπει να καλυφθεί, ώστε τελικά οι επενδύσεις θα φέρουν νέες θέσεις εργασίας και νέο πλούτο.

Εκείνοι που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση, θα είναι αυτοί που θα ωφεληθούν περισσότερο από την αλλαγή κλίματος στην οικονομία. Έτσι άνεργοι θα βρουν δουλειά, μισθωτοί μερικής απασχόλησης θα εργάζονται πλήρες ωράριο με αυξημένες αποδοχές, μισθωτοί με χαμηλούς μισθούς θα δουν τις αμοιβές τους να αυξάνονται. Με την αύξηση του ΑΕΠ στη χώρα, θα λειτουργήσουν καλύτερα οι βασικές αρχές της οικονομικής επιστήμης, αυτές της προσφοράς και της ζήτησης.

Προκειμένου η ανάπτυξη να ωφελήσει πραγματικά τους εργαζόμενους, χρειάζονται και πρωτοβουλίες, χρειάζεται και το κράτος να επιτελέσει τον εποπτικό του ρόλο στην αγορά εργασίας. Αυτό ακριβώς εμφαντικά σημείωσε προς τους εργοδότες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα του ΣΕΒ στις 18 Ιουνίου 2019.

Η τοποθέτησή του είχε δύο επίπεδα.

Πρώτο, αυτό της προστασίας των εργαζομένων, από αθέμιτες αντεργατικές πρακτικές εργοδοτών. Έτσι τόνισε ότι:

  • Δεν χωρούν με Κυβέρνηση ΝΔ, αθέμιτες πρακτικές όπως αδήλωτη ή ανασφάλιστη εργασία
  • Δεν νοείται με Κυβέρνηση ΝΔ, συμπίεση μισθού, με πρακτική απόλυσης
  • Δεν συγχωρούνται καθυστερήσεις πληρωμών σε εργαζομένους και εργασία εκτός μόνιμου ωραρίου.
  • Δεν μπορούν να γίνουν ανεκτή με Κυβέρνηση ΝΔ, η μη τήρηση των κανόνων ασφαλείας και υγιεινής.

Το δεύτερο αφορά τη διανομή των κερδών των επιχειρήσεων. Εκεί ο κ. Μητσοτάκης ήταν σαφής. Επανέλαβε ότι θα δώσει φορολογικά κίνητρα στους επιχειρηματίες αφενός να διανέμουν κέρδη στο προσωπικό, αφετέρου να κάνουν προς τους εργαζόμενους τους λοιπές παροχές που θα διευκολύνουν την καθημερινότητά τους και τις συνθήκες εργασίας τους.

Για εμάς στη Νέα Δημοκρατία, οι καλά αμειβόμενοι εργαζόμενοι είναι βασικός στόχος μας. Θέλουμε μια κοινωνία δίκαιη, με δίκαιη κατανομή του πλούτου και των κερδών. Όμως πρέπει να δημιουργηθεί πλούτος και αυτό περνά μέσα από την εξωστρέφεια της οικονομίας μας. Περνά μέσα από εξαγωγές και νέες επενδύσεις, στόχο που θα κληθούν να  υποστηρίξουν και οι εργαζόμενοι στη χώρα.

Είμαστε προσηλωμένοι στην επιτυχία αυτού του στόχου και δεν μας αφορούν τα fakenews ή η συνειδητή (και ανέντιμη) προσπάθεια που γίνεται από την Κυβέρνηση και τα στελέχη της να διαστρεβλωθούν οι θέσεις μας.

Από την επιτυχία του προγράμματός μας, από την επιτυχία μας να δημιουργήσουμε μια οικονομία ανταγωνιστική και ένα δημόσιο τομέα που να υπηρετεί αυτό το στόχο, αλλά να υπηρετεί την κοινωνία συνολικότερα, εξαρτάται η ευημερία των εργαζομένων. Η επιτυχία του προγράμματός μας, είναι σήμερα η μοναδική ουσιαστική ελπίδα για ένα άνεργο να βρει δουλειά στη χώρα και για ένα χαμηλόμισθο να αυξήσει τις αμοιβές του, να βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας του και τελικά να αυξήσει την ευημερία του.

Η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι η μοναδική ελπίδα σήμερα για αυτούς.