Συνέντευξη στον Ελεύθερο Τύπο και στην Κατερίνα Κατσαβού – 05.07.2019
Οι νέες επενδύσεις θα φέρουν στη χώρα νέες δουλειές, νέο πλούτο, νέα φορολογικά έσοδα για το κράτος. Παράλληλα με μικρότερο και αποτελεσματικότερο Δημόσιο που θα θέλει λιγότερα έσοδα να λειτουργήσει θα πετύχουμε μείωση των φορολογικών συντελεστών, τονίζει την συνέντευξη του στον Ελεύθερο Τύπο ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Μανώλης Γραφάκος
Σε περίπτωση εκλογικής νίκης της Νέας Δημοκρατίας, τι καλύτερο μπορούν να αναμένουν οι Έλληνες πολίτες στην καθημερινότητά τους;
Κεντρικός στόχος της Νέας Δημοκρατίας, είναι να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ανάπτυξης της Ελληνικής οικονομίας. Η χώρα έχει μείνει πίσω στις επενδύσεις και αυτό αποτυπώνεται από το γεγονός ότι ως ποσοστό του ΑΕΠ, είναι μόλις 11%, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 21%. Οι νέες επενδύσεις θα φέρουν στη χώρα νέες δουλειές, νέο πλούτο, νέα φορολογικά έσοδα για το κράτος. Παράλληλα με μικρότερο και αποτελεσματικότερο δημόσιο, που θα θέλει λιγότερα έσοδα να λειτουργήσει, θα πετύχουμε μείωση των φορολογικών συντελεστών. Έτσι οι πολίτες από 1/1/2020, θα έχουν για τα εισοδήματά τους εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή 9% από το 22% που είναι σήμερα. Οι επιχειρήσεις θα έχουν φορολογία κερδών 24% από το 28% σήμερα και 20% από 1/1/2021, ενώ θα καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος και υπάρξει μείωση κατά 30% του ΕΝΦΙΑ εντός διετίας. Τέλος σε βάθος τετραετίας θα μειωθεί ο ΦΠΑ από 13% σε 11% και από 24% σε 22%.
Πέρα όμως από τις φορολογικές ελαφρύνσεις, υπάρχουν απλές λύσεις που θα γίνουν άμεσα. Πρώτο οι φοιτητές μας θα βιώσουν την αλλαγή από την κατάργηση του ασύλου στα Πανεπιστήμια, κάτι που θα επιστρέψει στην κανονικότητα την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οι ασθενείς με μακροχρόνιες παθήσεις δεν θα χρειάζεται κάθε έξι μήνες να πιστοποιείται η πάθησή τους, οι ασθενείς από καρκίνο θα λαμβάνουν στο σπίτι τα φάρμακά τους χωρίς τη σημερινή ταλαιπωρία. Επίσης στα δημόσια σχολεία θα πιστοποιείται η επάρκεια της ξένης γλώσσας και των γνώσεων πληροφορικής. Τέλος φιλοδοξούμε, όλοι οι Έλληνες πολίτες, οι επιχειρηματίες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, να δουν γρήγορα ένα κράτος λιγότερο γραφειοκρατικό και περισσότερο φιλικό σε αυτούς.
Μιλάτε για μικρότερο δημόσιο; Πώς αυτό μπορεί να γίνει, όταν η Νέα Δημοκρατία κατά το παρελθόν δεν τα είχε καταφέρει καλά στον τομέα αυτό;
Προφανώς έχουμε ευθύνες γιατί δεν καταφέραμε να μειώσουμε το κράτος όταν μας δόθηκε η ευκαιρία. Όμως τώρα, άλλη επιλογή δεν υπάρχει. Δεν υπάρχουν δανεικά για να χρηματοδοτούμε τις αλόγιστες κρατικές δαπάνες, ούτε οι φορολογούμενοι μπορούν να πληρώνουν κακές σε αυτούς υπηρεσίες και μάλιστα να τις πληρώνουν με έντονα φορολογικά βάρη.
Μείωση του κράτους σημαίνει βασικά 3 πράγματα:
- Μείωση του ρόλου του. Πχ. υπάρχουν «δουλειές» που δεν θα πρέπει να τις κάνει το κράτος και αυτό πρέπει να αποτυπωθεί και νομοθετικά, ώστε σταδιακά να μειώνεται και η πολυνομία. Πχ. Στον νευραλγικό τομέα των αδειοδοτήσεων λειτουργίας, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που θα εφαρμόσουμε την απλή γνωστοποίηση έναρξης δραστηριότητας και όχι την παροχή άδειας. Άρα μια «δουλειά» λιγότερη για το κράτος. Πιστέψτε με υπάρχουν αρκετές τέτοιες περιπτώσεις που μπορούμε να απαλλάξουμε το δημόσιο από «δουλειές» που κάνει σήμερα.
- Μείωση γραφειοκρατίας. Όλοι έχουμε ταλαιπωρηθεί σε κάποιο φορέα του δημοσίου από τη γραφειοκρατία, από έγγραφα που μας ζητούν αναίτια ή από άστοχες διαδικασίες που υπάρχουν. Σύμμαχός μας σε αυτή την προσπάθεια θα είναι η τεχνολογία. Όμως πρέπει να βάλουμε τάξη και στις διαδικασίες που ακολουθεί το δημόσιο. Πχ. δεν μπορεί η τοποθέτηση ενός STOPσε ένα Δήμο της Αττικής που έχει προέλθει από συνένωση το 2010, να απαιτεί: (α) Εισήγηση του τοπικού συμβουλίου, (β) μετά εισήγηση της ποιότητας ζωής, (γ) μετά απόφαση του ΔΣ και (δ) έγκριση της αποκεντρωμένης διοίκησης. Είναι παράλογο, είναι τρελό. Έτσι π.χ. εμείς στην τοπική αυτοδιοίκηση θα καταργήσουμε τις διαδικασίες εκείνες που παραπέμπουν αποφάσεις από ένα όργανο στο άλλο. Υιοθετούμε τη λογική «Κάθε απόφαση λαμβάνεται αποκλειστικά από ένα και μόνο όργανο».
- Μείωση δομών. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν λιγότερες κρατικές δομές, δηλαδή λιγότεροι οργανισμοί, λιγότερες κρατικές επιχειρήσεις, λιγότερες διευθύνεις, λιγότερα τμήματα. Αυτό μειώνει έξοδα λειτουργικά π.χ. λογιστική παρακολούθηση, μηχανογραφική υποστήριξη κ.α. που θα μπορούσαν καλύτερα να παρακολουθούνται κάτω από υφιστάμενες δομές. Διευκρινίζω ότι η μείωση οργανισμών, συνοδεύεται με μεταφορά προσωπικού σε άλλες δομές, δεδομένης της ρητής δέσμευσης του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι δεν θα υπάρχουν απολύσεις μόνιμου προσωπικού ή προσωπικού αορίστου χρόνου στο Δημόσιο.
Έχετε κοστολογήσει τις μειώσεις δαπανών που περιγράφεται; Μπορείτε να δώσετε συγκεκριμένα νούμερα ή κάποιοι θα ισχυριστούν ότι το πρόγραμμά σας είναι «στον αέρα» είναι μη ρεαλιστικό άρα μη εφαρμόσιμο.
Σας τόνισα με έμφαση ότι θα μειώσουμε κρατικές δαπάνες. Αυτός είναι ο βασικός μας προσανατολισμός. Στην κεντρική κυβέρνηση έχουμε λειτουργικές δαπάνες το 2018 σε επίπεδα 1,9 δισ. ευρώ. Δεν είναι ρεαλιστικός στόχος να εξοικονομίσουμε 200 εκατ. από εκεί; Στις ΔΕΚΟ και στους οργανισμούς με έσοδα άνω των 10 εκατ. ευρώ, τα αντίστοιχα λειτουργικά έξοδα είναι 4,3 εκατ. ευρώ. Δεν είναι ρεαλιστικός στόχος να εξοικονομίσουμε άλλα 400 εκατ. ευρώ; Με τη μείωση του κόστους δανεισμού της χώρας από τη μείωση των επιτοκίων που συντελείται μετά την διαφαινόμενη αλλαγή της Κυβέρνησης, είναι απολύτως ρεαλιστικό να μειώσουμε τα έξοδα για τόκους κατά 150 εκατ. ευρώ. Μείωση δαπανών θα πετύχουμε με καλύτερη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας και με χρήση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Τέλος θυμίζω ότι εμείς φιλοδοξούμε να έχουμε ένα υψηλότερο ΑΕΠ, άρα μεγαλύτερη οικονομική δραστηριότητα, που από τη φύση της θα έχει περισσότερα φορολογικά έσοδα για το κράτος. Άρα όπως βλέπετε ενδεικτικά, το κόστος των παρεμβάσεών μας για το 2020, που θα είναι περίπου 1,3 – 1,5 δισ. ευρώ, καλύπτεται.
Μπορείτε να μας κάνετε και μια πρόβλεψη για τις εκλογές; Θα έχει αυτοδύναμια τη Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης το βράδυ της 7ηςΙουλίου;
Πιστεύω ναι. Η νίκη της Νέας Δημοκρατίας θα είναι καθαρή, με μεγάλο ποσοστό που θα προσεγγίσει το 40%, με ίσως διψήφια διάφορά από το ΣΥΡΙΖΑ και με μια καθαρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία.