Αισιοδοξία την πρώτη εβδομάδα

Αισιοδοξία την πρώτη εβδομάδα

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος – 13.07.2019

Τελειώνοντας την πρώτη εβδομάδα με την νέα Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ας βγάλουμε κάποια γρήγορα συμπεράσματα:

Το πρώτο που βλέπουμε, είναι η μεγάλη ετοιμότητα και διάθεση για παραγωγή έργου. Δεν είναι απλώς η ορμή της νέας ηγεσίας. Εδώ βλέπουμε μία ενδελεχή προετοιμασία, που έχει ξεκινήσει αρκετό καιρό πριν και από τις εκλογές. Η Νέα Δημοκρατία, ως υπεύθυνη αξιωματική αντιπολίτευση, είχε σχεδιάσει πολύ καλά την μετάβαση για την ημέρα που θα αναλάμβανε την διακυβέρνηση της Ελλάδας.

Και καθώς η μέρα έφθασε, σαν να ήταν όλα σχεδιασμένα από καιρό, μέσα σε μόλις μία εβδομάδα έχουμε δει ήδη σημαντική αλλαγή. Το πρώτο υπουργικό συμβούλιο ήταν μία ευχάριστη έκπληξη: Το πρόγραμμα ΜΑΖΙ, για την παρακολούθηση και τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, εισάγει σημαντικές καινοτομίες, καθώς δημιουργείται το πλαίσιο για στενό συντονισμό, υποστήριξη για το ξεμπλοκάρισμα έργων και διαδικασιών, και για να δούμε διαφορά στην παραγωγή έργου. Η ανακοίνωση που έγινε στον Τύπο, με τις αναλυτικές προτεραιότητες ανά υπουργείο, δίνει την δυνατότητα στους πολίτες να ελέγχουν οι ίδιοι αν η Κυβέρνηση ανταποκρίνεται στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

Ακόμη όμως και πριν από το πρώτο Υπουργικό, είχαμε τα πρώτα δείγματα γραφής. Η αλλαγή της δομής της Κυβέρνησης και η μεταφορά αρμοδιοτήτων, σκοπό έχουν την αύξηση της αποτελεσματικότητας: Έτσι, το μεταναστευτικό μεταφέρθηκε στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, που θα οργανώσει την υποδοχή και την ταυτοποίηση, αλλά και την ομαλή ενσωμάτωση όσων παραμείνουν τελικά στην Ελλάδα. Αντίθετα με την κριτική που ασκήθηκε για αυτή την επιλογή, η νέα δομή θα επιτρέψει τον καλύτερο συντονισμό των υπηρεσιών. Μέχρι σήμερα, για να ληφθεί μία απόφαση, έπρεπε να γίνει ο γύρος σε διάφορα Υπουργεία, να βρεθεί ο υπεύθυνος, να μπουν υπογραφές… ενδεικτικά, μέχρι χθες η υπηρεσία διαχείρισης ευρωπαϊκών κονδυλίων για την μετανάστευση, ήταν στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αλλά χρηματοδοτεί την υπηρεσία υποδοχής και ταυτοποίησης, η οποία ανήκει στην αστυνομία, δηλαδή στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Και βεβαίως, την μεταναστευτική πολιτική ασκούσε τρίτο Υπουργείο, το Μεταναστευτικής Πολιτικής! Άρα, η νέα δομή μόνο θετικά αποτελέσματα θα έχει.

Ανάλογες κινήσεις έγιναν και για την Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, που μεταφέρθηκε στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, δίνοντας το στίγμα για ουσιαστική συμβολή της έρευνας στην ανάπτυξη της οικονομίας μας. Και τέλος, η Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους μεταφέρεται στον φυσικό της χώρο, το Υπουργείο Οικονομικών, σηματοδοτώντας την βαρύτητα που δίνει ο νέος Πρωθυπουργός στην επίλυση του γόρδιου δεσμού των κόκκινών δανείων και στην ομαλή λειτουργία του τραπεζικού μας συστήματος.

Ακόμη πιο σημαντική, είναι η ενοποίηση των δομών εξωστρέφειας, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών. Το Υπουργείο Εξωτερικών, πέρα από την κλασική άσκηση διπλωματίας, θα ακολουθήσει την διεθνή πρακτική, επωμιζόμενο τον ρόλο της προώθησης των Ελληνικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές, αλλά και της προσέλκυσης των τόσο απαραίτητων ξένων επενδύσεων. Επιτέλους, η Ελλάδα θα αποκτήσει μία συνεκτική φωνή, ενώ θα τίθενται και θα μετρώνται στόχοι. Θα ενισχυθεί επίσης η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, καθώς στην νέα δομή θα συμμετέχουν φορείς από την αγορά, που έχουν καλή γνώση των αναγκών του επιχειρηματικού κόσμου σε θέματα εξαγωγών και επενδύσεων.

Εκτός από τις συστημικές αλλαγές, είδαμε και κινήσεις υψηλού συμβολισμού: Από τις πρώτες συναντήσεις που έγιναν, ήταν αυτή του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Γεωργιάδη με τους εκπροσώπους της LamdaDevelopment, για να σχεδιαστούν τα επόμενα βήματα στην επένδυση του Ελληνικού. Η κυβέρνηση δεν θα αφήσει καμιά μέρα να πάει χαμένη, και θα στηρίξει την γρήγορη υλοποίηση του έργου αυτού, δίνοντας έτσι το μήνυμα στους ξένους επενδυτές ότι η Ελλάδα επιστρέφει στην κανονικότητα.

Δεύτερη συμβολική κίνηση, η αποπομπή της ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας. Ο νέος Υπουργός κ.  Χρυσοχοΐδης έδειξε από την πρώτη μέρα τις προθέσεις του, δίνοντας το μήνυμα ότι τα όργανα της τάξης πρέπει να υπηρετούν τους πολίτες και όχι τα πολιτικά κόμματα. Το ίδιο ισχύει και με την ανακοίνωση σχετικά με την επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης.

Η τραγική εξέλιξη στην Χαλκιδική με τους νεκρούς της απρόσμενης κακοκαιρίας, είναι αυτή που θα δοκιμάσει την ετοιμότητα της νέας Κυβέρνησης. Ένα χρόνο μετά το Μάτι, και δεν λειτουργεί ακόμη ο αριθμός 112! Όμως η νέα Κυβέρνηση σε λίγες μέρες θέτει το σύστημα σε εφαρμογή. Υπάρχει υποχρέωση άμεσης ανταπόκρισης στους πληγέντες, αλλά και ανάγκη καλύτερου μακροχρόνιου σχεδιασμού.

Αισιόδοξα τα πρώτα μηνύματα!