Τρία κλειδιά για την ανάπτυξη της οικονομίας

Home / Άρθρα / Τρία κλειδιά για την ανάπτυξη της οικονομίας
Τρία κλειδιά για την ανάπτυξη της οικονομίας

Η επιστροφή στην κανονικότητα θα υπηρετηθεί από ένα κράτος που θα έχει τρία βασικά χαρακτηριστικά.

Πρώτον, δημόσια διοίκηση που θα σκέπτεται έξυπνα, που δεν θα ενδιαφέρεται μόνο για την τήρηση των τύπων, αλλά θα κοιτά την ουσία, μια δημόσια διοίκηση με επίκεντρο τον πολίτη και αρωγό της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Δεύτερον, δικαιοσύνη που θα εγγυάται την ισότητα όλων απέναντι στο νόμο, και δεν θα λειτουργεί ως εμπόδιο στις επενδύσεις και την ανάπτυξη και

Τρίτον καθολική πρόσβαση στα αγαθά της δημόσιας τάξης και της ασφάλειας απαραίτητες προϋποθέσεις ελευθερίας και κοινωνικής ευημερίας.

Στο 6ο Προσυνέδριο της Νέας Δημοκρατίας καταλήξαμε σε συγκεκριμένες προγραμματικές προτάσεις στο κράτος και την λειτουργία του έτσι ώστε όλα τα παραπάνω να γίνουν πράξη.

Για την Δημόσια Διοίκηση στόχος μας είναι να προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες στον πολίτη με λιγότερες δαπάνες. Για τον σκοπό αυτό:

 • Απαιτείται σταδιακά να ανασχεδιαστεί το σύνολο των διαδικασιών του δημοσίου με βασική προτεραιότητα την εξυπηρέτηση των πολιτών και των επιχειρήσεων. Η γραφειοκρατία και τα φαινόμενα διαφθοράς θα αντιμετωπιστούν με τη χρήση σύγχρονων ηλεκτρονικών υπηρεσιών, που θα ελαχιστοποιούν την ανάγκη προσωπικής επαφής του πολίτη με το κράτος.
 • Επαναφέρουμε τον κανόνα 1 προς 5 στις προσλήψεις-αποχωρήσεις με παράλληλη χρήση διοικητικών εργαλείων, όπως η κινητικότητα, η απλούστευση διοικητικών διαδικασιών κλπ, ώστε να μη μειωθεί η ποιότητα των παρεχόμενων δημοσίων υπηρεσιών.
 • Δίνουμε έμφαση στην αξιοκρατία και την αξιολόγηση με την θέσπιση ενός ουσιαστικού και καινοτόμου συστήματος αξιολόγησης δομών και υπηρεσιών.
 • Εκχωρούμε λειτουργίες στον ιδιωτικό τομέα, διευρύνοντας τις ΣΔΙΤ για την ανάπτυξη υποδομών και την παροχή δημοσίων υπηρεσιών, εξοικονομώντας σημαντικούς δημόσιους πόρους.
 • Ενισχύουμε την διαφάνεια και τη λογοδοσία με αξιοποίηση των ανοικτών δημόσιων δεδομένων (open data), μέσα από μια ενιαία διαδικτυακή πύλη που θα ενημερώνεται τακτικά από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς.

Δεύτερον, για τον τομέα της Δικαιοσύνης κύριος στόχος μας είναι η θωράκιση της θεσμικής ανεξαρτησίας της και η επιτάχυνση απονομής της. Για τον σκοπό αυτό:

 • Σχεδιάζουμε τη σύσταση ειδικών τμημάτων στα δικαστήρια, όπου θα εκδικάζονται ειδικού χαρακτήρα υποθέσεις από δικαστές με αντίστοιχη εξειδίκευση.
 • Αναμορφώνουμε τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας των υποθέσεων που εκκρεμούν πέραν της τριετίας έτσι ώστε αυτές να εκδικάζονται κατά προτεραιότητα.
 • Ενισχύουμε την εναλλακτική επίλυση διαφορών για μείωση του αριθμού των υποθέσεων που φτάνουν στα δικαστήρια, και μείωση του κόστους για τους εμπλεκόμενους.
 • Καταργούμε τον Νόμο Παρασκευόπουλου, επαναφέρουμε τις φυλακές υψίστης ασφαλείας τύπου καθώς και το προηγούμενο καθεστώτος για τις άδειες των κρατουμένων – βαρυποινιτών.

Τρίτον, για την Δημόσια Ασφάλεια ως προϋπόθεση ελευθερίας και επιστροφής στην οικονομική και κοινωνική ομαλότητα, προτάσσουμε την άμεση και καθολική εφαρμογή του νόμου. Πιο συγκεκριμένα:

 • Καθιερώνουμε την ένστολη αστυνόμευση, πεζή και εποχούμενη, σε όλη τη διάρκεια του 24ώρου και ενισχύουμε το θεσμό του αστυνομικού της γειτονιάς.
 • Καταπολεμούμε όλες τις εστίες ανομίας και παραβατικότητας. Κανένα άβατο δεν έχει θέση σε ένα σύγχρονο κράτος.
 • Προωθούμε την πλήρη και αυστηρή εφαρμογή της νομοθεσίας για κάθε περιστατικό φθοράς της δημόσιας περιουσίας, με άμεση επιβολή ποινών και προστίμων.
 • Επανασχεδιάζουμε την κατανομή των αστυνομικών δυνάμεων με βάση τη χαρτογράφηση της εγκληματικότητας ανά περιοχή.
 • Αναβαθμίζουμε τη βασική εκπαίδευση των Σωμάτων Ασφαλείας, θεσμοθετούμε τη συνεχή μετεκπαίδευσή τους και ενισχύουμε τους μηχανισμούς εσωτερικού ελέγχου για την αντιμετώπιση φαινομένων αυθαιρεσίας, διαφθοράς και κατάχρησης εξουσίας.

Η χώρα μας δεν μπορεί να πάει εμπρός με αυτή τη σημερινή νοοτροπία στασιμότητας και ευθυνοφοβίας που διακρίνει τη δημόσια διοίκηση. Οφείλουμε να ξεριζώσουμε τον κρατισμό και να τον αντικαταστήσουμε με μια δημόσια διοίκηση που θα σκέπτεται και θα λαμβάνει πρωτοβουλίες ώστε να εξυπηρετεί αποτελεσματικότερα τους πολίτες και να βοηθά την ανάπτυξη των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών. Μια δημόσια διοίκηση που θα λειτουργεί ως μοχλός για την ανάπτυξη της οικονομίας και την επίτευξη κοινωνικής ευημερίας.