Το πρόβλημα στην οικονομία είναι σοβαρό. Η Κυβέρνηση δεν το καταλαβαίνει

Home / Άρθρα / Το πρόβλημα στην οικονομία είναι σοβαρό. Η Κυβέρνηση δεν το καταλαβαίνει
Το πρόβλημα στην οικονομία είναι σοβαρό. Η Κυβέρνηση δεν το καταλαβαίνει

Την Τρίτη 17/10/2017, η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε ότι τελικά το 2016 ήταν μια ακόμα χρονιά ύφεσης της οικονομίας, η οποία συρρικνώθηκε κατά 0,2%, σε συνέχεια συρρίκνωσής της κατά 0,3% το 2015.

Τα πραγματικά μεγέθη για το 2017 δείχνουν, μέχρι τώρα, ρυθμό ανάπτυξης (προσωρινά στοιχεία) 0,6%. Αναμένεται λόγω τουρισμού να αυξηθεί, αλλά πολύ φοβάμαι ότι δύσκολα ο ρυθμός ανάπτυξης το 2017, θα ξεπεράσει το 1%.

Άλλωστε οι προσδοκίες της ίδιας της Κυβέρνησης πέφτουν κι αυτές. Ο προϋπολογισμός του 2017 όταν κατατέθηκε προέβλεπε ανάπτυξη 2,7%, σήμερα οι προσδοκίες ένα χρόνο μετά, πέφτουν το 1,8%.

Γιατί τελικά η ανάπτυξη αργεί;

 • Δεν ξέρω αν οι κυβερνώντες αναρωτιούνται τι συμβαίνει και πέφτουν συνεχώς έξω και προς τα κάτω, στις εκτιμήσεις τους.
 • Δεν ξέρω αν αναρωτιούνται, γιατί η οικονομία το 2014 αναπτύχθηκε κατά 0,7%, με ανοδική τάση και αυτή η τάση αντιστράφηκε με την εκλογή τους και μετατράπηκε σε ύφεση αθροιστικά 0,5% για την περίοδο 2015 – 2016, την ίδια περίοδο μάλιστα που η Ευρώπη αναπτύχθηκε κατά 5,95%.
 • Δεν ξέρω αν αναρωτιούνται πώς τα κατάφεραν και παλεύουν, ώστε στο τέλος το 2017 να είμαστε ξανά στα επίπεδα του 2014.
 • Δεν ξέρω αν αναρωτιούνται τι συμβαίνει και η αύξηση της κατανάλωσης που παρατηρείται τα τελευταία δύο χρόνια, χρηματοδοτείται ουσιαστικά από τις αποταμιεύσεις των Ελλήνων και όχι από υψηλότερα εισοδήματα.

Μακάρι το 2017 η οικονομία να αναπτυχθεί. Ανάπτυξη θα πει ότι άνθρωποι με χαμηλά εισοδήματα θα ανακουφιστούν. Ανάπτυξη το 2017, κυρίως μέσω του τουρισμού, θα πει ότι συμπατριώτες μας στις τουριστικές περιοχές, θα βγάλουν το χειμώνα καλύτερα. Αυτά είναι ευχάριστα συναισθήματα και χαιρόμαστε αν συμβούν.

Όμως.. Υπάρχει ένα μεγ. ﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽σαγωγ η Ελλάδα αδυνατευνεχποτάλο όμως..

Κάτι δεν πάει καλά στην οικονομία και δεν μπορεί να σηκώσει κεφάλι.

Αν μελετήσουμε βαθύτερα τους αριθμούς θα δούμε ότι η οριακή αύξηση του ΑΕΠ το πρώτο εξάμηνο του 2017, οφείλεται κυρίως στην αύξηση της ιδιωτικής (λόγω μείωση των αποταμιεύσεων) και της δημόσιας κατανάλωσης και το χειρότερο είναι ότι το μεγαλύτερο τμήμα της αύξησης αυτής, μαζί με την αντίστοιχη μικρή αύξηση των επενδύσεων, τελικά απορροφήθηκε από τις εισαγωγές.

Τι δείχνει αυτό; Ότι πολύ απλά η κύρια παθογένεια της ελληνικής οικονομίας καλά κρατεί και δεν έχει αντιμετωπιστεί. Η Ελλάδα δεν παράγει. Η Ελλάδα δεν διαθέτει εξωστρεφή οικονομία. Η Ελλάδα δεν έχει ανταγωνιστικά προϊόντα να τα εξάγει στο εξωτερικό, η Ελλάδα αδυνατεί να αντικαταστήσει τις εισαγωγές που κάνει με δική της παραγωγή. Και ας μην γελιόμαστε.. Ο τουρισμός μόνο δεν αρκεί, όταν μάλιστα η αύξησή του τα τελευταία χρόνια βασίζεται κυρίως στις αρνητικές πολιτικές εξελίξεις στις γειτονικές ανταγωνιστικές τουριστικά χώρες (Τουρκία, Αίγυπτος, μέση Ανατολή κ.α.), κατάσταση που μπορεί ανά πάσα στιγμή να ανατραπεί όταν οι χώρες αυτές επιστρέψουν στην κανονικότητα.

Απαιτείται άμεσα να ενισχύσουμε την εξωστρεφή οικονομία μας. Όχι στα λόγια, αλλά με πράξεις και έργα.

Η Κυβέρνηση δεν μπορεί να καταλάβει ότι η εξίσωση που οδηγεί σε ανάπτυξη έχει τις ακόλουθες στάσεις:

 • Στάση πρώτη. Δραστική μείωση της παρέμβασης, το ρόλου, του κόστους του κράτους. Με πάγωμα προσλήψεων, αξιολόγηση, κινητικότητα, αύξηση της παραγωγικότητας, μείωση δομών και πάταξη γραφειοκρατίας. Με άλλα λόγια ξερίζωμα του κρατισμού, που προστάτευε την εσωτερική οικονομία, εκμαύλιζε πολίτες και επιχειρηματίες και ταλαιπωρούσε τους εξαγωγείς μας.
 • Στάση δεύτερη. Μείωση των φορολογικών συντελεστών και των ασφαλιστικών εισφορών. Κατάργηση άστοχων φόρων, απλοποίηση και σταθερότητα της φορολογικής νομοθεσίας.
 • Στάση τρίτη. Τα παραπάνω θα φέρουν νέες ιδιωτικές επενδύσεις
 • Στάση τέταρτη. Οι νέες ιδιωτικές επενδύσεις θα φέρουν νέες δουλειές.
 • Στάση πέμπτη. Να σταθούμε δίπλα στις επιχειρήσεις που εξάγουν προϊόντα και υπηρεσίες. Και όχι να ετοιμαζόμαστε να βάλουμε από 1/1/2018 νέο φόρο στα ξενοδοχεία και να αυξήσουμε το ΦΠΑ στα νησιά.

Όλα τα παραπάνω βήματα, θα φέρουν ανάπτυξη και ευημερία. Όμως η Κυβέρνηση λόγω βαθιάς ιδεολογικής αγκύλωσης, δεν κάνει καν το πρώτο βήμα σε αυτή την πορεία.

Το χειρότερο δεν όλων είναι ότι οι κυβερνώντες δεν κατανοούν πως δουλεύει η οικονομία. Η οικονομία τους δίνει σήματα όπως:

 • Σταθερή ανάπτυξη δεν έρχεται από την ημέρα της εκλογής τους
 • Τα φορολογικά έσοδα μειώνονται, είναι κατά πολύ κάτω από τους στόχους τους για το 2017.
 • Οι Έλληνες πολίτες αδυνατούν να πληρώσουν τους υψηλούς φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές και έτσι οι υποχρεώσει σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία αυξάνονται κατά 1,2 δις ευρώ το μήνα και ξεπεράσει τα 125 δισ. ευρώ!:

Αυτά τα σαφέστατα σήματα που στέλνει η οικονομία, η Κυβέρνηση του κ. Τσίπρα δεν τα λαμβάνει και συνεχίζει στο ίδιο βιολί του κρατισμού. Τα αδιέξοδα της οικονομίας δεν είναι μακρυά και θα προκαλέσουν σοβαρά πολιτικά αδιέξοδα στον κ. Τσίπρα και την Κυβέρνησή του.