Συνέντευξη Τύπου ΥΠΕΝ για το νέο σχέδιο νόμου

Συνέντευξη Τύπου ΥΠΕΝ για το νέο σχέδιο νόμου

Μια σημαντική θεσμική μεταρρύθμιση, η οποία για πρώτη φορά ενοποιεί τις διατάξεις για τη διαχείριση των αποβλήτων με εκείνες της ανακύκλωσης σε ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό πλαίσιο, παρουσίασε τη Δευτέρα 12 Ιουλίου, σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου ο Υπουργός Περιβάλλοντος και ΕνέργειαςΚώστας Σκρέκας, με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλη Γραφάκου και του Γενικού Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιου Μπακογιάννη.

Στο νέο σχέδιο νόμου, με τίτλο «Ολοκληρωμένο πλαίσιο για τη διαχείριση των αποβλήτων – Ενσωμάτωση των Οδηγιών 2018/851 και 2018/852 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 30ής Μαΐου 2018 για την τροποποίηση της Οδηγίας 2008/98/ΕΚ περί αποβλήτων και της Οδηγίας 94/62/ΕΚ περί συσκευασιών και απορριμμάτων συσκευασιών, πλαίσιο οργάνωσης του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης, διατάξεις για τα πλαστικά προϊόντα, επείγουσες διατάξεις για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, χωροταξικές-πολεοδομικές και ενεργειακές ρυθμίσεις», ενσωματώνονται οι Ευρωπαϊκές Οδηγίες 2018/851 και 2018/852 και προάγονται η ανακύκλωση και η κυκλική οικονομία σε βασικά εργαλεία πολιτικής για την ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων σύμφωνα με τη σύγχρονη ευρωπαϊκή θεώρηση.

Ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος, δήλωσε: «Ο Υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας, έδωσε συνέντευξη τύπου και παρουσίασε το νομοσχέδιο για την ανακύκλωση. Ένα νομοσχέδιο που φιλοδοξεί να προστατέψει το περιβάλλον και να βάλει τη χώρα σε μια άλλη τροχιά στη διαχείριση των αποβλήτων.Πολλά θα αλλάξουν στην καθημερινότητά μας σχετικά με τη διαχείριση των αποβλήτων. Το να οδηγούμε τα απόβλητα για ταφή στις “χωματερές”, πλέον θα κοστίζει. Το να διαχωρίζουμε τα απόβλητα μας, μέσα από το σπίτι μας, είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος, τα οδηγούμε μέσα από δίκτυα συλλογής και επεξεργασίας που δημιουργούμε, σε ανακύκλωση».

Ενώ πρόσθεσε: «Το νομοσχέδιο βάζει επίσης στη ζωή μας με έμφαση τις έννοιες της πρόληψης δημιουργίας αποβλήτων και της επαναχρησιμοποίησης, με δημιουργία ειδικών χώρων σε κάθε Δήμο. Η μεγάλη τους τομή, είναι η εφαρμογή του πληρώνω όσο πετάω. Σε λίγα χρόνια θα πληρώνουμε για τη διαχείριση των αποβλήτων μας, ανάλογα με τα απόβλητα που παράγουμε. Να βάλω κι ένα προσωπικό τόνο για το νομοσχέδιο. Εδώ και 15 μήνες μαζί με τους συνεργάτες μου αρχίσαμε να το συντάσσουμε και να προτείνουμε συγκεκριμένες προτάσεις πολιτικής. Ακούσαμε την κοινωνία, σε δύο διαβουλεύσεις, ακούσαμε τους φορείς σε δεκάδες συναντήσεις και εκδηλώσεις που έγιναν για το νομοσχέδιο. Δουλέψαμε συστηματικά και παρουσιάσαμε μια ολοκληρωμένη δουλειά, με στόχο η Ελλάδα να γυρίσει σελίδα στον τομέα αυτό. Οι Υπουργοί Κωστής Χατζηδάκης και Κώστας Σκρέκας, μαζί με τους συνεργάτες τους, έβαλαν τη δική τους σφραγίδα στο νομοσχέδιο και τελικά το αποτέλεσμα μας δικαιώνει όλους. Δικαιώνει την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.Αρχίζει τώρα η κοινοβουλευτική διαδικασία που θα ολοκληρωθεί με την ψήφιση του νομοσχεδίου».

Διαβάστε εδώ το Δελτίο Τύπου.