Στοχεύουμε η χώρα μας το 2030 να έχει ένα ποσοστό ταφής εξαιρετικά χαμηλό, όπως συμβαίνει σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μανώλης Γραφάκος, σε παρέμβασή του, στην Εκπομπή Ανάπτυξη του One Channel της 18.12.2019.
Και συνέχισε λέγοντας: “Θα θέλαμε η παραγωγή να έχει εξελιχθεί και να παράγονται προϊόντα πιο φιλικά προς το περιβάλλον με μεγαλύτερη δυνατότητα ανακύκλωσης Η διαχείριση των απορριμμάτων θα πρέπει να είναι απόλυτα προσανατολισμένη στην διαλογή στην πηγή απόλυτα προσωποποιημένη στο κάθε νοικοκυριό να μπορεί να μετριέται το κάθε νοικοκυριό πόσα απορρίμματα βγάζει και που τα πάει σε ποιο ρεύμα να τιμολογείται ανάλογα, ώστε να επιτυγχάνεται το λιγότερο δυνατό κόστος διαχείρισης για όλους”.
Σε άλλο σημείο της εκπομπής ο Μανώλης Γραφάκος αναφέρθηκε στον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων, τους στόχους που θέτει, καθώς και τους τρόπους υλοποίησής τους, σημειώνοντας χαρακτηριστικά:
“Δεν αποτελεί στοιχείο πολιτισμού το να παίρνουμε από τη φύση υλικά, ενώ μπορούμε να τα ανακυκλώνουμε. Η ανακύκλωση αποτελεί στοιχείο ανάπτυξης, καινοτομίας, δημιουργίας μίας άλλης οικονομικής λογικής που δίνει και ανάπτυξη και θέσεις εργασίας, δημιουργώντας μία νέα αγορά στα πλαίσια της κυκλικής οικονομίας, η οποία θα έχει ως στόχο να υπάρχει περιβαλλοντικό ισοζύγιο. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο στάδιο που η κυβέρνηση αναθεωρεί τον εθνικό σχεδιασμό της διαχείρισης αποβλήτων.
Ο εθνικός σχεδιασμός θα προβλέπει ρεαλιστική αύξηση των ποσοστών ανακύκλωσης, καθώς και το πως θα επιτευχθεί αυτή η αύξηση. Θεσμικά είμαστε υποχρεωμένοι να στοχεύσουμε το 50% ανακύκλωσης το 2025, το οποίο όμως ρεαλιστικά είναι πολύ κοντά χρονικά και πολύ ψηλός στόχος ξεκινώντας από το 20% που βρισκόμαστε σήμερα.
Στοχεύουμε λοιπόν από το 20% που είμαστε σήμερα το 2023 να πάμε στο 30% να το αυξήσουμε δηλαδή κατά 10%. Αυτό θα το πετύχουμε αφενός αυξάνοντας το δίκτυο των μπλε κάδων και αφετέρου αναπτύσσοντας ένα δεύτερο δίκτυο αυτό των καφέ κάδων στους οποίους θα πηγαίνουν τα απορρίμματα τροφών τα απορρίμματα κήπων και γενικά τα οργανικά απόβλητα. Αυτά τα δύο επειδή στοχεύουμε να έχουμε ολοκληρώσει τις υποδομές μέχρι το τέλος του 2022 μας κάνει αισιόδοξους να λέμε ότι θα πάμε από το 20 τα 100 στο 30.
Μιλάμε για ένα έργο πανελλαδικής εμβέλειας όπου μαζί με τους δήμους πάμε να καλύψουμε το σύνολο της χώρας, δημιουργώντας το πλαίσιο για να αυξηθούν τα ποσοστά ανακύκλωσης και να μειωθούν τα ποσοστά ταφής. Τα απορρίμματα των πράσινων κάδων από την άλλη πρέπει να πηγαίνουν σε μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων. Σήμερα η χώρα έχει μόλις τέσσερεις σύγχρονες μονάδες και δύο ακόμη που χρειάζονται ανανέωση.
Στόχος μας είναι με τα χρήματα του ΕΣΠΑ, που καταβάλουμε σοβαρή προσπάθεια να τα απορροφήσουμε να δημιουργήσουμε άλλα 40 τέτοια εργοστάσια με ορίζοντα πενταετίας εξαετίας. Οι τοπικές κοινωνίες στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι έτοιμες να δεχθούν την δημιουργία αυτών των μονάδων καθώς στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι χωροθετημένα. Με την επεξεργασία σε αυτές τις μονάδες θα υπάρχει δυνατότητα ενεργειακής αξιοποίησης και το όποιο υπόλειμμα μένει δεν θα θέλουμε να το οδηγήσουμε σε ταφή, θέλουμε να το οδηγήσουμε και αυτό σε ενεργειακή αξιοποίηση.