Πώς μπορεί να αυξηθεί ξανά ο εθνικός μας πλούτος; Πώς μπορεί να αυξηθεί η ευημερία των αδυνάτων;

Home / Άρθρα / Πώς μπορεί να αυξηθεί ξανά ο εθνικός μας πλούτος; Πώς μπορεί να αυξηθεί η ευημερία των αδυνάτων;
Πώς μπορεί να αυξηθεί ξανά ο εθνικός μας πλούτος; Πώς μπορεί να αυξηθεί η ευημερία των αδυνάτων;

Κάποια στιγμή σε αυτή τη χώρα, θα πρέπει να σταματήσουμε τις ανούσιες αντεγκλήσεις. Πρέπει να σταματήσουμε την πλειοδοσία σε κοινωνική ευαισθησία. Προσωπικά δεν διεκδικώ περισσότερη κοινωνική ευαισθησία σε σχέση με όποιον άλλο συμπολίτη μας ασχολείται με τα κοινά, αλλά ούτε παραχωρώ στον οποιοδήποτε, σε όποιο πολιτικό χώρο και αν ανήκει, χιλιοστό κοινωνικής ευαισθησίας περισσότερης από τη δική μου.

Σημασία έχει κατά τη γνώμη μου να ξεφύγουμε από αυτό το πεδίο, ώστε να περάσουμε στον αμέσως επόμενο στόχο. Πως δηλαδή θα βοηθήσουμε τους συμπατριώτες μας που υποφέρουν από την οικονομική κρίση. Μια κρίση που:

  • Πολύ φοβάμαι ότι θα έχει μεγάλη διάρκεια και βάθος.
  • Μείωσε αισθητά τον εθνικό πλούτο της χώρας μας.
  • Έπληξε κατά κανόνα και μάλιστα πολύ σκληρά, τις χαμηλές εισοδηματικές τάξεις. Η μεσαία τάξη χτυπήθηκε πολύ, οι φτωχοί συμπολίτες μας έγιναν ακόμα πιο φτωχοί, εργαζόμενοι έγιναν άνεργοι. Και οι πλούσιοι επλήγησαν, αλλά απλά έγιναν λιγότερο πλούσιοι.

Σε αυτό το πεδίο διαμορφώνονται δύο σχολές σκέψης: Η μία δίνει έμφαση στην αναδιανομή του πλούτου και η δεύτερη στην αύξησή του.

Ευθέως συντάσσομαι με τη δεύτερη άποψη. Η αναδιανομή του πλούτου, φαντάζει δίκαια, αλλά μοιράζει δεδομένο πλούτο. Δέχομαι ότι αμβλύνει τις ανισότητες, όμως όπου έχει εφαρμοστεί, τελικά πετυχαίνει μεγαλύτερη εξίσωση, αλλά προς χαμηλότερο βιωτικό επίπεδο.

Αντίθετα, η αύξηση του πλούτου αυξάνει το μέσο βιωτικό επίπεδο. Όπως η μείωσή του στη χώρα μας κατά 25% περίπου, έπληξε κυρίως τους αδύναμους, έτσι και η ανάκαμψη της οικονομίας, η αύξηση του εθνικού πλούτου, θα ωφελήσει κυρίως τους αδύναμους.

Δεν νομίζω ότι κανένας λογικός άνθρωπος έχει αντίρρηση σε αυτό. Όταν η οικονομία ανακάμψει, όταν δηλαδή ο εθνικός πλούτος αρχίσει ξανά μετά από 8 χρόνια να αυξάνεται αισθητά, οι πρώτοι που θα ωφεληθούν από αυτό, θα είναι οι αδύναμες εισοδηματικές τάξεις. Άνεργοι θα βρουν δουλειά. Οι φτωχοί θα γίνουν λιγότερο φτωχοί, οι λιγότερο φτωχοί θα ξανααποτελέσουν τμήμα της μεσαίας τάξης, εργαζόμενοι θα αμείβονται καλύτερα, ελεύθεροι επαγγελματίες θα αυξήσουν το βιωτικό τους επίπεδο. Και οι πλούσιοι θα γίνουν περισσότερο πλούσιοι.

Άρα ζητούμενο είναι να αυξήσουμε τον εθνικό μας πλούτο και μέσα από αυτό, να στηρίξουμε τους αδύναμους συμπολίτες μας. Δεύτερο ζητούμενο είναι η κάλυψη συνθηκών ακραίας φτώχειας μέσα από την αναδιανομή του.

Όμως πως αυξάνεται ο εθνικός πλούτος μιας χώρας; Θα επιχειρήσω με απλά λόγια να το περιγράψω, δεδομένου ότι η οικονομία ακολουθεί απλούς λογικούς κανόνες και διεργασίες.

Ο εθνικός πλούτος μιας χώρας αυξάνεται:

α) Με δανεικά από το εξωτερικό. Αυτό κατά κανόνα έγινε στη χώρα μας από το 1981 μέχρι το 2009. Το δημόσιο για να αντιμετωπίσει τις αυξημένες ανάγκες του, κάλυπτε το έλλειμμά του κάθε χρόνο με νέα δανεικά κυρίως από τις ξένες αγορές. Έλλειμμα που σε μεγάλο βαθμό είχε προκύψει από τον ανορθολογικό τρόπο των συνταξιοδοτήσεων (πρόωρες συντάξεις και ύψος αυτών), από το μεγάλο αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων και από τις υπερβολικές κρατικές δαπάνες που κάλυπταν τον ευρύτατο ρόλο του κράτους στην οικονομία. Μέχρι το 2011 ο δημόσιος τομέας της χώρας είχε δανειστεί 360 δισ. ευρώ!

β) Με εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών. Δεν νομίζω ότι θέλει περισσότερη εξήγηση. Είναι απόλυτα κατανοητό στον οποιονδήποτε, ότι οι εξαγωγές φέρνουν νέα χρήματα στην οικονομία, όπως νέα χρήματα φέρνουν υπηρεσίες όπως ο τουρισμός.

Αντίθετα, εξίσου κατανοητό είναι ότι οι εισαγωγές προϊόντων ή υπηρεσιών, διώχνουν χρήματα από την οικονομία προς άλλες αγορές.

Για να έχουμε εικόνα των αριθμών, το έλλειμμα εξαγωγών με εισαγωγές, εκτοξεύθηκε σε 30,5 δισ. ευρώ το 2008! Το 2015 ήταν σχεδόν μηδενικό.

γ) Με νέες επενδύσεις. Αυτές ήταν 63,3 δισ. ευρώ το 2007 και μειώθηκαν σε 17,3 δισ. ευρώ το 2015.

δ) Με νέα δάνεια που δίνουν οι Τράπεζες προς τον ιδιωτικό τομέα.

ε) Με χρήση χρημάτων από αποταμιεύσεις που είχαν γίνει.

Από τους παραπάνω τρόπους ξεχνάμε τον πρώτο. Επίσης ο τέταρτος και ο πέμπτος είναι εμφανές ότι δεν μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Το τραπεζικό σύστημα στερείται ουσιαστικών πόρων να διοχετεύσει στην οικονομία, οι δε πενιχρές αποταμιεύσεις των πολιτών που χρησιμοποιούνται κάθε χρόνο να καλύψουν τις ανάγκες τους, τελικά αδυνατίζουν και το τραπεζικό σύστημα γιατί φεύγουν από αυτό. Τα δε χρήματα κάτω από το στρώμα, πλέον μειώνονται σημαντικά.

Άρα νέα χρήματα στην οικονομία θα φέρουν οι αυξημένες εξαγωγές, οι μειωμένες εισαγωγές και οι νέες ιδιωτικές επενδύσεις. Αν μάλιστα αναλογιστούμε ότι αυξημένες εξαγωγές και μειωμένες εισαγωγές θα έχουμε αν τα προϊόντα μας γίνουν ανταγωνιστικά, άρα αν γίνουν νέες επενδύσεις, καταλήγουμε στον εξής ένα και απλό τρόπο που θα αυξήσει ξανά την ευημερία στη χώρα μας, που θα βελτιώσει αισθητά το βιωτικό επίπεδο των οικονομικά αδυνάτων, που θα κάνει το σημερινό άνεργο εργαζόμενο. Οι ιδιωτικές επενδύσεις.

Αυτό κατά τη γνώμη μου πρέπει να ψάξουμε, αυτό ζητάμε. Αυτό πρέπει να αναζητήσουν οι συμπατριώτες μας, εκείνους που μπορούν να το κάνουν καλύτερα. Αυτή πρέπει να είναι η εθνική μας στόχευση.

Άρα πρέπει να φτιάξουμε ένα πρόγραμμα για να πετύχουμε αυτό το σκοπό…