Πρέπει να επεκτείνουμε τη γραμμή της γνώσης για να ελπίζουμε σε ουσιαστική ανάπτυξη και ευημερία

Home / Άρθρα / Πρέπει να επεκτείνουμε τη γραμμή της γνώσης για να ελπίζουμε σε ουσιαστική ανάπτυξη και ευημερία
Πρέπει να επεκτείνουμε τη γραμμή της γνώσης για να ελπίζουμε σε ουσιαστική ανάπτυξη και ευημερία

Στην πορεία της ανθρωπότητας, οι κοινωνίες που είχαν προβάδισμα στη γνώση και στην τεχνολογία, οι κοινωνίες που τολμούσαν να καινοτομούν, είχαν αντίστοιχη θετική εξέλιξη στον εθνικό τους πλούτο και στην ευημερία του λαού τους.

Ήταν οι κοινωνίες που έδιναν έμφαση στη γνώση, που επένδυαν σε αυτή, που πρωτοπορούσαν στις ανακαλύψεις. Οι κοινωνίες που στη συνέχεια εξήγαγαν αυτή τη γνώση, με οποιαδήποτε μορφή και έτσι τη μετέτρεπαν σε ευημερία.

Τα παραδείγματα πολλά.

Η Αρχαία Ελλάδα ήταν πρωτοπόρα στις επιστήμες. Στη φιλοσοφία, στα μαθηματικά, στην ιατρική, στη φυσική, στην αστρονομία. Πυθαγόρας, Θαλής, Πλάτωνας, Αριστοτέλης, Ιπποκράτης, μερικές από τις μορφές που ξεχώρισαν. Αυτή η έφεση στα γράμματα και στις επιστήμες, έφερε αντίστοιχη ευημερία.

Στην αρχαία Αίγυπτο, η μηχανική έδωσε μεγαλοπρεπή και εντυπωσιακά μνημεία στην ανθρωπότητα, στη Μεσοποταμία οι Βαβυλώνιοι έβαλαν τα θεμέλια της αστρονομίας, ενώ είχαν και σημαντική κλίση στις τέχνες, οι Άραβες που εμβάθυναν στη μελέτη της άλγεβρας και των μαθηματικών, οι Κινέζοι με την αρχιτεκτονική και τη μουσική τους, είναι μερικά παραδείγματα που συνδέουν πολιτισμούς που ευημερούσαν, με την ανάπτυξη της γνώσης και των επιστημών που ανέπτυσσαν.

Βυζάντιο, Αναγέννηση, βιομηχανική επανάσταση. Στους τόπους που ξεκίνησαν, έδωσαν πραγματικό πλεονέκτημα πλούτου και ευημερίας. Πλεονέκτημα που για τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης, οι επιδράσεις του φτάνουν ακόμα και στις μέρες μας.

Τα τελευταία χρόνια, αντιλαμβανόμαστε κι εμείς τον θετικό αντίκτυπο της γνώσης, της επιστήμης, της τεχνολογίας, των ανακαλύψεων, στον πλούτο κάποιων χωρών και των κατοίκων τους. Οι χώρες που καινοτομούν, που πετυχαίνουν ποιότητα, που μειώνουν το κόστος παραγωγής, που ανακαλύπτουν μέσω της γνώσης νέους δρόμους, αποκτούν εξωστρέφεια, εξάγουν προϊόντα και υπηρεσίες, αυξάνουν τον πλούτο τους. Η συμβολή της Apple στο ΑΕΠ των ΗΠΑ κατά 0,5% τα λέει όλα…

Άρα ο δρόμος είναι γνωστός. Εμείς δεν έχουμε παρά να τον ακολουθήσουμε. Είτε επεκτείνοντας τη γραμμή της γνώσης από μόνοι μας, είτε δημιουργώντας προϋποθέσεις να ακολουθούμε γρήγορα τις επεκτάσεις αυτής της γραμμής σε όλους τους τομείς.

Σίγουρα όμως δεν τον ακολουθούμε «πετροβολώντας» την αριστεία. Σίγουρα δεν τον ακολουθούμε με τις «μεταρρυθμίσεις» Φίλη στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για τις μεταπτυχιακές σπουδές.

Τι πρέπει να κάνουμε;

* Να επενδύσουμε ως κοινωνία στη γνώση και στην εκπαίδευση.

* Να παροτρύνουμε τους μαθητές να βελτιώσουν τον εαυτό τους, να αποκτήσουν γνώσεις, προσόντα, ικανότητες, δεξιότητες και κυρίως εξειδίκευση.

* Να επενδύσουμε στα Πανεπιστήμιά μας και να τα κάνουμε χώρους έρευνας, ανάπτυξης ιδεών, χώρους που τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας θα μπορέσουν να δημιουργήσουν ελεύθερα, να αναπτύξουν, να ανακαλύψουν καινοτόμα πράγματα.

* Να ενισχύσουμε δίνοντας κίνητρα τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας να αυξήσει τις προσπάθειές του στην έρευνα και την ανάπτυξη, που θα οδηγήσουν σε μείωση κόστους παραγωγής και σε αύξηση της ποιότητας των προϊόντων.

* Να προσελκύσουμε νέες ξένες επενδύσεις στην υψηλή τεχνολογία, σε προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας και να παρέχουμε κίνητρα να γίνουν τέτοιες επενδύσεις.

* Να υιοθετήσουμε ένα ανταγωνιστικό πλαίσιο για τις start – up εταιρίες, ώστε οι νέοι άνθρωποι να μπορέσουν να ξεδιπλώσουν επιχειρηματικά τις αρετές τους και τη φαντασία τους.

Αυτά κατά τη γνώμη μου πρέπει να είναι τμήμα ενός ευρύτερου εθνικού σχεδίου που θα στοχεύει στη σοβαρή βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας. Βελτίωση που θα σχετίζεται με την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, με την παροχή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου, με την αύξηση της προστιθέμενης αξίας της οικονομίας μας.

Υπάρχουν συμπατριώτες μας που είναι «καλά μυαλά». Όμως δεν τους παρέχουμε προϋποθέσεις να δημιουργήσουν στη χώρα μας. Αντίθετα μάλιστα, η γραφειοκρατία, η κακή οργάνωση, οι χαμηλές αμοιβές, έχουν οδηγήσει δεκάδες χιλιάδες ικανότατους Έλληνες να αναζητήσουν τις τύχες τους σε άλλες  κοινωνίες, σε άλλες οικονομίες. Η κατάσταση αυτή έχει φέρει το brain drain, το πιο επικίνδυνο μεταναστευτικό ρεύμα από τη χώρα μας που έχει υπάρξει ποτέ.

Είναι κατά τη γνώμη μου πολύ σημαντικό να αντιληφθούμε ότι η επέκταση της γραμμής της γνώσης, θα αυξήσει την ευημερία μας, θα αυξήσει το ΑΕΠ μας, θα αυξήσει τις θέσεις εργασίας στη χώρα μας.

Leave a Reply