Ο Κυριάκος θα πρέπει να κλείσει την ομπρέλα

Home / Uncategorized / Ο Κυριάκος θα πρέπει να κλείσει την ομπρέλα
Ο Κυριάκος θα πρέπει να κλείσει την ομπρέλα

Κάτι που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε καλά, είναι ότι η χώρα μας είναι τμήμα, μικρό φυσικά, της παγκόσμιας οικονομίας και σε μεγάλο βαθμό επηρεάζεται από αυτή.

Επιπρόσθετα, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ακόμα πιο έντονα, ότι η μεταβολή του πλούτου της χώρας, είναι απόλυτα εξαρτώμενη από τις συναλλαγές της με το εξωτερικό. Ειδικά στις μέρες μας, που υπάρχει απόλυτη ελευθερία στην κίνηση αγαθών, υπηρεσιών, προσώπων και κεφαλαίων. Όπου από ένα κινητό τηλέφωνο μπορείς να αγοράσεις ένα οποιοδήποτε προϊόν από οποιαδήποτε περιοχή του κόσμου. Όπου η εκρηκτική άνοδος του τουρισμού, λειτουργεί και ως ένα μέσο μεταφοράς πλούτου από μια πλούσια και ανεπτυγμένη περιοχή, προς μια φτωχότερη και αναπτυσσόμενη.

Όπως η «αύξηση» του πλούτου της χώρας έγινε τις προηγούμενες δεκαετίες κυρίως με κεφάλαια από το εξωτερικό, δηλαδή με δανειακά κεφάλαια που χρηματοδοτούσαν τα λειτουργικά ελλείμματα του κράτους, έτσι και τώρα, η ανάπτυξη θα έρθει μέσα από κεφάλαια κυρίως του εξωτερικού. Κεφάλαια που θα έρθουν στη χώρα για να χρηματοδοτήσουν ιδιωτικές επενδύσεις, κεφάλαια που θα έρθουν στη χώρα μέσα από αύξηση των εξαγωγών, κεφάλαια που θα έρθουν στη χώρα από τον τουρισμό, κεφάλαια που θα έρθουν στη χώρα για να χρηματοδοτήσουν δημόσιες επενδύσεις με τη μορφή ΣΔΙΤ.

Άρα είναι προφανές, ότι η ροή των κεφαλαίων στη χώρα μας εξαρτάται βασικά από δύο παραμέτρους.

1η παράμετρος: Από το βαθμό ετοιμότητας και ευελιξίας της χώρας να προσελκύσει τα κεφάλαια αυτά και να τα μετατρέψει σε πλούτο για την εθνική μας οικονομία, άρα σε ευημερία για όλους μας.

2η παράμετρος: Από το βαθμό διαθεσιμότητάς τους, που σχετίζεται βέβαια από τις συνθήκες που επικρατούν στο εξωτερικό.

Συνεπώς έχει ενδιαφέρον να δούμε τα δεδομένα στην παγκόσμια οικονομία.

Σε πραγματικούς όρους, το παγκόσμιο ΑΕΠ από το 2014 μέχρι το 2016, αυξήθηκε κατά 5,4%, με εκτίμηση αύξησής του κατά 3,6% το 2017. Συνολικά δηλαδή την τριετία 2014 – 2017 αύξηση κατά 9%!

Σε πραγματικούς όρους, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης από το 2014 μέχρι το 2016, αυξήθηκε κατά 4,5% , με εκτίμηση αύξησής του κατά 1,7% το 2017. Συνολικά δηλαδή την τριετία 2014 – 2017 αύξηση κατά 6,2%.

Την ίδια περίοδο, η ανάπτυξη της χώρας μας θα παραμείνει σταθερή, άρα φτωχοποιθήκαμε σε σχέση με το εξωτερικό. Η Κυβέρνηση αφού κατάφερε να μειώσει το ΑΕΠ κατά 0,5% τη διετία 2015 – 2016, τώρα παλεύει μήπως καταφέρει να πετύχει στο τέλος του 2017 να έχει πραγματικό ΑΕΠ ίσο με αυτό που ήταν στο τέλος του 2014…

Συνοψίζουμε για τις διεθνείς οικονομικές συνθήκες:

  • Ο παγκόσμιος και ο ευρωπαϊκός πλούτος αυξάνονται ραγδαία.
  • Το κόστος χρήματος είναι χαμηλό, με μηδενικά σχεδόν επιτόκια.
  • Τεχνολογικά ο κόσμος προοδεύει με ταχύτατους ρυθμούς, πρόοδος που συνεπάγεται ευημερία για τους πολίτες.
  • Ο τουρισμός διεθνώς εκτοξεύεται, με αυξανόμενους μάλιστα ρυθμούς. Η προβλέψεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, για την περίοδο 2018 – 2022, κάνουν λόγω για αύξηση αφίξεων πάνω από 25%!.

Με άλλα λόγια, έξω βρέχει χρήματα κι εμείς εδώ κρατάμε ομπρέλα.

Την ομπρέλα του κρατισμού. Την ομπρέλα που εμποδίζει τις ιδιωτικές επενδύσεις, την ομπρέλα της γραφειοκρατίας, την ομπρέλα της κρατικής παρέμβασης παντού. Την ομπρέλα των capital controls. Την ομπρέλα μιας Κυβέρνησης που δίνει εμβληματικά σήματα προς το εξωτερικό ότι θα κάνει το βίο αβίωτο στους επενδυτές (βλ. Σκουριές, Ελληνικό, ΟΛΠ κλπ.).

Ας αναλογιστούμε που θα ήταν σήμερα η χώρα αν δεν είχε μεσολαβήσει το καταστροφικό εξάμηνο Βαρουφάκη. Αυτό που έκλεισε τις τράπεζες, που επέβαλε capital controls, που έδιωξε από το τραπεζικό σύστημα της χώρας 45 δισ. ευρώ, όπου μέσα σε 6 μήνες, από τα οποίο μόλις 5 έχουν επιστρέψει στη χώρα.

Φανταστείτε που μπορεί να πάει η χώρα, αν το τιμόνι της αναλάβει ένας Πρωθυπουργός που θα δώσει θετικά σήματα στις ξένες αγορές, που θα ξεριζώσει τον κρατισμό, που θα κάνει μεταρρυθμίσεις με στόχο αύξηση της ελευθερίας παντού και προσέλκυση νέων ιδιωτικών επενδύσεων.

Έξω βρέχει λεφτά, εμείς εδώ κρατάμε ομπρέλα και ο Κυριάκος σύντομα θα την κλείσει.