Ο δρόμος της Αρετής και ο δρόμος της Κακίας για τις τηλεοπτικές άδειες

Home / Άρθρα / Ο δρόμος της Αρετής και ο δρόμος της Κακίας για τις τηλεοπτικές άδειες
Ο δρόμος της Αρετής και ο δρόμος της Κακίας για τις τηλεοπτικές άδειες

Πολλές φορές στη ζωή, καλούμαστε να ακολουθήσουμε τον ένα ή τον άλλο δρόμο.

Άλλωστε και στη μυθολογία υπήρχε ισχυρός ο συμβολισμός αυτής της επιλογής μέσα από τον Ηρακλή και το δρόμο της Αρετής σε αντιδιαστολή με το δρόμο της Κακίας.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της αδειοδότησης των καναλιών, σημειώνω εξ΄αρχής, ότι έπρεπε να είχε γίνει νόμιμα εδώ και χρόνια και η ευθύνη όσων δεν το έπραξαν, είναι μεγάλη.

Οι δρόμοι που είχε να επιλέξει η Κυβέρνηση ήταν βασικά δύο:

* Ή ο δρόμος που έχει θεμέλιο την ελευθερία, τόσο στο επιχειρείν, ώστε να λάβουν άδεια όσοι επιχειρηματίες επιθυμούν, όσο και στη δυνατότητα των τηλεθεατών να έχουν περισσότερες επιλογές τηλεοπτικών προγραμμάτων,

* Ή ο δρόμος της απόλυτης παρέμβασης, του απόλυτου ελέγχου του νέου τηλεοπτικού τοπίου.

Η επιλογή τους σαφής. Ακολούθησαν το δρόμο της παρέμβασης, ορμώμενοι από την πολιτική τους φιλοσοφία. Εδώ όμως αρχίζει το τραγελαφικό κοκτέιλ ανικανότητας, λαϊκισμού, κουτοπονηριάς και κυρίως έλλειψης κατανόησης των πραγματικών καταστάσεων στην κοινωνία και την οικονομία.

Για να δικαιολογήσουν την επιλογή τους για παροχή μόνο 4 αδειών πανελλαδικής εμβέλειας, επικαλέστηκαν όσα σημεία τους βόλευαν από τη μελέτη του Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου της Φλωρεντίας.

Είπαν λοιπόν:

•    Η αγορά έχει περιοριστεί σε 200 εκατ. ευρώ.
•    Σε αυτή την αγορά «χωρούν» μόνο 4 κανάλια.
•    Για να είναι αντεπεξέλθουν τα κανάλια, «όρισαν» ότι πρέπει να απασχολούν τουλάχιστον 400 άτομα προσωπικό!

και καθάρισαν!!

Ξέχασαν να αναφέρουν όμως το βασικότερο, δηλαδή πόσα χρήματα μπορεί να δώσει για την απόκτηση της άδειας ένας υποψήφιος καναλάρχης, ώστε με βάση τους παραπάνω περιορισμούς, να αποσβέσει τα χρήματά του δραστηριοποιούμενος στη συγκεκριμένη αγορά.

Το πόσο σημαντικό είναι το συγκεκριμένο ζήτημα, πιστεύω το κατανοούν όλοι. Είναι το σημείο που σαφώς διαχωρίζει την καθαρή από τη γκρίζα «επιχειρηματική» δραστηριότητα.

Τα κανάλια πρέπει να είναι βιώσιμα και να χρηματοδοτούνται με καθαρό τρόπο από τα έσοδά τους. Κάθε γκρίζα περιοχή, ισοδυναμεί χρήση μεθόδων και διαδικασιών του σκληρού πυρήνα της διαπλοκής. Όσα τους λείπουν από τη λειτουργία τους, θα τα βρουν από «αλλού» και αυτό το «αλλού» θα είναι σε βάρος των πολιτών.

Η Κυβέρνηση απέκρυψε συνειδητά ότι το ίδιο το Ινστιτούτο της Φλωρεντίας σημειώνει: «από την προκαταρκτική μας ανάλυση μια πιθανή τιμή εκκίνησης για κάθε δημοπρατούμενη άδεια θα μπορούσε να κυμαίνεται από 500.000 έως 3,5 εκατ. ευρώ». Παράλληλα η μελέτη προτείνει στις ελληνικές αρχές» να στραφούν προς τις χαμηλότερες τιμές του εύρους παρά προς τις υψηλότερες» και τονίζουν ότι «όσο μεγαλύτερη είναι η κοινωνική αξία που η Ελλάδα αποδίδει στις άδειες, τόσο χαμηλότερη πρέπει να είναι η κατώτατη τιμή».

Τους λέει με απλά λόγια, ότι η ελευθερία δεν έχει τίμημα, τους λέει πρακτικά, αλλάξτε δρόμο.

Αυτοί όμως είχαν επιλέξει το δρόμο τους. Την ελευθερία ή την πιστεύεις, την εκτιμάς, την έχεις τρόπο ζωής, ή δεν την έχεις. Και οι σημερινοί κυβερνώντες δεν την έχουν σε εκτίμηση, δεν αντιλαμβάνονται τη σημασία της στην κοινωνική και οικονομική οργάνωση.

Αντιλαμβάνονται όμως πολύ καλά πως πρέπει να κοροϊδεύουν, να αποπροσανατολίζουν, να επενδύουν στην αφέλεια και στο συναίσθημα των πολιτών.

Κλείνουμε τους υποψηφίους καναλάρχες τρεις μέρες σε ένα big brother show, προικίζουμε τον δικό μας υποψήφιο με όλα τα διαθέσιμα της Τράπεζας που ελέγχουμε (με εγγύηση φυσικά το βοσκοτόπι…), αλλάζουμε το νόμο ώστε να επιτρέπεται ο εκλεκτός μας να έχει κανάλι, βάζουμε λαγούς στην πλειοδοσία για να πάει το τίμημα στα ύψη, μοιράζουμε τα χρήματα στο λαό που υποφέρει κ.ά. Βρήκαμε λοιπόν το δρόμο της πολιτικής μας ανάκαμψης!

Άλλωστε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός τα είπε όλα σε μια φράση: «Είχαμε τους καναλάρχες τρεις μέρες κλεισμένους!!»

Απίστευτη δήλωση, που δείχνει την επιδερμικότητα που αντιμετωπίζουν τα θέματα και τη μονόπλευρη λαϊκιστική προσέγγιση που έχει η δράση των σημερινών κυβερνώντων.

Κλείνοντας με το δημοσιονομικό «κέδρος» της όλης διαδικασίας. Όπου πανηγυρίζουν οι κυβερνώντες ότι πέτυχαν, η συμπεριφορά τους όμως δείχνει την κοντόφθαλμη οπτική τους. Βλέπουν το δέντρο, όμως δεν μπορούν να δουν το δάσος.

«Θρίαμβος» αναφώνησαν. «Πήραμε 250 εκατομμύρια και θα ανακουφίσουμε το λαό!!».

•    Πρώτον ακόμα δεν έχουν μαζέψει όλη την πρώτη δόση των 80 εκατ. Για τα άλλα βλέπουμε.
•    Δεύτερον χάνουν φόρους εισοδήματος, ασφαλιστικές εισφορές, φόρους των εργαζομένων, ΦΠΑ από την παύση της λειτουργίας των λοιπόν καναλιών. Τα χρήματα αυτά είναι πάρα πολλά.
•    Τρίτον δεν εκτίμησαν ότι περισσότεροι επιχειρηματίες στο χώρο, θα είχαν κίνητρο να μεγιστοποιήσουν την αγορά, η οποία χάνει έσοδα από ανταγωνιστικές αγορές. (Ενδεικτικά η διαφήμιση μέσω Google, υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 60 εκατ. ευρώ).
•    Τέταρτον, επειδή είναι βέβαιο ότι οι νέοι καναλάρχες δεν θα αποσβέσουν τα χρήματά τους, θα αναζητήσουν άλλες «χάρες» για την επιβίωσή τους, χάρες σε βάρος των δημοσίων εσόδων.

Ίσως όλα αυτά να είναι υποθέσεις. Εκτιμώ όμως ότι αν κάποιος τα μελετήσει σοβαρά, θα καταλήξει ότι σε βάθος 10ετίας το δημοσιονομικό όφελος θα είναι μεγαλύτερο, αν ακολουθούσαν το δρόμο της ελευθερίας, με ένα σταθερό μικρό και λογικό τίμημα απόκτησης της άδειας, εν είδη παραβόλου.

Όλα αυτά όμως είναι ψιλά γράμματα… Η ουσία είναι ότι ο δρόμος της ελευθερίας είναι εκ διαμέτρου αντίθετος με αυτόν της παρέμβασης της εξουσίας που δυστυχώς οι κυβερνώντας ακολουθούν σταθερά τους τελευταίους μήνες…

Leave a Reply