Οι πολίτες έχουν δικαίωμα στην ασφάλεια

Home / Uncategorized / Οι πολίτες έχουν δικαίωμα στην ασφάλεια
Οι πολίτες έχουν δικαίωμα στην ασφάλεια

Στις αρχές της δεκαετίας του ’60, ένας νεαρός δημοσιογράφος είχε ρωτήσει τον Βρετανό Πρωθυπουργό Χάρολντ Μακμίλαν ποιος είναι ο χειρότερος εχθρός μιας κυβέρνησης: «Τα γεγονότα, αγαπητό μου παιδί. Τα γεγονότα!» απάντησε φλεγματικά ο βρετανός πρωθυπουργός («events dear boy, events!»).

Την εβδομάδα που μας πέρασε, ο Πρωθυπουργός της χώρας με αφορμή την επίσκεψή του στη Δυτική Αττική και τα εγκαίνια του νέου κτιρίου της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Δυτικής Αττικής, εξήρε το έργο της κυβέρνησης στον τομέα της ασφάλειας του πολίτη. Δυστυχώς τα γεγονότα είναι εδώ και τον εκδικούνται με τον πιο εμφατικό τρόπο.

Μόλις λίγες μέρες πριν σε καταδρομική επιχείρηση μπαχαλάκηδων  καταστράφηκαν περιουσίες και μαγαζιά στον εμπορικότερο δρόμο της πρωτεύουσας. Τις ίδιες μέρες τελούσε υπό κατάληψη η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών από αναρχικές ομάδες και συλλογικότητες ως συμπαράσταση σε κατηγορούμενο για την τρομοκρατική επίθεση στον πρώην Πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο.

Η εικόνα μιας χώρας παραδομένης στο χάος και την παραβατικότητα δεν σταματά εδώ. Ο Ρουβίκωνας εισβάλει σε ξένες πρεσβείες, σε δημόσιους και εργασιακούς χώρους απειλώντας πολίτες, διαφημίζοντας μάλιστα την  δραστηριότητα στο διαδίκτυο. Η Κυβέρνηση διαπραγματεύεται με κατηγορούμενους για τρομοκρατία και υποκύπτει στις απαιτήσεις τους. Στα Πανεπιστήμια οι βανδαλισμοί και τραμπουκισμοί καθηγητών και φοιτητών αποτελούν στοιχεία καθημερινότητας και δεν ενοχλούν πλέον κανένα. Στις γειτονιές συμμορίες δρουν ανεξέλεγκτες, μία κοινωνία εθίζεται αργά και σταθερά στην ανομία με ό, τι αυτό συνεπάγεται.

Η κυβέρνηση δεν έχει κανένα δόγμα τάξης και ασφάλειας. Αρκετοί  Υπουργοί και στελέχη της έχουν μία κουλτούρα ανεκτικότητας – στην καλύτερη περίπτωση – σε δράσεις και πολιτικές που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την νομιμότητα και την τάξη. Έχουν γαλουχηθεί εδώ και δεκαετίες σε αυτή την λογική, είναι αδύνατο να αλλάξουν τώρα. Το κόστος για την κοινωνία και τους πολίτες υπερβαίνει το υλικό, καθώς αγγίζει τα όρια της ομαλής λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών και της κοινωνικής συνοχής. Οι συμπολίτες μας που νιώθουν να απειλούνται από αντισυστημικές συμπεριφορές, που βλέπουν τις περιουσίες τους να βανδαλίζονται και την καθημερινότητά τους να υποβαθμίζεται, αν δεν βρουν ανταπόκριση από την Πολιτεία, θα προσπαθήσουν να καλύψουν μόνοι τους το κενό. Η διολίσθηση σε άναρχες κοινωνίες δεν είναι μακριά, αν δεν  πάρουμε άμεσα μέτρα.

Στη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη, το αναφαίρετο δικαίωμα των πολιτών στην ασφάλεια και η προστασία της δημόσιας, αλλά και ιδιωτικής περιουσίας, είναι ζήτημα δημοκρατίας. Η απάντηση στην Ελλάδα των καταλήψεων, της βίας και του μπάχαλου, είναι η κοινωνία της μηδενικής ανοχής στην παραβατικότητα και το κράτος της καθολικής εφαρμογής του νόμου.

Θα προχωρήσουμε με αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα :

  • Προωθώντας την πλήρη και αυστηρή εφαρμογή της νομοθεσίας για κάθε περιστατικό φθοράς της δημόσιας περιουσίας, με άμεση επιβολή ποινών και προστίμων.
  • Καταπολεμώντας κάθε εστία ανομίας και παραβατικότητας. Κανένα άβατο δεν έχει θέση σε ένα σύγχρονο κράτος. Ο νόμος Γαβρόγλου για το άσυλο θα καταργηθεί και τα πανεπιστήμια θα σταματήσουν να είναι άντρο ανομίας και παράνομων πράξεων.
  • Στηρίζοντας την Ελληνική Αστυνομία και το έργο της. Τα στελέχη της είναι ικανά και η Αστυνομία έχει τις επιχειρησιακές δυνατότητες να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών. Θα της παρέχουμε κάθε πολιτική κάλυψη για να επιτελέσει την αποστολή της. Παράλληλα θα αναβαθμίσουμε την εκπαίδευση των Σωμάτων Ασφαλείας, με συνεχή μετεκπαίδευση, ενισχύοντας τους μηχανισμούς εσωτερικού ελέγχου για την αντιμετώπιση φαινομένων αυθαιρεσίας, διαφθοράς και κατάχρησης εξουσίας.
  • Φυλάσσοντας τα σύνορά μας από την ανεξέλεγκτη λαθρομετανάστευση. Καμία σοβαρή ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει τα σύνορά της ανοικτά.

Η ασφάλεια και η δημόσια τάξη είναι κοινωνικό αγαθό και θεμελιώδες δικαίωμα. Η διαφύλαξή των αγαθών αυτών δεν είναι αριστερή ή δεξιά πολιτική. Είναι βασική υποχρέωση της πολιτείας και προϋπόθεση ελευθερίας, ανάπτυξης και ευημερίας.