Οι αριθμοί διαψεύδουν τους δημαγωγούς – Εμφανής πλέον η φορολογική κόπωση…

Home / Άρθρα / Οι αριθμοί διαψεύδουν τους δημαγωγούς – Εμφανής πλέον η φορολογική κόπωση…
Οι αριθμοί διαψεύδουν τους δημαγωγούς – Εμφανής πλέον η φορολογική κόπωση…

Πολλοί δεν θέλουν να μιλούν με αριθμούς. Καλύπτονται πίσω από το ωραίο άκουσμα “μας ενδιαφέρουν οι άνθρωποι και όχι οι αριθμοί”.

Όμως η αλήθεια είναι ότι όσο και να φέρνουν απέχθεια, απέχθεια για λόγους δημαγωγίας και λαϊκισμού φυσικά, οι αριθμοί δείχνουν πως κινούνται τα πράγματα. Αριθμοί είναι το εισόδημα του καθενός μας, αριθμός είναι ο εθνικός μας πλούτος, αριθμοί είναι τα χρέη μας…

Είμαστε υποχρεωμένοι να παρακολουθούμε τους αριθμούς. Διαφορετικά πάμε στα τυφλά. Αν οι όποιοι αριθμοί επιδεινώνονται, μελετώντας τους και έχοντας διαγνώσει έγκαιρα την  αρνητική τους τροχιά, μπορούμε με διορθωτικές κινήσεις να διορθώσουμε τα πράγματα. Σε διαφορετική περίπτωση θα ψάχνουμε σωσίβιο, όταν το καράβι θα έχει αρχίσει να βουλιάζει.

Ας πάρουμε για παράδειγμα την πολυπόθητη ανάπτυξη της οικονομίας. Αυτή έρχεται με συγκεκριμένους τρόπους. Με αύξηση της κατανάλωσης, με αύξηση των επενδύσεων, με αύξηση των εξαγωγών, με μείωση των εισαγωγών. Αν δεν υπάρχουν δυναμικές σε αυτά τα δεδομένα, η ανάπτυξη δεν θα έρθει.

Δυστυχώς αυξημένη κατανάλωση με μειώσεις μισθών, συντάξεων και αποταμίευσης δεν έρχεται, αύξηση επενδύσεων με υψηλή φορολογία, κρατισμό και γραφειοκρατία, δεν γίνεται, ενώ τα ίδια χαρακτηριστικά εμποδίζουν τη βελτίωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της χώρας. Αυτοί είναι οι λόγοι που η χώρα βρίσκεται σε στασιμότητα και η ανάπτυξη δεν φαίνεται καν στον ορίζοντα.

Ομοίως και η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών μπορεί να εκτιμηθεί. Υψηλά φορολογικά έσοδα με ύφεση δεν έρχονται. Η αύξηση των ληξιπρόθεσμων στην εφορία κατά ένα δισ. ευρώ το χρόνο, αυτό μαρτυρά. Όσο φιλότιμο να έχουν οι Έλληνες να πληρώνουν τους φόρους τους, κάποια στιγμή φτάνει η ώρα που δεν μπορούν… Και νομίζω ότι οι αριθμοί που ακολουθούν, δείχνουν ότι η ώρα αυτή είναι ήδη εδώ… Η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών πλέον είναι στα όριά της…

 

(ποσά σε εκατ. ευρώ)

Α 4μηνο 2016

Α 4μηνο 2017

Στόχος Α 4μηνο 2017

Σύνολο φορολογικών εσόδων

12.511

12.361

12.288

Επιστροφές

978

1.262

978

Καθαρά φορολογικά έσοδα

11.533

11.099

11.310

 

Είναι εμφανές ότι οι επιδόσεις του πρώτου τετραμήνου του 2017, είναι κάτω και από τις αντίστοιχες του 2016 και κυρίως κάτω από τις αντίστοιχες των προβλέψεων για το πρώτο τετράμηνο του 2017.

Αν μάλιστα στα ανωτέρω νούμερα συνυπολογίσουμε και τη δυσκολία είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών, βλέπουμε μια κόπωση φόρων και εισφορών από την πραγματική οικονομία, που μπορεί να εκτροχιάσει τα πράγματα.

Θυμίζω, προκειμένου να έχουμε εικόνα των στόχων της χώρας, ότι η πρόβλεψη του πρωτογενούς πλεονάσματος για το έτος 2017 είναι 1,75% του ΑΕΠ. Αν η τάση αυτή συνεχιστεί, τότε η επίτευξη αυτού του πλεονάσματος θα αμφισβητηθεί και για να ικανοποιηθεί ο στόχος που έχει τεθεί, το δημόσιο θα αναβάλλει και άλλες πληρωμές προς των ιδιωτικό τομέα, ενώ χιλιάδες νέοι συνταξιούχοι θα περιμένουν αρκετούς μήνες ακόμα, μέχρι να οριστικοποιηθούν οι συντάξεις τους.

Τολμώ μάλιστα να προβλέψω ότι με αυτή την τάση των οικονομικών δεδομένων, ο στόχος επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ για το 2018, μάλλον πάει περίπατο… Μαζί και τα περίφημα αντίμετρα…

Οι αριθμοί ήδη αρχίζουν “να μιλούν”… Όποιος δεν τους ακούει ή δεν τους βλέπει, απλώς θα ψάχνει το σωσίβιο που προανέφερα…

Leave a Reply