Οι Έλληνες αξίζουν περισσότερα

Home / Άρθρα / Οι Έλληνες αξίζουν περισσότερα
Οι Έλληνες αξίζουν περισσότερα

Η επιστροφή στην κανονικότητα και η δημιουργία της Ελλάδας της επόμενης μέρας μπορεί να υπηρετηθεί μόνο με αύξηση του εθνικού πλούτου. Με μεγιστοποίηση της ευημερίας που όμως, συναρτάται από τη μεγιστοποίηση της ελευθερίας των πολιτών. Και ελευθερία σημαίνει πρωτίστως πολιτική και οικονομική ελευθερία, ενίσχυση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, μείωση του κρατικού παρεμβατισμού. Οικονομική ελευθερία σημαίνει μέρισμα δουλειάς και ευημερίας για όλους. Αυτή την πολιτική πιστεύουμε στη Νέα Δημοκρατία, προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε στη Γραμματεία Προγράμματος.

Οι προτεραιότητές μας όπως τις παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, είναι η προσέλκυση νέων ιδιωτικών επενδύσεων που θα δημιουργήσουν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

Στον τομέα των επενδύσεων η χώρα χρειάζεται αναπτυξιακό σοκ. Το 2016 οι επενδύσεις υποχώρησαν κάτω από 11,5% του ΑΕΠ, όταν ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη κυμαίνεται στο 20%. Επιπλέον τις τελυταίες μέρες βλέπουμε την Κυβέρνηση να κάνει το βίο αβίωτο σε μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις, όπως το Ελληνικό και η Ελληνικός Χρυσός, ενώ οι ιδεοληπτικές εμμονές κατά των αναγκαίων ιδιωτικοποιήσεων καθυστερούν την απελευθέρωση σημαντικών πόρων και διακινδυνεύουν τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Ας κρατήσουμε ότι για ουσιαστική αναστροφή της ύφεσης, απαιτούνται την επόμενη πενταετία 100 δις ευρώ επενδύσεων, κυρίως ιδιωτικών.

Και αυτό δεν μπορεί να συμβεί χωρίς συγκεκριμένες δράσεις. Πρέπει πλέον σοβαρά να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο ασθενή. Το παρεμβατικό, αναποτελεσματικό, πολύ μεγάλο σπάταλο κράτος, που εκμαύλιζε πολίτες και επιχειρηματική κοινότητα. Μάλιστα εκμαύλισε και το κόμμα μας που δεν θα πρέπει να είναι περίφανο για τις εκφράσεις του τύπου «τα δικά μας παιδιά…».

Η μείωση του Κράτους, μέσω του εξορθολογισμού του, είναι η ικανή και αναγκαία συνθήκη για τη μείωση των φορολογικών βαρών. Ένα σπάταλο και αναποτελεσματικό κράτος συντηρείται από υψηλή φορολογία που καθηλώνει την οικονομία, ενισχύει την φοροαποφυγή, άρα μειώνει τα κρατικά  έσοδα και έτσι καταλήγει σε νέους φόρους που οδηγούν τους πολίτες σε οικονομική ασφυξία. Σήμερα 4 εκ. συμπολίτες μας αδυνατούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, την ίδια στιγμή που οι κρατικές δαπάνες για μισθοδοσία αυξάνονται! Αυτός ο φαύλος κύκλος πρέπει να σπάσει. Και θα σπάσει μόνο αν ανασυγκροτήσουμε την κρατική μηχανή, με αξιολόγηση δομών και υπηρεσιών, κινητικότητα, διεύρυνση των συμπράξεων του Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα σε υποδομές και υπηρεσίες και  παραχώρηση υποστηρικτικών υπηρεσιών του Δημοσίου σε ιδιώτες.

Αυτά θα μας επιτρέψουν να προχωρήσουμε σε μείωση της φορολογίας. Εντός διετίας μπορούμε να μειώσουμε τον ΕΝΦΙΑ κατά 30%, τη φορολογία εισοδήματος των  επιχειρήσεων στο 20% (από το σημερινό 29%), των μερισμάτων από το 15% στο 5% και επίσης να μειώσουμε τις ασφαλιστικές εισφορές.

Η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και αύξησης της ευημερίας. Αυτή γίνεται με μια άλλη φιλοσοφία του κράτους σε σχέση με τη σημερινή. Δεν γίνεται με δασάρχες και αρχαιολόγους που βρίσκουν δάση και αρχαία στο Ελληνικό… Γίνεται με απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας, με ένα νέο χωροταξικό σχεδιασμό έτσι ώστε οι βιομηχανικές επενδύσεις κεφαλαίου να υλοποιούνται γρήγορα, γίνονται με παρεμβάσεις στον τομέα της Δικαιοσύνης για ταχύτερη επίλυση ζητημάτων που άπτονται επενδυτικών σχεδίων.

Η Ελλάδα της επόμενης μέρας θα έχει πραγματική κοινωνική πολιτική, που όμως θα βασίζεται σε νέες δουλειές και στο αυξημένο μέρισμα από την παραγωγή του ιδιωτικού τομέα και όχι από τα σημερινά περιστασιακά επιδόματα φτώχειας που παρέχει το αναποτελεσματικό πελατειακό μας κράτος.

Η Ελλάδα μπορεί καλύτερα, οι Έλληνες αξίζουν περισσότερα! Το πιστεύουμε και για αυτό θα εργαστούμε, ώστε να το κάνουμε πράξη!