Μάλλον δεν έχουν εικόνα…

Home / Άρθρα / Μάλλον δεν έχουν εικόνα…
Μάλλον δεν έχουν εικόνα…

Την ίδια στιγμή που τα κυβερνητικά στελέχη και ο Πρωθυπουργός πανηγύριζαν για το τέλος της λιτότητας, οι διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση πάνε στο άγνωστο, η ΕΛΣΤΑΤ διαψεύδει με διάστημα 12 λεπτών την πρωθυπουργική ευφορία για την ανάπτυξη και όλοι οι οικονομικοί και κοινωνικοί δείκτες χειροτερεύουν.

Και το ερώτημα που τίθεται είναι: «Καταλαβαίνουν τι κάνουν; Καταλαβαίνουν στοιχειώδη οικονομικά; Καταλαβαίνουν πώς λειτουργεί η οικονομία;»

  • Ο Υπουργός Οικονομικών που δήλωνε πριν ένα χρόνο ότι «αν η αξιολόγηση δεν κλείσει το καλοκαίρι του 2016, καήκαμε», σήμερα δηλώνει αισιόδοξος!!
  • Το 2016 κλείνει με μηδενική ανάπτυξη (ή αρνητική) ενώ οι προβλέψεις για το πρώτο τρίμηνο του 2017 είναι δυστυχώς, δυσοίωνες.
  • Από την αρχή του χρόνου έχουμε εκροές 4,2 δις ευρώ από το τραπεζικό σύστημα και αύξηση 1,5 δις ευρώ των κόκκινων δανείων.
  • Το ίδιο χρονικό διάστημα είχαμε 1,63 δις ευρώ νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές στο δημόσιο, με το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία να ανέρχεται στα 115 δις ευρώ.
  • Οι μεγάλες επενδύσεις (Ελληνικό, Περιφερειακά Αεροδρόμια) καρκινοβατούν.
  • Τον Ιανουάριο χάθηκαν 30.000 θέσεις μισθωτής εργασίας, αριθμός που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ 15ετίας και η ανεργία αυξήθηκε 1% πλησιάζοντας το 23,6%.
  • 600.000 εργαζόμενοι με ευέλικτες μορφές απασχόλησης εισπράττουν αμοιβές κάτω των 400 ευρώ.

Σήμερα δέκα εργαζόμενοι με τις εισφορές τους πληρώνουν ένα συνταξιούχο.

Η πραγματικότητα δείχνει ότι τα νούμερα δεν βγαίνουν και το χειρότερο είναι ότι οι κυβερνώντες δεν καταλαβαίνουν τι συμβαίνει.

Η χώρα χρειάζεται αλλαγή πορείας.

Χρειάζεται ένα αναπτυξιακό σοκ το συντομότερο δυνατό, πριν η σύγκρουση με την σκληρή πραγματικότητα καταστεί αναπόφευκτη. Η προσέλκυση επενδύσεων, η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, οι ιδιωτικοποιήσεις, είναι όροι εθνικής επιβίωσης και όχι ένα αναγκαίο κακό που μας επιβάλλεται.

Η αύξηση της παραγωγής, μέσα από επενδύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας, είναι η μόνη σταθερή και βιώσιμη λύση στα δομικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, είναι ο μόνος δρόμος να αυξηθεί το ΑΕΠ, δηλαδή ο εθνικός μας πλούτος, άρα και η οικονομική ευημερία του κάθε Έλληνα πολίτη.

Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας ευνοούν μία τέτοια αλλαγή παραδείγματος. Είμαστε ένας ευφυής και εξωστρεφής λαός, με εξειδικευμένο επιστημονικό και εργατικό δυναμικό και μία χώρα με τεράστια γεωπολιτικά χαρίσματα. Απαραίτητη προϋπόθεση για επιστροφή στην ανάπτυξη και στην ευρωπαϊκή κανονικότητα είναι ένας άλλος δημόσιος τομέας, εντελώς διαφορετικός από τον σημερινό. Ένας δημόσιος τομέας που θα υπηρετεί το νέο αναπτυξιακό μοντέλο. Με αξιολόγηση δομών, υπηρεσιών και ανθρώπινου δυναμικού, που θα στηρίζει την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις. Έτσι ώστε με χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές, με λιγότερη γραφειοκρατία, ευκολία στις αδειοδοτήσεις, με καθαρότητα στις χρήσεις γης, με ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης, με αύξηση του βαθμού ελευθερίας όλων, να γίνει ο καταλύτης για την ανάπτυξη και όχι το μόνιμο εμπόδιο σε κάθε προσπάθεια.

Η σημερινή κυβέρνηση δεν μπορεί να υπηρετήσει το νέο μοντέλο. Είναι ασύμβατη με την ευρωπαϊκή κανονικότητα. Από ιδεοληψία και ανικανότητα κρατά τη χώρα στο χθες. Η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η εναλλακτική επιλογή. Είναι μια σταθερή δύναμη που μπορεί να κρατήσει τη χώρα στην καρδιά της Ευρώπης, κάνοντας τις απαραίτητες τομές για να αφήσουμε οριστικά πίσω μας τα κακώς κείμενα των τελευταίων 40 ετών και έτσι να αφήσουμε πίσω την κρίση.
Η Κυβέρνηση δυστυχώς δεν καταλαβαίνει τα στοιχειώδη, έτσι κάθε μέρα που περνά χωρίς πολιτική αλλαγή είναι μία μέρα χαμένη για τον τόπο μας.

Leave a Reply