Κτηματογράφηση: Επιστροφή στον κρατισμό

Home / Uncategorized / Κτηματογράφηση: Επιστροφή στον κρατισμό
Κτηματογράφηση: Επιστροφή στον κρατισμό

Η χώρα τα τελευταία χρόνια, κυρίως μετά τη μεταπολίτευση, αύξησε τον πλούτο της μέσα από τη χρηματοδότηση του δημοσίου τομέα με κεφάλαια από τις διεθνείς αγορές. Ουσιαστικά εξέθρεψε τον κρατισμό, δημιούργησε ένα κράτος αντιπαραγωγικό, ένα δημόσιο που δεν καλύπτει τις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου.

Ακολουθήσαμε μια πορεία προς το γκρεμό. Ένα δρόμο που σταδιακά αύξανε την παρέμβαση του κράτους στην οικονομία και στην κοινωνία, αύξανε το κόστος λειτουργίας του, άρα τις ανάγκες του σε δανεικά κεφάλαια και φορολογικά έσοδα. Όσο μεγάλωνε το κράτος, τόσο γινόταν πιο αντιπαραγωγικό, πιο γραφειοκρατικό και φυσικά τόσο μείωνε την πολιτική, οικονομική και κοινωνική ελευθερία των πολιτών, των επιχειρήσεων και των πάσης φύσεως οργανισμών.

Τα χρόνια της κρίσης, ίσως και με την πίεση των δανειστών μας, τμήμα του πολιτικού κόσμου και της κοινωνίας κατάλαβε ότι αυτός ο δρόμος δεν πάει πουθενά και για να αυξήσουμε την παραγωγικότητα και ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας, έπρεπε να μειώσουμε τον κρατισμό.

Κάποια δειλά βήματα έγιναν. Όχι όμως αρκετά, για αυτό η χώρα βολοδέρνει στα ίδια επίπεδα εθνικού πλούτου, όταν ο κόσμος και η Ευρώπη αναπτύσσονται με σημαντικούς ρυθμούς.

Οι σημερινοί κυβερνώντες με τις πράξεις τους ξεκάθαρα δείχνουν τον δρόμο της επιστροφής στον κρατισμό. Οι περισσότερες ενέργειές τους αποτελούν πισωγύρισμα. Κάποια παραδείγματα έχω αναδείξει μέσα από το Capital.gr, άλλο ένα παρουσιάζω συνοπτικά στο παρόν άρθρο.

Κρατισμός στην κτηματογράφηση της χώρας: Η κτηματογράφηση είναι μια εξαιρετικά σημαντική διαδικασία. Έχει καθυστερήσει (στις συμπληγάδες του κρατισμού) πολλά χρόνια. Η ολοκλήρωσή της θα κάνει το τοπίο ξεκάθαρο, θα διευκολύνει τις συναλλαγές των πολιτών, θα κατοχυρώσει τη δημόσια περιουσία.

Είναι ένας κατ’ εξοχήν χώρος που χρειάζονται γρήγορες και ευέλικτες διαδικασίες, με όσο το δυνατό λιγότερη γραφειοκρατία, ώστε οι πολίτες να εξυπηρετούνται γρήγορα και ποιοτικά. Για αυτό και είχε υιοθετηθεί ένα πιο ευέλικτο δημόσιο πλαίσιο, αυτό της Ανώνυμης Εταιρίας και των ανεξάρτητων ιδιωτών υποθηκοφυλάκων.

Οι σημερινοί κυβερνώντες όμως έχουν άλλα σχέδια. Πιο συγκεκριμένα:

  • Άλλαξαν το νομικό πρόσωπο του κτηματολογίου από Α.Ε. σε ΝΠΔΔ, το έκαναν δηλαδή πολύ πιο γραφειοκρατικό και πλέον υπόκειται σε όλους τους περιορισμούς της δημόσιας διοίκησης. (βλ. γραφειοκρατία).
  • Προσέλαβαν στο νέο ΝΠΔΔ, όλους τους ανεξάρτητους υποθηκοφύλακες και το προσωπικό τους, αυξάνοντας κατά 800 άτομα το δημόσιο!Εν προκειμένω λειτουργούσαν συνολικά 399 υποθηκοφυλακεία εκ των οποίων μόνο τα 17 ήταν δημόσια και υπαγόμενα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, ενώ τα υπόλοιπα 382 λειτουργούσαν υπό ιδιωτικό καθεστώς. Οι 382 υποθηκοφύλακες, που αμείβονταν με δελτίο παροχής υπηρεσιών,είχαν την ευθύνη λειτουργίας των υποθηκοφυλακείων, οι ίδιοι ήταν υπεύθυνοι για προμήθειες και ότι άλλο χρειάζονταν για τη λειτουργία του γραφείου. Δεν υπήρχε δημόσιο λογιστικό, δεν υπήρχε γραφειοκρατία στη λειτουργία του γραφείου. Αν κάτι δεν λειτουργούσε καλά, οι ίδιοι, με έξοδά τους αναλάμβαναν να το αποκαταστήσουν.Τώρα όλα αυτά λειτουργούν κάτω από ένα Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, με υπάλληλο πλέον τον μέχρι χθες ιδιώτη υποθηκοφύλακα και σημερινό νέο δημόσιο υπάλληλο.
  • Μετέτρεψαν τη σχέση εργασίας 51 δικηγόρων της ΑΕ, από έμμισθη εντολή, σε δημοσίους υπαλλήλους-ΠΕ Νομικών!!, αφαιρώντας τους μάλιστα την άδεια ασκήσεως δικηγορικού επαγγέλματος!! Μάλιστα όσοι δεν επιθυμούν να παραμείνουν στο νέο καθεστώς, απομακρύνονται από το φορέα (με λήψη νόμιμης αποζημίωσης), χάνοντας έτσι το δημόσιο εξειδικευμένους στο θέμα δικηγόρους.
  • Και τέλος προβλέπουν και τρεις (νέους) αναπληρωτές Γενικούς Διευθυντές για την καλύτερη λειτουργία του νέου Οργανισμού!

Κρατισμός σε όλο του το μεγαλείο! Αυτός ο δρόμος, που θα έπρεπε να είναι παράδειγμα προς αποφυγή, δείχνει ότι αποτελεί στρατηγική επιλογή της σημερινής Κυβέρνησης.

Όμως πισωγύρισμα στον κρατισμό, σημαίνει καθυστέρηση στην ανάπτυξη και στην ευημερία. Αυτό δεν το κατανοούν οι σημερινοί κυβερνώντες.