Καθαρές απαντήσεις, τολμηρές μεταρρυθμίσεις

Home / Άρθρα / Καθαρές απαντήσεις, τολμηρές μεταρρυθμίσεις
Καθαρές απαντήσεις, τολμηρές μεταρρυθμίσεις

Το 11ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας ολοκληρώθηκε, εισάγοντας τις ακόλουθες τέσσερεις σημαντικές, για κομματικά συνέδρια καινοτομίες:

  1. Εκτός από τους συνέδρους, παρακολούθησαν τις εργασίες πλήθος παρατηρητών, πολίτες στην ουσία εκτός ΝΔ που ανταποκρίθηκαν θετικά στο κάλεσμά της.
  2. Παράλληλα, στο χώρο του Συνεδρίου, διοργανώθηκε, το Κοινωνικό Συνέδριο, με θεματικές που αφορούσαν κοινωνικά θέματα όπως προστασία της οικογένειας, ποιότητα ζωής στην τρίτη ηλικία, εθελοντισμός, δράσεις για τα άτομα με αναπηρία κ.α.
  3. Δόθηκε στα μέλη και στους συνέδρους, ο οικονομικός απολογισμός της ΝΔ και τα αποτελέσματα της προσπάθειας για οικονομική εξυγίανση που τέθηκε σε εφαρμογή από τον Ιανουάριο του 2016.
  4. Στο Συνέδριο στήθηκαν κάλπες. Όχι όμως για την εκλογή οργάνων, όπως συμβαίνει συνήθως, αλλά για να απαντήσουν οι σύνεδροι σε πραγματικά διλλήματα που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα πολιτικών, συνδιαμορφώνοντας με τον τρόπο αυτό τις προτάσεις της ΝΔ για την Ελλάδα του αύριο.

Αν κάποιος μελετήσει τις απαντήσεις που δόθηκαν θα διαπιστώσει ότι τα απλά μέλη της Νέας Δημοκρατίας τάσσονται, με τρόπο σαφή, υπέρ των τολμηρών μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η χώρα για την οριστική έξοδο από την κρίση και την οικονομική και θεσμική αναδιοργάνωση της.

Οι απαντήσεις που δείχνουν ένα ξεκάθαρο νέο δρόμο είναι:

  • Εισαγωγή ενός σταθερού φορολογικού συστήματος που θα μειώνει τον ΕΝΦΙΑ και τους φόρους για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.
  • Με συντριπτικό ποσοστό, οι σύνεδροι πιστεύουν ότι η πάταξη της εγκληματικότητας στα Εξάρχεια και στις άλλες εστίες ανομίας οφείλει να είναι κεντρική προτεραιότητα.
  • Ισχυρή είναι η πεποίθηση ότι θα πρέπει να υπάρξουν βαθιές τομές στη λειτουργία του Κράτους και της δημόσιας διοίκησης οι οποίες θα περιλαμβάνουν την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και την εισαγωγή περισσότερο ευέλικτων και ανοικτών – και στον ιδιωτικό τομέα – διαδικασιών στις προαγωγές και στις επιλογές διευθυντών της Δημόσιας Διοίκησης. Παράλληλα, η πλειοψηφία τάσσεται υπέρ τόσο της αποκέντρωσης αρμοδιοτήτων (Διαχείριση Πρωτοβάθμιας Υγείας από την Τοπική Αυτοδιοίκηση) όσο και της μεταφοράς λειτουργιών στον ιδιωτικό τομέα, όποτε κρίνεται ότι αυτός μπορεί να παρέχει καλύτερες υπηρεσίες με μικρότερο κόστος,
  • Τα μέλη της Νέας Δημοκρατίας δίνουν απαντήσεις και για μία σειρά ζητημάτων που αφορούν την Παιδεία, από τις οποίες ξεχωρίζει η ομόθυμη υποστήριξη του αιτήματος για αναθεώρηση του άρθρου 16, ώστε να επιτρέπεται η ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων, αλλά και η ανάγκη να τελειώνουμε με τους «αιώνιους» φοιτητές, ενώ σημαντική είναι και πρόταση να τίθεται η βάση εισαγωγής από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα.
  • Κατά τη γνώμη μου όμως, μεγαλύτερη σημασία από όλες τις απαντήσεις, έχει εκείνη που οι σύνεδροι με πλειοψηφία 64%, δηλώνουν ότι πρέπει να δοθεί στους εργαζομένους το δικαίωμα να επιλέγουν οι ίδιοι τον ασφαλιστικό τους φορέα μεταξύ του ΕΦΚΑ και των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών. Εμβληματική φιλελεύθερη μεταρρύθμιση που αν εφαρμοστεί, τότε η χώρα θα πετύχει σημαντικούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης.

H βάση της Νέας Δημοκρατίας εξέφρασε πιο προωθημένες απόψεις από αυτέρς που διατυπώνουν τα στελέχη του κόμματος στο δημόσιο διάλογο, δείχνοντας η κοινωνία είναι πολλές φορές πιο μπροστά από τους «επαγγελματίες» του χώρου. Οι απόψεις που εκφράστηκαν μέσω των απαντήσεων στα διλλήματα πολιτικής απηχούν σε ένα πλειοψηφικό κομμάτι των πολιτών που ξεπερνά τα στενά κομματικά μας όρια. Αυτό τον κόσμο πρέπει να εκφράσει η Νέα Δημοκρατία, υιοθετώντας ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες λύσεις όπως επιτάσσουν η κρισιμότητα των στιγμών και η αίσθηση του καθήκοντος που φέρει ο καθένας από εμάς.