Η πρόταση Μητσοτάκη για αδειοδότηση μεγάλων επενδύσεων θα κάνει τη διαφορά

Home / Uncategorized / Η πρόταση Μητσοτάκη για αδειοδότηση μεγάλων επενδύσεων θα κάνει τη διαφορά
Η πρόταση Μητσοτάκη για αδειοδότηση μεγάλων επενδύσεων θα κάνει τη διαφορά

Σε κανένα κράτος του κόσμου δεν μπορούν να υπάρξουν εργαζόμενοι χωρίς επιχειρήσεις και επιχειρήσεις χωρίς επιχειρηματίες. Μία χώρα η οποία δαιμονοποιεί την επιχειρηματικότητα και αντιδρά στις επενδύσεις είναι καταδικασμένη στη φτώχεια. Η μοναδική φιλολαϊκή πολιτική σε καιρό κρίσης είναι η δημιουργία δουλειών, η αύξηση της ζήτησης της εργασίας. Στην οικονομία ότι επιδοτείς παίρνεις. Αν επιδοτήσεις την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις θα εισπράξεις πλούτο και κέρδη για τους πολλούς. Αν επιδοτήσεις επιδόματα και φτώχεια θα εισπράξεις φτώχεια για όλους.

Η χώρα τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να επιδοθεί σε ένα μπαράζ επενδύσεων για να αυξηθεί το ΑΕΠ και να μειωθεί η ανεργία Στην Νέα Δημοκρατία γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ο μοναδικός δρόμος περνά μέσα από την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και την δημιουργία φιλοεπενδυτικού κλίματος. Την επόμενη πενταετία θα απαιτηθούν ιδιωτικές επενδύσεις 100 δις ευρώ σε τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας, για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε νέες θέσεις ποιοτικής και καλά αμειβόμενης εργασίας και να προσεγγίσουμε ρυθμούς ανάπτυξης 4% ετησίως.

Ένας από τους κρίσιμους τομείς για την προσέλκυση επενδύσεων είναι ο τομέας της αδειοδότησης μεγάλων επιχειρήσεων – επενδύσεων. Όλοι έχουμε στο μυαλό μας παραδείγματα μεγάλων επενδύσεων που είτε έχουν κολλήσει στα γρανάζια της γραφειοκρατίας, είτε  δεν έγιναν ποτέ, είτε ολοκληρώθηκαν μετά από δεκαετίες δοκιμάζοντας τα νεύρα και τις αντοχές των επενδυτών (περίπτωση Costa Navarino στην Μεσσηνία).

Μέχρι σήμερα έχουν βαλτώσει, μεταξύ άλλων, η επένδυση της Ελληνικός Χρυσός στη Χαλκιδική ύψους 2 δισ. ευρώ, που στην ολοκλήρωσή της θα δημιουργούσε 1.600 νέες θέσεις εργασίας, η επένδυση της ιταλικής Enel για αιολικό πάρκο στη Νότια Εύβοια ύψους 300 εκατ. ευρώ, η τουριστική επένδυση στην Κασσιόπη Κέρκυρας ύψους 100 εκατ. ευρώ, η δημιουργία εμπορικού πολυχώρου από την BlackRock στην Ακαδημία Πλάτωνος 300 εκατ. ευρώ, η οικιστική τουριστική επένδυση και η δημιουργία γηπέδων γκολφ στην Αφάντου Ρόδου, 300 εκατ. ευρώ. Αφήνουμε στο τέλος την πιο εμβληματική επένδυση στην χώρα, την ανάπλαση στο Ελληνικό που θα ξεπεράσει τα 7 δις ευρώ και ακόμα τα έργα δεν έχουν ξεκινήσει.

Πολλές επενδύσεις «κολλάνε» σε ένα απίστευτα γραφειοκρατικό αδειοδοτικό κυκεώνα. Έλλειψη πολιτικής βούλησης, συνεχή προσκόμματα της κρατικής γραφειοκρατίας, υπουργικές αποφάσεις και καθυστερήσεις, κλείσιμο του ματιού σε δήθεν οικολογικές οργανώσεις και συλλογικότητες, δικαστικές εμπλοκές μετά από προσφυγές λίγων ανθρώπων, στερούν από την χώρα δουλειές, θέσεις εργασίας και από τους πολίτες πλούτο και εισοδήματα.

Στη Νέα Δημοκρατία κάνουμε μία μεγάλη τομή στον τομέα της αδειοδοτικής διαδικασίας, εισάγοντας αποκλειστικές προθεσμίες για την αδειοδότηση μεγάλων και εμβληματικών επενδύσεων. Όταν οι προθεσμίες αυτές δεν θα τηρούνται, τότε η αρμοδιότητα θα μεταβιβάζεται σε μια υπερκείμενη Αρχή σε επίπεδο Υφυπουργού. Οι επενδύσεις δεν θα εμπλέκονται σε ένα φαύλο κύκλο καθυστέρησης και ματαίωσης. Όποιος θέλει να επενδύσει στη χώρα μας θα έχει απέναντί του ένα φιλικό κράτος και μία κυβέρνηση σύμμαχο. Το μήνυμα που θα περάσει μία τέτοια μεταρρύθμιση στην επενδυτική κοινότητα θα έχει άμεσα αποτελέσματα για την χώρα.  

Η σημερινή κυβέρνηση δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτόν τον ρόλο. Ξεπερνά τις ιδεολογικές της αντοχές. Δεν πιστεύει στην πολιτική αυτή. Αρκείται σε μεγαλόστομες διακηρύξεις, ενώ στην πράξη χαϊδεύει το βαθύ κράτος και τις συντεχνίες του, καθώς από αυτό προέρχεται. Προυπόθεση για επενδύσεις στην πατρίδα μας είναι η πολιτική αλλαγή που θα ξεριζώσει τον κρατισμό. Και ευτυχώς αυτή δεν θα αργήσει.