Η ιδιαίτερη σημασία να διαθέτουν αρετές οι πολιτικοί

Home / Άρθρα / Η ιδιαίτερη σημασία να διαθέτουν αρετές οι πολιτικοί
Η ιδιαίτερη σημασία να διαθέτουν αρετές οι πολιτικοί

Κάθε άνθρωπος έχει προτερήματα και ελαττώματα. Αρετές και αδυναμίες.

Πολλές φορές μάλιστα όταν διακυβεύονται συμφέροντα (πολιτικά, οικονομικά, επαγγελματικά), μπορεί να εκδηλωθούν ακόμα εντονότερα τα στοιχεία του χαρακτήρα του καθενός από εμάς.

Η πολιτική είναι ο κατ ΄εξοχήν χώρος που βοηθά την ανάπτυξη και ανάδειξη των αρνητικών χαρακτηριστικών της ανθρώπινης προσωπικότητας.

Επιπλέον αν αυτά τα χαρακτηριστικά υπάρχουν σε άτομα με σημαντικές εξουσίες, τότε μπορεί η έκφρασή τους να έχει από αρνητικά αποτελέσματα σε άλλους ανθρώπους, μέχρι καταστροφικές συνέπειες για ολόκληρους λαούς και για την ανθρωπότητα.

Η ιστορία του κόσμου τα τελευταία 3.000 χρόνια, είναι γεμάτη από τέτοια παραδείγματα. Ομοίως και η ιστορία του αρχαίου, αλλά και του νεώτερου ελληνισμού.

Το εύρος όλων των δυνατών συναισθηματικών εκφράσεων, αλλά και ενεργειών που μπορεί να εκδηλώσει ένας άνθρωπος, είναι πραγματικά τεράστιο και συνάμα τρομακτικό.

Κυμαίνεται από μαζικές δολοφονίες, γενοκτονίες, σφαγές, μέχρι εκδηλώσεις ακραίας αγάπης, σεβασμού και υπερβολικής φροντίδας για συνανθρώπους, ακόμα και για ζώα.

Όσο πιο ισχυρή θέση εξουσίας έχει ένας άνθρωπος, τόσο η εκδήλωση των συναισθηματικών του εκφράσεων αποκτά μαζικότερα αποτελέσματα.

Ένας δολοφόνος, όσο μανιακός και να είναι, έχει περιορισμένη δυνατότητα φόνων να διαπράξει μέχρι να συλληφθεί. Ένας παρανοϊκός ηγέτης όμως, έχει τη δύναμη να προκαλέσει ολοκαύτωμα στην ανθρωπότητα, να δολοφονήσει μαζικά, να καταστρέψει.

Από την άλλη πλευρά, ένας καλοσυνάτος άνθρωπος, μπορεί να κάνει αγαθοεργείες και να βοηθήσει συνανθρώπους του, ανάλογα με τις οικονομικές του δυνατότητες, που τις περισσότερες φορές είναι περιορισμένες.

Ένας όμως αγαθός ηγέτης, μπορεί με τις ενέργειές του να ωφελήσει σημαντικά πολύ περισσότερους ανθρώπους και μπορεί να αλλάξει θετικά την πορεία του λαού του.

Η θέση εξουσίας λοιπόν, μοχλεύει σημαντικά τα αποτελέσματα των συναισθηματικών εκφράσεων ή διαταραχών των ηγετών.

Και αυτό θέλει ιδιαίτερη προσοχή από τους πολίτες.

Η επιλογή του αντιπροσώπου τους, είναι η κορυφαία δυνατότητά τους και πρέπει να γίνεται με προσοχή και σύνεση, χωρίς απερισκεψία και συναισθηματισμούς.

Η επιλογή ηγετών με αρετές είναι το ζητούμενο.

Ηγέτες χωρίς αρετές, που συνειδητά επενδύουν στις αδυναμίες και στα ένστικτα των πολιτών, είναι παραδείγματα προς αποφυγή. Ηγέτες που λένε ψέματα, ηγέτες δημαγωγοί που λαϊκίζουν, που λένε ότι θέλει ο κόσμος να ακούσει, που τάζουν στους πάντες τα πάντα, που υπόσχονται λιγότερο μόχθο και λιγότερη προσπάθεια, που συνειδητά παραπλανούν τους πολίτες, που συνειδητά συκοφαντούν, είναι ηγέτες χωρίς αρετές και οι πολίτες δεν μπορούν να περιμένουν τίποτε το θετικό από αυτούς.

Πρέπει ο λαός να διακρίνει την έλλειψη αρετών και να τους κλείνει το δρόμο, γιατί αν τέτοιοι άνθρωποι αποκτήσουν εξουσία, τότε μπορεί να γίνουν ιδιαίτερα επικίνδυνοι.

Δεν είναι αρετές το ψέμα και η δημαγωγία. Δεν είναι αρετές η εκδικητικότητα και η αλαζονεία. Δεν είναι αρετές η ματαιοδοξία και η έλλειψη σεβασμού στον άλλον, δεν είναι αρετές η αγένεια, η μαγκιά. Δεν είναι αρετή η διατύπωση μιας εξυπνάδας για εντυπωσιασμό, δεν είναι αρετή να λέει κάποιος ατάκες χωρίς περιεχόμενο, δεν είναι αρετή η βραχυπρόθεσμη στόχευση που επενδύει στο τώρα και ξεχνά το αύριο.

Αντίθετα η ευγένεια, η ειλικρίνεια, η σεμνότητα, ο σεβασμός, η ηπιότητα, η συναίνεση, είναι αρετές που αν τις διαθέτει ένας ηγέτης, τότε μπορεί να πάει την κοινωνία μπροστά. Η μακροπρόθεσμη στόχευση, η συνέπεια λόγων και έργων, η ανάληψη ευθυνών, είναι αρετές που πάνε τις κοινωνίες μπροστά, είναι αρετές που αν τις διακρίνουμε σε κάποιο ηγέτη, πρέπει να επενδύουμε σε αυτόν.

Είναι λοιπόν εξαιρετικά σημαντικό για τους πολίτες στην αξιολόγηση των πολιτικών που θα τους εκπροσωπούν και θα διαχειρίζονται τα συμφέροντά τους, να αξιολογούν κυρίως το ήθος και τις αρετές τους, ακόμα περισσότερο και από τις όποιες ικανότητες, που πολλές φορές βέβαια μπορεί να μην επιβεβαιωθούν.

Οι πολίτες με τις επιλογές τους καθορίζουν το μέλλον τους και στο μέλλον μας οδηγούν με ασφάλεια άνθρωποι με αρχές και αρετές.

Leave a Reply