Η Ελλάδα για μια ακόμα χρονιά συνεχίζει να αποκλίνει από τις υπόλοιπες χώρες

Home / Uncategorized / Η Ελλάδα για μια ακόμα χρονιά συνεχίζει να αποκλίνει από τις υπόλοιπες χώρες
Η Ελλάδα για μια ακόμα χρονιά συνεχίζει να αποκλίνει από τις υπόλοιπες χώρες

Ο Πρωθυπουργός τον τελευταίο καιρό προσπαθεί να πείσει ότι η οικονομία “αναθερμαίνεται”, βασιζόμενος στο ότι το 2017 η χώρα μας παρουσίασε πραγματική ανάπτυξη (σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ) κατά 1,35%.

Επιτυχία θα πει κάποιος, αφού μετά από μια οκταετία ύφεσης (με εξαίρεση την ανάπτυξη του 2014), ο θετικός ρυθμός ανάπτυξης άνω του 1%, μοιάζει με σημαντικό επίτευγμα.

Μακάρι τα πράγματα να ήταν έτσι, αλλά πολύ φοβάμαι ότι δυστυχώς για τη χώρα η κατάσταση είναι διαφορετική.

Οφείλουμε να δούμε το θέμα της ανάπτυξης, όχι μόνο σε απόλυτα μεγέθη, αλλά συγκριτικά:

(α) με την πορεία της Ευρωζώνης και του υπόλοιπου κόσμου και

(β) με τους στόχους της ίδιας της Κυβέρνησης για την ανάπτυξη του 2017.

Έχουμε και λέμε λοιπόν:

Το Σεπτέμβριο του 2016, στην έκθεσή του ο ΟΟΣΑ, προέβλεπε για το 2017, ανάπτυξη στην Ευρωζώνη κατά 1,4% και ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας κατά 3,2%. Τα πραγματικά μεγέθη διαμορφώθηκαν σε 2,34% για την Ευρωζώνη και εκτιμώνται σε 3,7% για την παγκόσμια οικονομία (έκθεση ΟΟΣΑ Μαρτίου 2018).

Αντιθέτως οι αρχικές προβλέψεις της ελληνικής Κυβέρνησης για ανάπτυξη το 2017 ήταν 2,7% (προϋπολογισμός 2017), οι οποίες σταδιακά μειώνονταν και τελικά ο ρυθμός ανάπτυξης το 2017 ήταν από μισός από τον προβλεπόμενο!

Συνοπτικά η διαφορά των προβλέψεων έχει ως εξής:

 

Πρόβλεψη για το 2017

Προσωρινά στοιχεία 2017

Απόκλιση πρόβλεψης

Ευρωζώνη

1,4%

2,34%

+ 67%

Παγκόσμια Οικονομία

3,2%

3,7%

+ 15,6%

Ελλάδα

2,7%

1,35%

– 50%

Τα στοιχεία του πίνακα μιλούν από μόνα τους. Η ευρωζώνη και η παγκόσμια οικονομία αναπτύσσονται ταχύτερα από τις προβλέψεις, ενώ η Ελλάδα μόλις φτάνει στο μισό των προβλέψεων. Τα εισοδήματα στην Ευρώπη και στον κόσμο αυξάνονται και αυξάνουν μαζί την εξωτερική ζήτηση για προϊόντα και υπηρεσίες, αλλά η Ελλάδα αδυνατεί να εκμεταλλευτεί την αύξηση της ζήτησης και φυσικά αδυνατεί να την μεταφράσει σε εξαγωγές και νέες επενδύσεις.

Επιπλέον σημειώνεται ότι η Ευρωζώνη αναπτύσσεται με 2,34%, η Ελλάδα με 1,35%, άρα η απόσταση που μας χωρίζει με τους Ευρωπαίους μεγαλώνει.

Κάτι φαίνεται ότι δεν πάει καλά λοιπόν. Μάλιστα η όποια ανάπτυξη είχε η χώρα μας το 2017, προέρχεται σχεδόν αποκλειστικά από τον τουρισμό και τις επενδύσεις που είχε δρομολογήσει η προηγούμενη Κυβέρνηση (Fraport, ΟΛΠ κλπ).

Είναι εξαιρετικά αρνητικό να αποκλίνουμε από την ευρωζώνη. Η αναιμική ανάπτυξη του 1,35%, μετά από 8ετή ύφεση και μάλιστα με σημαντική απόκλιση τόσο από τις χώρες της Ευρωζώνης, όσο και από τον υπόλοιπο κόσμο, είναι ήττα. Δείχνει τα σοβαρά δομικά προβλήματα της οικονομίας μας. Δείχνει ότι δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε την ανάπτυξη των ανεπτυγμένων χώρων και η απόκλιση από αυτές συνεχίζεται, δείχνει ότι δεν μπορούμε να πάρουμε μερίδιο από την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης, αντίθετα η σημαντική αύξηση των εισαγωγών μας, η αύξηση του εμπορικού μας ελλείμματος δείχνει ότι το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας χειροτερεύει.

Η Κυβέρνηση παρόλα αυτά πανηγυρίζει. Νομίζω ότι δεν αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα, δεν αντιλαμβάνεται ότι ο κόσμος αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς, δεν αντιλαμβάνεται ότι το στοίχημα του εθνικού πλούτου κρίνεται στην εξωστρέφεια της οικονομίας μας.

Τα πράγματα είναι απλά. Η χώρα αποτελεί τμήμα της παγκόσμιας οικονομίας. Πλέον οι αγορές στόχοι είναι εκτός των συνόρων μας. Αυτές πρέπει να κερδίσουμε, από αυτές θα αυξήσουμε τον εθνικό μας πλούτο.

Ο δρόμος για να το πετύχουμε είναι ένας. Εξωστρέφεια που προϋποθέτει γνώση και καινοτομία. Εξωστρέφεια που προϋποθέτει να μην βάζουμε εμπόδια στην επιχειρηματικότητα. Εμπόδια που βάζει μόνο ο κρατισμός που έχει παραλύσει τη χώρα τα τελευταία χρόνια. Άρα η εξωστρέφεια και η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας, είναι απόλυτα συνυφασμένη με την καινοτομία, που κι αυτή με τη σειρά της εξαρτάται από το ρόλο, την παρέμβαση και το ρόλο του κράτος.

Αν δεν ξεριζώσουμε τον κρατισμό που μας ταλαιπωρεί τα τελευταία 40 χρόνια, η απόκλιση της χώρας από τον υπόλοιπο κόσμο, θα συνεχίζεται…