Η ανακύκλωση και η ανάκτηση είναι στοιχείο πολιτισμού και σεβασμού στο περιβάλλον

Η ανακύκλωση και η ανάκτηση είναι στοιχείο πολιτισμού και σεβασμού στο περιβάλλον

Θα πρέπει να εντείνουμε την προσπάθεια μας όχι επειδή μας το λέει η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά γιατί κάθε προϊόν που ανακτάμε και ανακυκλώνουμε και μπορεί να ξαναμπεί στην οικονομία επιβαρύνει λιγότερο το περιβάλλον. Συνεπώς η ανακύκλωση και η ανάκτηση δεν είναι κάτι που πρέπει να κάνουμε επειδή μας το επιβάλλει κάποιος άλλος κάποιος τρίτος πρέπει να το κάνουμε διότι είναι στοιχείο πολιτισμού. Αυτό υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μανώλης Γραφάκος, σε ρα διοφωνική του συνέντευξη στον Real FM και στους Γιώργο Ψάλτη και Στεφανία Κατσίμη στις 27.9.2019

Ο Μανώλης Γραφάκος συνέχισε λέγοντας:

“Αυτό το οποίο θα αλλάξει έντονα τα επόμενα τέσσερα χρόνια είναι ότι θα μπει στη ζωή του πολίτη και ο καφέ κάδος. Αυτός είναι ο κάδος στον οποίο θα πετάμε τα βιοαπόβλητα, δηλαδή τροφές, υπολείμματα κηπουρικής και άλλα απορρίμματα τα οποία δεν έχουν λόγο να πηγαίνουν σε χωματερές και να θάβονται. Αυτό το μέγεθος δεν είναι μικρό. Σε σχέση με τα αστικά απόβλητα είναι ένα ποσοστό το οποίο ανάλογα με την περιοχή κινείται μεταξύ 42 και 47%, είναι δηλαδή ένα πολύ μεγάλο μέγεθος.

Με κατάλληλες επεξεργασίες μπορεί να πάρουμε από αυτό από κομπόστ μέχρι ενέργεια.

Όμως εκείνο που πρέπει να κάνουμε εμείς και είναι το πρώτο στοίχημα μας είναι να δημιουργήσουμε ένα σύστημα συλλογής το οποίο ξεκινάει μέσα από το σπίτι του καθενός από εμάς”.