Η ανάπτυξη θα είναι κάτω από 1,3% το 2017. Η αρχική πρόβλεψη μιλούσε για 2,3

Home / Άρθρα / Η ανάπτυξη θα είναι κάτω από 1,3% το 2017. Η αρχική πρόβλεψη μιλούσε για 2,3
Η ανάπτυξη θα είναι κάτω από 1,3% το 2017. Η αρχική πρόβλεψη μιλούσε για 2,3

Όταν στοχεύεις ανάπτυξη 2,7% και πετυχαίνεις στόχο περίπου στο μισό και μετά μιλάς για υπεραπόδοση της οικονομίας, τότε είσαι πέρα για πέρα λαϊκιστής και δημαγωγός.

Τη Δευτέρα ο Πρωθυπουργός κος Αλέξης Τσίπρας μίλησε για υπεραπόδοση της οικονομίας και έτσι δικαιολόγησε το ποσό των 1,4 δισ. που θα επιστρέψει στους πολίτες.

Είναι προφανές ότι υπεραπόδοση δεν υπάρχει. Η οικονομία πάει χειρότερα από τις προβλέψεις. Για να έχεις υπεραπόδοση ή θα πρέπει ο ρυθμός ανάπτυξης να είναι μεγαλύτερος από αυτό που έχεις προβλέψει, ή τα έσοδα να είναι περισσότερα από όσα έχεις προβλέψει. Φυσικά δεν συμβαίνει ούτε το ένα, ούτε το άλλο. Πιο συγκεκριμένα:

  • Για την ανάπτυξη οι αρχικές προβλέψεις ήταν 2,7% και τελικά όλα δείχνουν ότι θα κυμανθεί κάτω από το μισό του στόχου. Μάλιστα και αυτή η άνοδος δεν είναι βιώσιμη, διότι προέρχεται από κατανάλωση που γίνεται από τις αποταμιεύσεις των Ελλήνων.
  • Για τα φορολογικά έσοδα, οι καθαρές εισπράξεις το 9μηνο του 2017, ήταν κατά 2,4 δισ. ευρώ χαμηλότερες του αρχικού στόχου.

Άρα που η υπεραπόδοση;

Η αλήθεια είναι απλή. Ο κ. Τσίπρας δεν πληρώνει υποχρεώσεις του δημοσίου προς δικαιούχους και για αυτό σπεύδει να μοιράσει 1,4 δις.

Θυμίζω ότι το κράτος οφείλει:

  • Συνολικό ποσό που ξεπερνά τα 3 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία για την 30/9/2017.
  • Δεν έχουν εκκαθαριστεί 138.000 κύριες συντάξεις, 126.000 επικουρικές και 000 εφάπαξ, με συνολικές οφειλές προς τους συνταξιούχους που ξεπερνούν τα 2,5 δις ευρώ.

Με άλλα λόγια αντί να πληρώσει υποχρεώσεις ο κ. Τσίπρας, μοιράζει χρήματα σε ένα οικονομικό περιβάλλον αρνητικό και διατηρεί υψηλές τις υποχρεώσεις του δημοσίου, υψηλότερες και από όσο τις παρέλαβε στο τέλος του 2014.

Δεν έχουμε καμία απαίτηση από έναν άνθρωπο που προεκλογικά έταξε στους πάντες τα πάντα, να αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα. Προσωπικά δεν έχω αμφιβολία, ότι όπως στην αντίστοιχη περίπτωση του 2016, έτσι και φέτος, η προσπάθεια εκμαυλισμού του κ. Τσίπρα δεν θα έχει αποτέλεσμα.

Η πραγματικότητα που βιώνουν οι πολίτες είναι τελείως διαφορετική από αυτή που θέλει να παρουσιάσει ο κ. Πρωθυπουργός. Υψηλή φορολογία και υψηλές ασφαλιστικές εισφορές, για να διατηρείται ένα πελατειακό, αλλά συνάμα αντιπαραγωγικό και κοστοβόρο δημόσιο. Ένα δημόσιο που κάνει ότι μπορεί για να διώξει ιδιωτικές επενδύσεις, τη μοναδική υγιή χρηματοδότηση της χώρας.

Στον τομέα της ενέργειας ο Πρωθυπουργός πρόσφατα υποσχέθηκε μέχρι το 2020 την κατάργηση των χρεώσεων των ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας). Είχε επισημανθεί ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατο με βάση τις κυβερνητικές επιλογές για την ενέργεια, τη ΔΕΗ και τον ΑΔΜΗΕ. Απαιτούνται χρήματα για τη σύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική χώρα, χρήματα που αδυνατεί να τα εξασφαλίσει η κυβέρνηση, άρα το έργο πάει πίσω και οι τότε εξαγγελίες του κ. Τσίπρα είναι άνευ περιεχομένου.

Η χώρα χρειάζεται το συντομότερο αλλαγή πορείας. Με μείωση ρόλου, παρέμβασης και κυρίως κόστους του κράτους. Με μόνιμη μείωση φόρων, αντί έκτακτα επιδόματα που δίνει ο κ. Τσίπρας. Μείωση φόρων που θα φέρει νέες επενδύσεις, νέες δουλειές και ευημερία. Αυτή την άλλη πορεία της χώρας είμαστε πλέον έτοιμοι να την εφαρμόσουμε μετά τις προσεχείς εκλογές.