Ερώτηση: Και πόσοι εργαζόμενοι απασχολούνται στην επιχείρησή σας

Home / Άρθρα / Ερώτηση: Και πόσοι εργαζόμενοι απασχολούνται στην επιχείρησή σας
Ερώτηση: Και πόσοι εργαζόμενοι απασχολούνται στην επιχείρησή σας

Απάντηση: Ε… νομίζω περίπου 530, μάλλον όχι… κοντά στους 865..
Συμπέρασμα: Που πας βρε Καραμήτρο!!!

Ξεκαθαρίζω ευθύς εξαρχής, ότι δεν θέλω να προσβάλω τους συμπολίτες μας που φέρουν το όνομα «Καραμήτρος». Απλά χρησιμοποιώ τη γνωστή φράση από το ανέκδοτο, η οποία νομίζω ότι ταιριάζει στη διαπίστωση, ότι η ελληνική πολιτεία, διαχρονικά και μέχρι το 2009, δεν είχε σαφή εικόνα για τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων που απασχολούσε.

Μέχρι τότε βέβαια κανένα πρόβλημα με αυτό, διότι η αύξηση του αριθμού τους και η αύξηση των απολαβών τους γίνονταν αδιατάρακτα. Τα όποια ελλείμματα του κράτους, καλύπτονταν απρόσκοπτα από δάνεια.

Μετά όμως τα δάνεια σταμάτησαν και τα πράγματα δυσκόλεψαν. Τότε αποφάσισε το ελληνικό κράτος να πράξει αυτό που κάνει ακόμα και ο κάθε μικρός επιχειρηματίας. Να μάθει πόσους εργαζομένους απασχολεί και πληρώνει…

Το έμαθε; Δεν είμαι απολύτως βέβαιος αν το έμαθε έγκαιρα και πλήρως μέχρι το 2013…

Σύμφωνα με τα στοιχεία που πρόσφατα επικαλέστηκε ο κος Γιάννης Μιχελάκης, που έχει διατελέσει Υπουργός Εσωτερικών, άρα λογικά έχει αξιόπιστα δεδομένα, το 2009 υπηρετούσαν στο Δημόσιο 530.589 υπάλληλοι και το 2004 υπηρετούσαν 472.332.

Δεν διευκρινίζει αν στα στοιχεία αυτά περιλαμβάνονται και οι υπάλληλοι ορισμένου χρόνου, που στο ίδιο άρθρο τους ανεβάζει το έτος 2004 σε 128.963.

Αντίθετα όμως, από την επίσημη βάση δεδομένων του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης προκύπτει ότι μόνο οι μόνιμοι και έκτακτοι δημόσιοι υπάλληλοι του στενού δημόσιου τομέα ανήλθαν το 2009 σε 865.153 άτομα (δεν υπολογίζονται μάλιστα οι μετακλητοί, αιρετοί, υπάλληλοι των ΝΠΙΔ του στενού δημοσίου τομέα, υπάλληλοι ΔΕΚΟ κλπ). Αν υπολογιστούν όλοι αυτοί, τότε ο αριθμός τους ανέρχεται σε 1.026.434 άτομα!!!

Χάος! Τεράστια απόκλιση! Τεράστια όμως και τα νούμερα!

Τι από τα δύο είναι αλήθεια για το έτος 2009, δεν γνωρίζω, όπως δεν γνωρίζω τι έχει συμβεί πριν το 2009. Μια διαφορά της τάξης των 315.000 δημοσίων υπαλλήλων που δίνεται από δύο διαφορετικές, κατά τεκμήριο αξιόπιστες πηγές, είναι τραγικά μεγάλη και ενδεικτική του χάους που επικρατούσε.

Αυτό όμως δείχνει, ότι η Ελληνική πολιτεία, μέχρι τότε είχε χάσει κυριολεκτικά τη μπάλα σε σχέση με τους απασχολούμενος στο δημόσιο τομέα. Και αυτό δεν είναι άσχετο με τον οικονομικό κατήφορο που ακολούθησε.

Έπρεπε να έρθει το 2013, για να αποκτήσουμε μια πλήρη εικόνα των απασχολούμενων στο δημόσιο. Από τότε πλέον ξέρουμε πόσοι απασχολούνται ανά υπουργείο, ανά σχέση εργασίας, πόσοι αποχωρούν και πόσοι προσλαμβάνονται κατ’ έτος.

Αφού ξέρουμε λοιπόν λίγο καλύτερα το τι συμβαίνει, ας δούμε λίγο και τους αριθμούς:

– 2012, εργαζόμενοι 735.561
– 2013, εργαζόμενοι 680.238, μείωση 7,52%
– 2014, εργαζόμενοι 657.584, μείωση 3,33%
– 2015, εργαζόμενοι 653.463, μείωση 0,63%
– 2016 Απρίλιος, εργαζόμενοι 663.165 αύξηση 1,48%

Κλείνοντας σημειώνω ότι προσπάθησα να κάνω δύο πράγματα με το άρθρο αυτό.

α) Να δώσω τη διάσταση των αριθμών, που είναι πράγματι εντυπωσιακοί και
β) Να δώσω την εικόνα του χάους. Ειδικά εδώ ανακύπτει το ερώτημα τι έλεγχος πάνω στις δημόσιες δαπάνες υπήρχε, αφού ούτε οι υπεύθυνοι δεν είχαν εικόνα καν για τους απασχολούμενος στο Δημόσιο; Είναι αδύνατο να υπάρξει έλεγχος των κρατικών δαπανών, αν δεν γνωρίζουμε ακριβώς, ανά πάσα στιγμή πόσοι δημόσιοι υπάλληλοι απασχολούνται, πού απασχολούνται και γιατί και από που πληρώνονται.

Υπάρχει όμως ένα κύριο ερώτημα: Χρειάζονται τόσοι πολλοί υπάλληλοι στη χώρα;

Η απάντηση θα δοθεί αφού πρώτα απαντήσουμε στο ερώτημα: «Τι κράτος θέλουμε;»

Leave a Reply