Επιχειρηματικότητα ο κύριος μοχλός ανάπτυξης

Home / Άρθρα / Επιχειρηματικότητα ο κύριος μοχλός ανάπτυξης
Επιχειρηματικότητα ο κύριος μοχλός ανάπτυξης

Η κυβέρνηση δεν βοηθά την επιχειρηματικότητα και με αυτό τον τρόπο εμποδίζει τη χώρα να περάσει σε τροχιά ανάπτυξης. Υψηλές ασφαλιστικές εισφορές και φορολογία, γραφειοκρατία στις αδειοδοτήσεις, έλλειψη ρευστότητας κάνουν την ζωή δύσκολη σε όποιον επιχειρεί και επενδύει  στη χώρα μας.  Πέρυσι σημειώσαμε χαμηλό 20ετίας στις ιδιωτικές επενδύσεις.

Η αυριανή κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει βασική δουλειά να κάνει. Να φέρει νέες επενδύσεις την Ελλάδα, που θα δημιουργήσουν νέες δουλειές, πλούτο και ευημερία και να κάνει ανταγωνιστική την ελληνική παραγωγή. Στόχος πρέπει να είναι η αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων κατά 100 δις ευρώ μέσα σε μία πενταετία, η αύξηση των εξαγωγών σε επίπεδο μεγαλύτερο του 40% του Α.Ε.Π, ώστε να δημιουργηθούν 120 χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας το χρόνο.

Στο 4ο Προσυνέδριο της ΝΔ αναλύσαμε τον οδικό χάρτη για να φτάσουμε στους παραπάνω στόχους και καταλήξαμε σε συγκεκριμένες θέσεις:

Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις προτείνουμε τη «Δεύτερη ευκαιρία» για τις βιώσιμες, με ελάφρυνσή τους χρέους τους σε τράπεζες, εφορία και Ασφαλιστικά Ταμεία, με την εισαγωγή ενός αυτοματοποιημένου και εξαιρετικά σύντομου μηχανισμού ρύθμισης και διαγραφής οφειλών, στη θέση του γραφειοκρατικού και αναποτελεσματικού εξωδικαστικού μηχανισμού που θέσπισε η Κυβέρνηση. Επίσης η μεταφορά φορολογικών ζημιών για περίοδο έως 10 ετών, η αύξηση του ορίου για υποβολή Φ.Π.Α. στις 25.000 ευρώ είναι αναγκαίες πολιτικές για την στήριξη της Μικρομεσαίας Επιχειρηματικότητας.

Για την βιομηχανία και μεταποίηση είναι απαραίτητη η μείωση της φορολογικής και ασφαλιστικής επιβάρυνσης εργαζομένων και επιχειρήσεων. Δεσμευόμαστε για μείωση της φορολογίας σε όλες τις επιχειρήσεις από 29% σε 20% σε 2 χρόνια και μείωση της φορολογίας στα μερίσματα στο 5%. Επίσης η καθιέρωση  ενός αυτοματοποιημένου συστήματος αδειοδότησης για όλους τους κλάδους, η ριζική βελτίωση του χωροταξικού και πολεοδομικού πλαισίου για τις επενδύσεις και τις οικονομικές δραστηριότητες και η εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για μείωση του κόστους ενέργειας  που θα στοχεύει στην πραγματική απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας είναι άμεσες προτεραιότητές μας.

Για την εξωστρέφεια και την ενίσχυση των εξαγωγών επιβάλλεται η απλοποίηση των διαδικασιών εξαγωγών, η ενοποίηση των επιμέρους δημοσίων δομών για την εξωστρέφεια σε ένα ενιαίο φορέα και η ταχεία επιστροφή του Φ.Π.Α. στους εξαγωγείς.

Η νέα επιχειρηματικότητα που αφορά κυρίως καινοτόμες δράσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας μπορεί υπό προϋποθέσεις να αποτελέσει ένα από τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα. Ειδικά φορολογικά κίνητρα που θα κινητοποιήσουν ιδιωτικά κεφάλαια για τη χρηματοδοτική υποστήριξη των νεοφυών επιχειρήσεων και η υιοθέτηση προτάσεων του διεθνούς κύρους οργανισμού ΥΟΖΜΑ για την ανάπτυξη της καινοτομίας, είναι βέλτιστες διεθνείς πρακτικές που μπορούν να εφαρμοσθούν και στην πατρίδα μας.

Ο τουριστικός κλάδος μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις άνω των 20 δισ. ευρώ και ετήσια έσοδα 7 – 8 δισ. ευρώ περισσότερα την επόμενη πενταετία. Για αυτόν το στόχο είναι απαραίτητη η σύζευξη του τουρισμού με τον πολιτισμό, η κατάργηση του φόρου διαμονής στα τουριστικά καταλύματα και τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%, η επιτάχυνση όλων των ώριμων επενδυτικών σχεδίων σε τουριστικές μονάδες και η πραγματοποίηση των αναγκαίων επενδύσεων για τον  εκσυγχρονισμό των υποδομών με κινητοποίηση του ιδιωτικού τομέα και συμμετοχή του στο κόστος.

Για τη Ναυτιλία προωθούμε πολιτικές και κίνητρα για να γίνει η Ελληνική Σημαία ξανά ελκυστική και να αποτελεί την πρώτη επιλογή για τους Έλληνες πλοιοκτήτες. Με ανταγωνιστικό φορολογικό πλαίσιο για τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις και μείωση της φορολογικής και ασφαλιστικής επιβάρυνσης των ναυτικών. Με αξιοποίηση των θετικών αποτελεσμάτων που έχουν προκύψει από τις συμβάσεις παραχώρησης στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης σε συνδυασμό με μια σύγχρονη πολιτική για λιμάνια και μαρίνες,. Και βεβαίως με την ουσιαστική αναβάθμιση  της ναυτικής εκπαίδευσης, μέσα από βελτιωμένες δημόσιες σχολές με  στόχο να δημιουργηθούν πολλές νέες θέσεις εργασίας στα ελληνικά πλοία και ουσιαστικές επαγγελματικές προοπτικές για τους ανέργους και τους νέους.

Μπορούμε να τα καταφέρουμε με συγκεκριμένο σχέδιο και χρονοδιάγραμμα, με στοχευμένες παρεμβάσεις και πολιτικές που θα απελευθερώνουν τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου μας. Αυτήν την πολιτική των επενδύσεων, της επιχειρηματικότητας, των ευκαιριών για τους πολλούς, υπηρετούμε στη Νέα Δημοκρατία. Και αυτή την πολιτική θα εφαρμόσουμε αύριο ως κυβέρνηση.