Επίσκεψη στην υπό κατασκευή ΜΕΑ και τον ΧΥΤΥ Αρκαδίας

Επίσκεψη στην υπό κατασκευή ΜΕΑ και τον ΧΥΤΥ Αρκαδίας

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε στον χώρο που κατασκευάζεται η ολοκληρωμένη εγκατάσταση διαχείρισης αποβλήτων στην Αρκαδία, η οποία περιλαμβάνει Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) και Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ).

Η εγκατάσταση αποτελεί τμήμα του ολοκληρωμένου έργου διαχείρισης αποβλήτων της περιφέρειας Πελοποννήσου, που υλοποιείται με ΣΔΙΤ και περιλαμβάνει τις αντίστοιχες εγκαταστάσεις της Μεσσηνίας και της Λακωνίας, καθώς και τους σταθμούς μεταφόρτωσης απορριμμάτων της Αργολίδας και της Κορινθίας. Τον Πρωθυπουργό στην επίσκεψη του στη Μονάδα συνόδεψαν ο αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Βλάσης, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας και ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλης Γραφάκος.

✅ Το ολοκληρωμένο σύστημα του συνολικού έργου της Περιφέρειας θα επεξεργάζεται περίπου 200.000 τόνους προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων και υπολειμματικών σύμμεικτων αποβλήτων και είναι προσανατολισμένο προς τις σύγχρονες τάσεις της κυκλικής οικονομίας.

✅ Στόχος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι η νέα ολοκληρωμένη εγκατάσταση διαχείρισης αποβλήτων της Αρκαδίας να δέχεται απόβλητα από το τέλος του 2021, κάτι το οποίο θα ανοίξει το δρόμο για την απαλλαγή της χώρας από τα πρόστιμα των παράνομων ΧΑΔΑ της περιφέρειας Πελοποννήσου, που επιβαρύνουν τον Κρατικό προϋπολογισμό με 1,6 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

✅ Το έργο υπολογίζεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2022. Θα επιτρέψει στην περιφέρεια Πελοποννήσου να ανατρέψει πλήρως την σημερινή κακή εικόνα της διαχείρισης των αποβλήτων και έτσι από 85% ποσοστά ταφής (σε παράνομες χωματερές) να επιτύχει μείωση σε πρώτη φάση κάτω από 35% περίπου και σε δεύτερη φάση, με την παραγωγή δευτερογενούς καυσίμου, σε κάτω από 10%. Με το έργο αυτό, η ουραγός σήμερα περιφέρεια της Ευρώπης στη διαχείριση των αποβλήτων, μπορεί να αποτελέσει μία από τις πρώτες περιφέρειες της χώρας που θα πετύχει τους στόχους του εθνικού σχεδιασμού.