Είναι θέμα παιδείας κουλτούρας και αντίληψης η σωστή διαχείριση των απορριμμάτων

Είναι θέμα παιδείας κουλτούρας και αντίληψης η σωστή διαχείριση των απορριμμάτων

H σωστή διαχείριση των απορριμμάτων, είναι θέμα παιδείας, κουλτούρας και αντίληψης και η λύση του προβλήματος ξεκινά από το σπίτι μας. Αυτό τόνισε ο Μανώλης Γραφάκος, Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνέντευξη του στην Εκπομπή One Direct του One Channel της 28.10.19

Υποστήριξε ότι χρειάζεται, ευρύτερης καμπάνιες σε όλα τα επίπεδα για την σημασία της ανακύκλωσης και της ανάκτησης απορριμμάτων καμπάνιες που λειτουργούν καλύτερα στα παιδιά και στα σχολεία, καθώς και ενίσχυση υποδομών αφού λείπουν κάδοι ανακύκλωσης και υπάρχει ανάγκη για είσοδο και του καφέ κάδου στον οποίο οι πολίτες θα κληθούν να ρίχνουν τα βιοαπόβλητα δηλαδή υπολείματα τροφών και υπολείμματα κήπων. Το 40% των αστικών απορριμμάτων που οδηγούνται στην χωματερή είναι τέτοια βιοαπόβλητα.

Συνέχισε λέγοντας πως στόχος του Υπουργείου είναι σε 3-4 χρόνια να έχουμε καφέ κάδους σε όλη τη χώρα, ένας πολύ συγκεκριμένος στόχος και μετρήσιμος από τους σχεδόν μηδέν κάδους που υπάρχουν σήμερα.

Με αυτό τον τρόπο φιλοδοξούμε ότι τα επόμενα τέσσερα χρόνια θα μπορούμε να πιάσουμε ένα ποσοστό υλικών που πηγαίνεις σήμερα στη χωματερή άρα να μπορέσουμε να το ανακτήσουμε στην πηγή. Δεύτερο σημείο ο μπλε κάδος. Η μπλε κάδοι σήμερα δεν επαρκούν και αυτό είναι εμφανές. Βρισκόμαστε σε συζητήσεις με τον φορέα οποίος τους έχει την ευθύνη να τους μοιράσει είναι η ελληνική εταιρεία ανακύκλωσης ούτως ώστε να αυξήσουν τον προϋπολογισμό τους να βάλουν περισσότερες υποδομές σε μπλε κάδους και θα έρθει και η ίδια η πολιτεία και θα βάλει κάδους ανακύκλωσης σε όλη τη χώρα. Αυτά τα δύο σχέδια θα μας δώσουν τη δυνατότητα να μειώσουμε τα απορρίμματα τα οποία στέλνουμε σε χωματερές σήμερα και δεν πρέπει να τα στέλνουμε.

Αναφέρθηκε και στα εργοστάσια επεξεργασίας απορριμμάτων λέγοντας ότι πρέπει να επεξεργαζόμαστε τα απορρίμματα ούτως ώστε και από αυτά έχοντας αφαιρέσει τα ανακυκλώσιμα υλικά και τα βιοαπόβλητα να μένουν αρκετά ακόμα να ανακτηθούν. Σήμερα υπάρχουν 4 σύγχρονες μονάδες στην Ελλάδα που λειτουργούν συν το ΕΜΑΚ στα Λιόσια 55, οι οποίες ανακτούν υλικά.

Στόχος μας είναι λοιπόν τα επόμενα τρία χρόνια να έχουν δημιουργηθεί τουλάχιστον 40 τέτοιες μονάδες στην Ελλάδα, οι οποίες και δρομολογούνται ήδη. Εμείς συστήνουμε, αλλά δεν μπορούμε να επιβάλουμε, να πραγματοποιούνται με τη μορφή ΣΔΙΤ καθώς το Υπουργείο μας δεν είναι αυτό το οποίο έχει τον πρώτο ρόλο στους διαγωνισμούς. Συστήνουμε λοιπόν στους δήμους και στις περιφέρειες που διενεργούν τέτοιους διαγωνισμούς να προχωρούν με ΣΔΙΤ.

Μιλώντας για σύμπραξη Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα αναφερόμαστε και στην κατασκευή και στη λειτουργία. Σήμερα μονάδες ΣΔΙΤ λειτουργούν στην Δυτική Μακεδονία στα Ιωάννινα στην Σέρρες 3 στις 5 είναι ΣΔΙΤ. Πολλά από αυτά που γίνονται με τη μέθοδο του κλασικού δημοσίου έργου προβλέπουν η λειτουργία τους να γίνεται από ιδιώτες.

Ένας δήμαρχος που επιλέγει με βάση τις ανάγκες του Δήμου του, την εποχικότητα του, υπάρχουν δήμοι που τα απορρίμματα είναι πολύ χαμηλά τους χειμερινούς μήνες και αυξημένη τους καλοκαιρινούς, είναι αυτονόητο ότι αυτός ο δήμαρχος θα πρέπει να αναζητήσει λύση και σε ιδιωτικά συνεργεία. Του δίνουμε λοιπόν την δυνατότητα να το κάνει όχι βεβαίως να απολύσει κόσμο για να βάλει ιδιώτες, είναι ξεκάθαρο αυτό.

Η Φυλή δεν μπορεί να αντέξει να δέχεται το σύνολο των απορριμμάτων της Αττικής πρέπει να μπει ένας φραγμός σε αυτό, διότι είναι άδικο και για τους πολίτες της Δυτικής Αθήνας να δέχονται τα απορρίμματα όλο το λεκανοπέδιο και μάλιστα να τα δέχονται χωρίς επεξεργασία σύμμεικτα.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα ο ΧΥΤΑ της Φυλής έχει περίπου ένα χρόνο ζωής. Όμως είναι σε εξέλιξη μία διαδικασία μελέτης, η οποία θα υποδείξει εντός του υφιστάμενου χώρου της χωματερής έναν ακόμη χώρο ώστε να υπάρξει επέκταση για άλλα δυόμισι με τρία χρόνια.

Αυτό θα σταματήσει με δύο παράλληλους τρόπους το ένα κάνοντας μεγαλύτερη ανάκτηση όλοι μας και το δεύτερο κομμάτι που θα πηγαίνει προς επεξεργασία να μην πηγαίνει μόνο στην Φυλή, αλλά να πηγαίνει και σε άλλα 3-4 σημεία στην Αττική για επεξεργασία.

Ο εθνικός σχεδιασμός την ευθύνη του οποίου την έχουμε εμείς στο υπουργείο περιβάλλοντος και ενέργειας ο οποίος θα επικαιροποιηθεί θα αναθεωρηθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020 θα προβλέπει δυνατότητα δημιουργίας μονάδων προφανώς φιλικών στο περιβάλλον σε κάθε περίπτωση θα προβλέπει και παραγωγή ενέργειας από τα υπολείμματα των απορριμμάτων και αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί καθώς στον τομέα αυτό είμαστε ουραγοί μπορούμε να κάνουμε σημαντικά βήματα.