Μπορεί με αυτό το κράτος, να υπάρξει ανάκαμψη της οικονομίας;

Home / Άρθρα / Μπορεί με αυτό το κράτος, να υπάρξει ανάκαμψη της οικονομίας;
Μπορεί με αυτό το κράτος, να υπάρξει ανάκαμψη της οικονομίας;

Νομίζω ότι είναι ένα ερώτημα που οι περισσότεροι Έλληνες πολίτες, κάποια στιγμή το έχουν θέσει.

Η απάντηση είναι προφανώς όχι. Δεν μπορεί με το σημερινό τρόπο λειτουργίας του κράτους να υπάρξει ανάκαμψη της οικονομίας, διότι πολύ απλά αυτό το κράτος βάζει συνεχώς γραφειοκρατικά εμπόδια στους πολίτες και στις επιχειρήσεις και το κυριότερο αντλεί πόρους από όσους παράγουν για να χρηματοδοτήσει το υψηλό του κόστους. Ο δημόσιος τομέας είναι ίσως ο μεγαλύτερος ασθενής, η αχίλλειος πτέρνα της οικονομίας μας τα τελευταία χρόνια.

Άρα για να υπάρξουν προϋποθέσεις ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, το κράτος πρέπει να αλλάξει και μάλιστα ριζικά. Να ξαναφτιαχτεί από την αρχή. Να περιορίσει τη γραφειοκρατία τουλάχιστον στο μισό και να περιορίσει τα έξοδα λειτουργίας του κατά περίπου 10 δισ. ευρώ. Πρέπει να αλλάξει νοοτροπία. Πρέπει να αντιληφθεί ότι είναι μέτοχος κάθε ιδιωτικής δραστηριότητας κατά το ποσοστό των φόρων που λαμβάνει από τα κέρδη, άρα ως μέτοχος πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί για να αυξηθούν τα κέρδη.

Μπορεί να γίνει αυτό; Προφανώς ναι. Αρκεί όμως να υπάρχει βούληση και στη συνέχεια γνώση και επιμονή.

Δυστυχώς μέχρι σήμερα, το συντριπτικά μεγαλύτερο τμήμα του πολιτικού κόσμου της χώρας, δεν ήταν, ούτε είναι πρόθυμο να μειώσει το κράτος, το οποίο χρησιμοποιούσε ως μέσω ικανοποίησης της εκλογικής του πελατείας και ως λάφυρο μετά από κάθε εκλογική αναμέτρηση.

Νομίζω ότι αυτοί οι προβληματισμοί και οι διαπιστώσεις, υπάρχουν σε ένα μεγάλο τμήμα του ελληνικού λαού, αλλά γίνονται εντονότερα στον παραγωγικό κόσμο της χώρας.

Η 10ετής επαγγελματική εμπειρία μου στον ιδιωτικό τομέα και στη συνέχεια η 11ετής εμπειρία μου από θέσεις ευθύνης στο δημόσιο τομέα (Αναπληρωτής Διοικητής Νοσοκομείου, Δήμαρχος, Γεν. Γραμματέας Δήμου), έχω την εντύπωση ότι μου δίνει τη δυνατότητα εντοπισμού σοβαρών ζητημάτων στη λειτουργία του δημοσίου τομέα, που αυξάνουν τη γραφειοκρατία και το κόστος λειτουργίας του.

Σίγουρα υπάρχουν και πολλές άλλες επισημάνσεις για κάθε τομέα δραστηριότητας του κράτους.

Πιστεύω ότι πρέπει να ανοίξει ένας δημόσιος διάλογος για τον εντοπισμό άσκοπων διαδικασιών που κοστίζουν, ταλαιπωρούν και εμποδίζουν επενδυτικές και αναπτυξιακές πρωτοβουλίες.

Αυτό θα επιχειρήσω να κάνω μέσα από τη φιλόξενη σελίδα του Capital.gr, τη συντακτική ομάδα του οποίου ευχαριστώ που μου δίνει τη δυνατότητα να αναπτύξω αυτόν προβληματισμό για το πως μπορούν να επισημανθούν τα κακώς κείμενα στο δημόσιο τομέα, ώστε να αλλάξουμε τον τρόπο λειτουργίας του κράτους και να δημιουργηθούν προϋποθέσεις ανάκαμψης της οικονομίας.

Σωτηρία με outsourcing στον Απόλλωνα;

Η επικαιρότητα έδωσε το καλύτερο ξεκίνημα για την παράθεση σκέψεων σχετικά με τη γραφειοκρατία, την ανεπάρκεια και το υψηλό κόστος του δημοσίου τομέα.

Η συνταξιοδότηση ενός υπαλλήλου, κάτι απόλυτα γνωστό αρκετό καιρό πριν, έγινε αιτία να κλείσει ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της χώρας.

Προγραμματισμός μηδενικός από πλευράς διοίκησης.

Η αντίδραση των υπαλλήλων και του συνδικαλιστικού τους οργάνου, της Πανελλήνιας Ένωσης Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων; «Τα λέγαμε, έπρεπε να προσλάβετε νέο μόνιμο προσωπικό νωρίτερα για να μην κλείσει ο χώρος».

Ίδια συνταγή…

Μάλλον το outsourcing, δηλαδή την ανάθεση συγκεκριμένης υπηρεσίας σε τρίτους, δεν την γνωρίζουν, ούτε οι διοικούντες και προφανώς προκαλεί αλλεργία στους συνδικαλιστές.

Η λύση σε τέτοιες περιπτώσεις είναι απλή. Ανάθεση σε τρίτο φορέα της φύλαξης, του καθαρισμού, της ομαλής λειτουργίας του χώρου. Τόσο απλά. Και η δημόσια διοίκηση να ελέγχει ότι η σύμβαση εκτελείται κανονικά και ότι οι επισκεπτόμενοι μένουν ευχαριστημένοι.

Απλές λύσεις, που μειώνουν κόστος, γραφειοκρατία και βελτιώνουν τις υπηρεσίες του δημοσίου τομέα.

Leave a Reply