Διπλά βιβλία στο Δημόσιο και δεν ιδρώνει το αυτί κανενός…

Home / Άρθρα / Διπλά βιβλία στο Δημόσιο και δεν ιδρώνει το αυτί κανενός…
Διπλά βιβλία στο Δημόσιο και δεν ιδρώνει το αυτί κανενός…

Τα «διπλά βιβλία» σε μια επιχείρηση, σε ένα φορέα, σε ένα απλό φορολογούμενο, έχουν τιμωρητικές συνέπειες όπως την έλευση του ΣΔΟΕ, την παραπομπή στη δικαιοσύνη, την απώλεια πολλές φορές της δυνατότητας του επιχειρείν.

Στο Δημόσιο τομέα όμως είναι καθεστώς. Ναι καλά διαβάζετε..

Οργανισμοί του Δημοσίου, Περιφέρειες και Δήμοι, δηλαδή πάνω από 500 φορείς του Δημοσίου, τηρούν διπλά βιβλία:

Πρώτον, τα βιβλία που προβλέπονται από το Δημόσιο λογιστικό, μια παρωχημένη, αναχρονιστική διαδικασία, χωρίς καμία προστιθέμενη αξία, που μάλιστα δεν παρέχει καμία χρήσιμη πληροφόρηση και δεύτερον τα βιβλία που προβλέπονται στο κλασσικό λογιστικό σχέδιο που όλοι ξέρουμε.

Αποτέλεσμα; Το προφανές σε όλους.. Διπλή δουλειά για τα λογιστήρια και τις οικονομικές υπηρεσίες των φορέων αυτών, μεγαλύτερη γραφειοκρατία, υψηλότερο κόστος.

Δεν έχω καταλάβει γιατί, η όποια περαιτέρω πληροφόρηση θέλει το δημόσιο, δεν μπορεί να επιτευχθεί με απλή χρήση των απεριόριστων δυνατοτήτων που παρέχει το λογιστικό σχέδιο.  Δεν έχω καταλάβει γιατί οι προϋπολογισμοί να μην συντάσσονται με βάση το λογιστικό σχέδιο.

Δεν έχω καταλάβει γιατί μια ομάδα εργασίας δεν έχει απασχοληθεί για μια εβδομάδα (χωρίς υπερβολή, τόσο χρειάζεται), προκειμένου να προσαρμόσει το λογιστικό σχέδιο στις ανάγκες πληροφόρησης του Δημοσίου και των φορέων του.

Αν ψάξει κανείς, μάλλον η απάντηση βρίσκεται στη σκληρή γραφειοκρατική νοοτροπία της δημοσίας διοίκησης. Η οποία δεν θα αλλάξει… Μην αυταπατόμεθα ότι μπορεί να γίνει αυτό. Μόνο ξεριζώνεται και φτιάχνεται το δημόσιο από την αρχή, με νέους όρους, με σύγχρονες μεθόδους management, με νέες αντιλήψεις.

Αυτή λοιπόν η σκληρή δημοσιοϋπαλληλική γραφειοκρατία αντιδρά σε τόσο απλές αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο κράτος μας.

Αντιδρά γιατί θίγονται τα επί πολλά έτη συσσωρευμένα κεκτημένα της..

Αντιδρά γιατί θα περισσέψουν εργαζόμενοι στις οικονομικές υπηρεσίες των φορέων αυτών. Εργαζόμενοι που θα υποστούν την απίστευτη ταλαιπωρία να μετακινηθούν σε άλλο φορέα ή σε άλλο αντικείμενο εργασίας…

Το γεγονός όμως ότι στον ιδιωτικό τομέα, χάνουν τη δουλειά τους νέοι άνθρωποι, για να μπορούν οι επιχειρήσεις τους να πληρώνουν τους υψηλούς φόρους, ώστε να συντηρούν αυτή τη γραφειοκρατία και αυτά τα κεκτημένα, δεν τους αγγίζει καθόλου… Δεν το γνωρίζουν καν…

Μη μου τους κύκλους τάραττε…

Leave a Reply